Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi parfemi pomlađuju, daju vitkost i jamče ljepotu

None Foto: fotolia

Voćni mirisi prikrivaju kemikalije u koži koje nastaju zbog procesa starenja, ali i muškoj podsvijesti “signaliziraju” da je žena privlačna

Kao što miris lavande smiruje i opušta, a miris limuna razbuđuje, tako postoje i oni koji nas mogu učiniti vitkijima, mlađima ili pametnijima, tvrdi Roja Dove, svjetski stručnjak za parfeme, u svojoj najnovijoj knjizi “Bit parfema”. - Mirisi koji 'pomlađuju’ djeluju tako da maskiraju noneal, kemikaliju koja nastaje u koži zbog procesa starenja - objašnjava Dove. Najčešće su to mirisne note grejpfruta, nara i tropskog voća, koje ujedno ljude asociraju na mladost. Žele li izgledati mršavije, žene bi trebale rabiti citrusne i cvjetne parfeme jer, “u nosu” promatrača,  “skidaju” i do šest kilograma. Zbog njihove svježine ljudi ih povezuju s pokretom i energijom što ih asocira na vitkost. Neodoljivost suprotnom spolu osigurat će parfemi na voćnoj bazi jer sadrže kopulin i adrostenol, mirisne molekule koji muškoj podsvjesti “signaliziraju” da je žena plodna, a samim time i privlačna. Na istom principu djeluju i mirisi koji jamče ljepši izgled. Budući da je u njihovu sastavu Iso E Super, kemijska aroma s efektom feromona, spolnih hormona zaslužnih za privlačnost, žena koja ga “nosi” promatraču će se doimati ljepšom, tvrde proizvođači. Čak i osvježivači prostora djeluju na podsvijest. Tako miris limuna vizualno povećava prostor, a miris roštilja ga smanjuje.
>>>Sve vrste bijelog cvijeća sadrže indol, molekulu mirisa koju znalci, uz mošus i ambru, smatraju najjačim mirisnim afrodizijakom. Među cvijećem najviše se ističe cvijet tuberoze, biljke koja potječe iz Meksika.
Stoljećima je smatrana simbolom strasti i tjelesnog užitka, no danas se najčešće rabi u proizvodnji najfinijih parfema koji korisnicama obećavaju seksepil i privlačnost.
- Racionalni dio mozga na indol reagira kao na miris cvijeća, no emocionalni dio, smješten u  malome mozgu, indol asocira na seks - objašnjava stručnjak za parfeme Roja Dove.
>>>Jasmin, koji Japanci već stoljećima rabe za pamćenje i koncentraciju, industrija parfema danas prodaje kao “miris koji će vas učiniti inteligentnijima”. Neodoljivi bergamot  “popravlja” raspoloženje i stoga ga rabe u parfemima koji imaju antidepresivno djelovanje. Jedan od njih je i “Smiley” (u prijevodu Smješko), koji sadrži teobromin i feniltilamin, kemijske tvari koje potiču osjećaj ugode i opuštenosti, a prisutne su i u čokoladi. Budući da je njihovo djelovanje, za razliku od tableta, neškodljivo i potpuno prirodno, predviđa se da će 'mirisni antidepresivi’ u budućnosti imati široku primjenu.


Komentiraj, znaš da želiš!