Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Novi smjer u muškoj garderobi: Boje, unisex i preširoke hlače

Novi smjer u muškoj garderobi: Boje, unisex i preširoke hlače

Muške kolekcije nikad nisu bile zabavnije! OK, ništa neće nadmašiti barok, ali... ako gledamo posljednjih stotinjak godina, sada se dešavaju ogromne promjene, odjeća nema spol, sve postaje unisex, čak i revije.

VIDEO

I slučajnom prolazniku jasno je da se u ovom mileniju svašta dešava s muškom modom, no nakon prvog djela ovog feljtona, jasno je da muška moda nikad nije bila dosadna. Iako dobar dio 'muške modne piste' danas izgleda feminizirano, kad se kombinacije raščlane, činjenica je da tu ima itekako dobrih stvari i za pravog frajera. Osim možda perja na kapi. Osim ako si Luj XIV.

Iako, ne treba svaku reviju gledati sa stavom – ma tko bi to nosio (naročito ne konceptualne art kolekcije, to je više u sferi modne umjetnosti), ali pret-a-porter ipak mora imati dozu nosivosti, svakodnevice. Nedavno nas je oduševio središnji svjetski događaj za muški styling – tjedan mode u Parizu.

Kad društvo kipi, i moda se buni

Ne samo da je na pisti bilo svega, već je i društveni okvir - kritična društvena situacija podcrtana uličnim nemirima i općenitom nesigurnošću – pojačao teatralnost i donio još jedan val gender fluidity kolekcija. Među njih se, naravno, svrstao i punk, kao definicija bunta.

Dakle, sve to utjecalo je na pojavu elemenata kao što su buntovničke hoodice i kape preko lica te odličan tailoring, idealan za ambicioznog korporativnog muškarca. Moda je, naravno, slika društva i kao takva ne može biti uvijek – lijepa i staložena. Ako društvo kipi, i moda će malo podivljati.

Tajice, biseri, perje...: Muškarci su se prije kitili više od žena
Tajice, biseri, perje...: Muškarci su se prije kitili više od žena

Mnogo tih stvari stvarno može dobro funkcionirati i na ženskoj silueti. Prvo vidiš fluidnost forme, pa definiranost kroja, a onda i teksture… Ako je sve široko i puno volumena, ok je na bilo kome. No strogo definirani kroj za njegovu siluetu, pasat će samo njemu... 

Korak naprijed za kreativan styling

Naravno, dio priče stvarno je odličan bio i na muškarcima. Ima tu fenomenalnih komada, posebice jakni, hlača i općenito slojevitih kombinacija koje idu korak naprijed u muškom stylingu.

Kad pogledamo širu sliku, primijetit ćemo da je u prošlim stoljećima muška moda bila itekako zabavna. A onda, početkom 20. stoljeća desi se preokret i njegova odora postaje monotona i klasična. Suknje nestaju iz njegove garderobe, no vraćaju se na mala vrata svako malo…

Uglavnom ih nose umjetnički tipovi, ljubitelji crne boje i slojevitih kombinacija. 

Kako su tenisice porušile sva pravila i postale simbol ubrzanog lifestylea

Kad su tenisice izašle iz teretane i krenule u osvajanje svijeta, čak ni hipsteri nisu razmišljali o njima… A sada ih nosimo svi, apsolutno su se prilagodile svijetu posla te postale simbol ubrzanog života. Vodeći brendovi imaju linije tenisica za svaki dan, čak su postale popularnije od klasičnih cipela.

Dolce & Gabbana, zločesti dečki talijanske, a i svjetske mode, donose odlično rješenje za one kojima je dosta strogoće odijela – njihova varijanta neodoljivo podsjeća na trenirku, a nosi se na klasičan kaput. I tenisice, naravno.

Upravo zato sve je sivo, kako bi asociralo na klasiku i jednostavnost. Ima još jedan odličan brend za dečke, u suvlasništvu Davida Beckhama, ime mu je Kent & Curwen. Ne, on tamo ne dizajnira, rekao je za Vogue. Ali stvari su super – izdvojila bih velike pletene veste u kombinaciji s vojničkim čizmama. Plus mala marama oko vrata. Dandy je postao frajer. 

Hlače su ipak potfrknute

Sako, potfrknute hlače – oko kojih se na Internetima znaju voditi polemike, i klasične tenisice predlaže Junya Watanabe. Njegov je lik sportivo casual, jer zna da je i sako u novije vrijeme postao demokratičan pa više nije rezerviran samo za neke ozbiljne stvari.

Teksture su još jedan zanimljiv moment u svijetu muške mode – tehnologija ide naprijed, obrada materijala sve je zanimljivija. Nova koža djeluje poput hladnog metala, daje prekrasno moćan dojam, od glave do pete.

Hladni metalik efekti i šarene veste s jarkim motivima bili su u fokusu majstora mode i biznisa, Virgila Abloha za Louis Vuitton – jedan od top modela na njegovoj pisti bile su cool veste šarenih motiva. Bezvremenski komad je i kožnjak, još jedan njegov stilski favorit, kojeg svijet mode postavlja iznad trendova. Kaput od glatke kože vrlo je elegantan, no linije su čiste, kako dojam ne bi bio previše bajkerski.

Kad slojevitost postaje luksuzna

Od velikana minimalizma Armanija do Dries Van Notena, opsjednutog divnim bojama. Dizajneri poštuju klasičnu formu, no uveli su luksuz u smislu materijala. Jednostavnost kao da je sada dobila na cijeni.

Emporio Armani, odnosno neuništivi Giorgio, predlaže u svojoj pod-liniji odličnu slojevitost, naglašenu luksuznim baršunom. Nijanse su predivne sive, plave i između, jer talijanski kralj elegancije zna kako novi muškarac voli fino, ali i udobno te se ne odriče dobrih jakni i vojničkih čizama.

Trench više nije isključivo jednobojan, jer Dries van Noten zna kako začiniti mušku klasiku. Apstraktni motivi omiljeni su uzorci poznatog Belgijanca, jednog od onih koji zna kako spojiti ležeran kaput s vojničkim čizmama.

Mornari se vraćaju u grad, a smeđa više nije djedova boja

Navy je živa elegancija - a na frajerima je ove sezone osmišljen kroz kožnate hlače i jakne. Bajkerski chic podnosi i druge tamne nijanse, na granici između zelenkaste, smeđe i plave.

Hermès donosi vječito dobar navy. Kožne hlače osvojile su svijet trendova, proširile kroj i postale udobnije. Činjenica je da su hlače od prave kože izuzetno kvalitetne, no ekološka svijest u svijetu sve je jača, stoga imamo niz alternativa. Ako je ta alternativa malo rastezljiva – još bolje. Uz zelenkastu košulju i maramu koja podsjeća na autentično mornarski stil, ova je kombinacija pun pogodak.

Smeđa je vizija s potpisom Dior. Dizajner Kim Jones, još jedna zvijezda iz muške modne sfere, jedan je od onih koji znaju kako fantastično prezentirati odijelo koje nosi nekad bapsku boju – čokoladno smeđu. Ova nijansa nije tako dobrodošla u garderobi, no kad je Kim predloži, stvari se mijenjaju. I da, nosi se uz crnu. Svi zakoni kombiniranja boja konačno padaju u vodu.

Od super klasike do sportivo street-stylea

Naravno da je sportivo stil osvojio pošteni dio tržišta, trenirka se sve više seli u svakodnevicu. Čak su i neki sakoi prikladni u kombinaciji s komadima iz stylinga rezerviranog samo za sportske dvorane.

Pastelne zelenkaste i sve plave nijanse brenda Officine Generale među slavnim su nijansama koje ne opterećuju styling – oduvijek su momci voljeli ove tonove, iako su pasteli u principu manje popularni u garderobi svakodnevnog frajera. Vrijeme je da se to promijeni.

U svakom slučaju, najvećoj je opsesiji ime - sportivo. Ima jedan fantastičan brend koji ima već koju godinicu: Y3 primjer je vrhunske suradnje između dizajnera i super-brenda. Kolekcije potpisuje Yohji Yamamoto za Adidas i donosi prepoznatljiv futuristički svijet koji se bazira na volumenu, inovativnom tekstilu, višenamjenskim krojevima i predobrim tenisicama.

Kad pročešljamo muške revije, postaje očito da tu ima odličnih stvari, od kojih su mnoge nosive i to ne samo za njega, već i nju. Unisex je postao primat, kreacija priča za sebe, ne treba joj tradicionalno stavljanje u ladice.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle priznala zašto bježi iz palače, ne može više ovako 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje