Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi trend u vježbanju: 'HIIT' treninzi daju najbolje rezultate

Iako su svi sudionici ovog programa izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT - intervalni trening visokog intenziteta - zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći

Kako prenosi Hina.hr, trening pod nazivom (HIIT), koji uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja, učinkovitiji je za gubitak kilograma od duljeg vježbanja nižeg intenziteta, a to je pokazala nedavna studija čije je rezultate u subotu objavio BBC.

HIIT trening ne traje dulje od 20-ak minuta, a prilagoditi se može početnim i naprednim vježbačima. HIIT sistem treninga možemo provoditi na različite načine, poput kružnih treninga s težinom vlastitog tijela ili uz vanjsko opterećenje, izmjenom sprintova i hodanja ili laganog trčanja, kombiniranjem visoko intenzivnih kardio vježbi i vježbi snage.

Važno je da u periodu rada vježbaći daju sve od sebe, a odmor služi kako bi se tijelo oporavilo za idući interval u kojem se opet maksimalno angažirate. 

Pokazalo se da su oni koji su radili HIIT, intervalni trening visokog intenziteta, zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umjereno dulje vježbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu. Međutim, znanstvenici upozoravaju da HIIT nije za svakoga.

Couple jogging outside, runners training outdoors working out in | Autor: Dasha Petrenko Foto: Dasha Petrenko

- Takvo vježbanje povećava rizik od ozljeda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa - napominju.

Znanstvenici iz Saveznog sveučilišta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stupnjeva kondicije.Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Te vježbe uspoređene su s duljim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su sudionici vježbali najmanje 4 tjedna. Oni koji su radili HIIT izgubili su prosječno 1,58 kilograma a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kg.

Running couple runners jogging in city park | Autor: Maridav Foto: Maridav

Doktor Niels Vollaard sa Sveučilišta Stirling, stručnjak za zdravlje i vježbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duljeg umjerenog vježbanja, ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

LOŠE VIJESTI ZA 'NOĆNE PTICE' Isplati se! Tko rano rani, puno bolje se koncentrira cijeli dan

- Prvo, HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vježbanja, metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga - kaže. Osim toga, nakon takvog treninga, ljudi su manje gladni, dodaje.

Komentari (5)
  • Ja bih se penjao po stepenicama iza ove tete

    16. 2. 2019,   19:43
  • Mislila sam da je nešto senzacionalno u tim treninzima..

    16. 2. 2019,   19:24
  • Otkrili su toplu vodu.. bravo!

    16. 2. 2019,   19:09