Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi tretman razbija ugruške u mozgu veličine loptice za golf

None Foto: Pixsell

Tretman injekcijom koja kroz rupu u lubanji lijek dostavlja direktno do krvnog ugruška u mozgu djeluje kod 57 posto pacijenata, čak i kod velikih ugrušaka

S novim, revolucionarnim tretmanom može se riješiti krvni ugrušak veličine loptice za golf u mozgu pacijenta koji je pretrpio moždani udar, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta John Hopkins. Vjeruju da bi se tom tehnikom mogle spasiti na tisuće pacijenata koji dožive moždani udar s unutarnjim krvarenjem, a studija pokazuje da se polovica takvih ugrušaka može "razbiti" ako se lijekovi direktno daju u mozak, piše Daily Mail.

Osim toga, pacijenti kojima se daju lijekovi za razrjeđivanje krvi direktno u područje ugrušaka znatno se lakše oporavljaju od moždanog udara i on rezultira s manje posljedica po zdravlje, objasnili su znanstvenici na godišnjoj konferenciji Prevencije moždanog udara u SAD-u.

Kod oko 15 posto pacijenata s moždanim udarom javlja se i izljev krvi u mozak, a zbog toga i trajno oštećenje moždanog tkiva.

- Ovaj je tretman realna nada sprečavanja ili barem smanjivanja moždanog krvarenja uslijed udara - rekao je voditelj studije, profesor neurologije Daniel Hanley.

U njoj su liječnici uspjeli ukloniti 57 posto ugrušaka prosječnog volumena od 46 ml, a metoda se sastoji od bušenja male rupe u lubanju kroz koju se postavlja kateter direktno do ugruška. Njime se svakih osam sati tri dana dostavljaju aktivatori plazminogena, a nakon što se ugrušak pretvori u tekuće stanje, usiše se kroz kateter i brže započinje proces prirodnog zacjeljivanja.

Komentari (1)
  • U moru crnih i loših vijesti evo i nešto jako dobro. Bravo liječnici.

    11. 2. 2013,   17:54