Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Novo istraživanje: Pivo bolove umanjuje efikasnije od tableta

Novo istraživanje: Pivo bolove umanjuje efikasnije od tableta
1

Alkohol mijenja količinu i djelovanje određenih neurotransmitera i hormona u mozgu, usporavajući reakcije tijela na podražaje i prijenos bolnog impulsa, kaže Branislava Čilić dr.med.

VIDEO

Radi se o istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Greenwich u Velikoj Britaniji po kojemu dvije pinte piva (malo manje od litre) efikasnije umanjuju bolove od paracetamola.

Svoju teoriju su pojasnili. Naime, kada se količina alkohola u krvi poveća na oko 0,08 posto, u tijelu dolazi do povećavanja tolerancije na bol, a to rezultira time da je intenzitet boli, koji osjećamo, manji - u ovom slučaju za otprilike 25 posto.

Kažu kako još nije sasvim jasno kako točno alkohol djeluje u tijelu da bi osjećaj boli bio manji, ima li neki utjecaj na receptore u mozgu ili možda smanjuje osjećaj tjeskobe te promijeni percepciju osjećaja boli - više nije toliko jaka kako nam se činila prije ispijanja alkohola, prenosi Independent.

Šokantan video: Razlika jetre alkoholičara i onoga tko ne pije
Šokantan video: Razlika jetre alkoholičara i onoga tko ne pije

- Želimo li stvoriti lijek protiv bolova koji nema štetnih nuspojava, alkohol bi mogao biti bolje rješenje od lijekova koji trenutno postoje na tržištu. Alkohol ima jači učinak od opioidnih lijekova poput paracetamola i kodeina - objasnio je dr. Trevor Thompson i dodao kako rezultati njihovog istraživanja ipak ne bi trebali biti opravdanje za neumjerenu konzumaciju alkohola.

Da s alkoholom treba biti oprezan slaže se i Rosanna O'Connor, direktorica odjela Alkohola i droga u britanskom Javnom zdravstvu.

- Pretjerano ispijanje alkohola dugoročno izaziva više problema. Bolje je posjetiti svojeg liječnika - objasnila je.

Thinkstock

Mišljenje hrvatske liječnice o tome

- Bol je neugodan osjećaj koji se prenosi iz ugroženog tkiva koji je zaprimljen u nociceptorima, putuje perifernim živcima do spinalnog gangliona, dalje u dorzalni rog kralježnične moždine te uzlaznim putovima u mozak i to u mnoge njegove dijelove jer u njemu ne postoji jedan centar za bol. Kemikalije koje između pojedinih dijelova tog puta prenose impulse su neurotransmiteri, a nama su važni jer preko njih možemo djelomično ili potpuno blokirati put prijenosa boli. Neki od njih su: GABA, serotonin, noradrenalin, acetilholin zatim opioidi od kojih je unutarnji endorfin a vanjski morfij - objasnila nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Kaže da sve to trebamo znati kako bismo bolje razumjeli utjecaj alkohola na bol.

Sauna može smanjiti rizik od moždanog udara za 60 posto?
Sauna može smanjiti rizik od moždanog udara za 60 posto?

- Konzumacija alkohola smanjuje povezanost između dva područja mozga odgovorna za prijenos boli, ali i drugih doživljaja okoline, pa se tako u alkoholiziranom stanju ponašamo drugačije nego u trijeznom. Alkohol je opijat koji na centralni živčani sustav djeluje otupljujuće i omamljujuće, prvo na više dijelove mozga - odgovoran za ponašanje, a zatim i niže dijelove mozga odgovorne za nagone i osjećaje. Alkohol mijenja količinu i djelovanje gore spomenutih neurotransmitera i hormona u mozgu, usporavajući reakcije tijela na podražaje, prijenos bolnog impulsa, ali ima i sedirajući učinak - dodala je Branislava Čilić dr.med.

Napominje kako nam to objašnjava i djelovanje piva kao alkoholnog pića na prijenos boli.

- Dakle sasvim sigurno usporava prijenos bolnog podražaja s mjesta nastanka boli do mozga gdje bol doživljavamo i na taj način bol ima slabiji intenzitet, međutim nikako se ne slažem da je to način na koji bol trebamo liječiti ili suzbijati jer je medicinski i socijalno neprihvatljivo zbog drugih neželjenih djelovanja alkohola i razvoja ovisnosti. Sasvim sigurno pivo nije konkurent paracetamolu u liječenju boli koji je provjereno sredstvo koje se u tu svrhu koristi u prvoj liniji liječenja - naglašava ova stručnjakinja.

VIDI OVO: 10 stvari koje su zabranjene novoj princezi!

Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškaraci
Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškaraci

Kaže kako ne smijemo zaboraviti na dugoročne posljedice konzumacije alkohola.

- Oštećuje živčani sustav, njegove ovojnice i tako izaziva perifernu neuropatiju (koja se očituje gubitkom osjeta i refleksa u rukama i nogama), a gubeći osjet ne doživljavamo ni bol niti dodir, zatim atrofiju mozga, razvoj loših osjećaja, raspoloženja, depresiju, strah, demenciju. Stoga liječimo bol provjerenim medicinskim sredstvima i postupcima, a alkohol, pivo ostavimo umjerenim konzumentima - savjetuje Branislava Čilić dr.med.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'