Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nusha i Mattan iz Imotskog osvajaju svijet svojim mirisima

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 7

Godinama je Višnja Žužul ispitivala biljke i trave te se zapitala: Zašto bi svjetski parfemi bili bolji od mojega vriska, kadulje, majske ruže, jasena... Napravila je Nushu i Mattana

Moj djed Ivan zvani Paško bio je šumar, još kao dijete s njim sam boravila više u šumi i prirodi nego u kući. Otac mi je bio profesor biologije, on me je u školi učio. A ono što nisam u školi naučila uz oca i djeda, zaljubljenike u prirodu, učila sam prateći ih dok su obilazili ovu predivnu Imotsku krajinu, kaže nam Višnja Žužul i dodaje:

- Sjećam se svojih dolazaka sa studija kući oko Božića. Uvijek smo za Badnjak odlazili u obližnju šumu Borak kako bismo usjekli bor i uz njega nabrali mahovine. E, upravo ta mahovina je jedan od temeljnih dodataka mojih parfema.

Pogledajte video

[video: 1203526 / Specijal o Višnji Žužul i njezinim parfemima]

Ističe kako su upravo te biljke, od mahovine, smilja, ruže pa do vinove loze, spoj mirisnih dodataka Nushe i Mattana.

- Godinama sam ispitivala biljke i trave koje rastu u mojem zavičaju te mi je prije pola godine ‘sinula’ ideja da uradim ovo što danas, iz dana u dan, dobiva goleme pozitivne ocjene. Zašto bi neke svjetske marke parfema bile bolje i ljepše od mirisa mojega vriska, kadulje, majske ruže, jasena u cvatu i ljubičice iz mojega Borka od nekih francuskih ili talijanskih polja i brda - onako za sebe će Višnja dok otvara fino upakiranu bočicu parfema te poput prave Nuše pokazuje koliko je ponosna na svoj proizvod.

- Hoću da to bude imotski brend, mirisna priča iz moje Imotske krajine - kaže i ne krije da joj je za sve trebala stručna pomoć iskusnog znalca koji je sve to trebao “izmiksati” u dobar i prepoznatljiv miris koji će poželjeti muškarci, baš kao i žene. I uspjela je, Tomislav Vrbanec iz Čakovca, po profesiji parfumer, u tome joj je svojim stručnim radom bio od velike koristi.

Teško se od njega odvajaš

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Rekla sam Tomislavu koje biljke iz imotskog kraja hoću u mojim parfemima. On je napravio desetak testera za Nushu i Mattana te nam poslao da se odlučimo. Dugo smo birale i nismo pogriješile, jer svi koji su već kupili Nushu ili Mattana ponovno se vraćaju, a to je potvrda da smo zadovoljile svojim odabirom - poručuje.

Važan je taj kemijski spoj, ističe Višnja. Mattan je drvenasto začinski miris koji u sebi ima baznu notu mošusa i sandalovine, a od autohtonih biljaka vrbe i jasena. Na te bazne note dolaze srednje note, koje su srce parfema od cimeta, ružičastog papra, muškatnog oraščića, dok su gornje, one prve note koje se osjete, od bergamota, naranče pa do ljubičice.

- Kad ga jednom pomirišeš, teško se od njega odvojiti. Snažan je, muževan, otmjen i u istom trenutku topli, zaštitnički i samozatajan - opisat će Mattana. A za Nushu kaže:

- Ona je cvjetno začinska, baza joj je sandalovina, vanilija, jantar i još nekoliko esencija koje ostaju tajna, dok je ruža, đurđica i jasmin ono što u ovom parfemu podsjeća na imotski kraj. I, dakako, mahovina, ona koja me mirisom podsjeća na moj Borak, na moju mladost i na moj grad.

Željela je upravo biljke pretočiti u miris koji će je podsjećati na Imotsku krajinu, šetnje uz Modro i Crveno jezero, đardin, imotske ponistre okićene cvijećem, dvore u kojima je miris majskih ruža mirisao poput najboljih francuskih parfema, na hladne brzace rijeke Vrljike u čijoj se vodi i Nuša umivala.

Ovi su parfemi imotski, ali već sad su i svjetski, jer za ovih prošlih blagdana mnogi su ih Imoćani sa sobom ponijeli put Njemačke, Francuske, Švedske i Norveške. Poklanjaju ih dragim prijateljima, namirišu se i sami da ih sjeti na rodni kraj, na Matana, koji je i sam poput mnogih imotskih galantara obišao svijet nudeći gospodi “od igle do konca”.

Još jedan mladenački

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Višnja već za ljeto želi proizvesti još jedan mladenački parfem. Nusha i Mattan su postali prepoznatljiv imotski brend na kojem bi im i sam Matan pozavidio. I dakako, onako kako ga did Kikaš naučio, “u svit” iz svoje Imotske krajine s bočicama mirisne vode gospodi u ruke pa neka zamirišu po vrisku i jasminu, vrbi i imotskoj lozi, mahovini s notom mandarine i limuna iz imotskih avlija i dvora.

Komentari (17)
  • Spava, mirno. Bez sumnje.

    20. 1. 2019,   19:49
  • Izgleda da nema vise kruva u pituravanju!

    20. 1. 2019,   20:11
  • Zanimljiva prica, moze li se kupiti negdje u zg ako netko zna?

    20. 1. 2019,   20:12