Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Nutricionistica: Bijeli kruh ne treba izbaciti s jelovnika djece

Nutricionistica: Bijeli kruh ne treba izbaciti s jelovnika djece

ZABLUDA Bijelo brašno povećava razinu dobrih bakterija kao i povrće, a Sandra Marić Bulat ističe da je najbolji izbor za sve mješavina bijelog i raženog brašna jer su nižeg glikemijskog indeksa

VIDEO

Polazak u školu pravo je vrijeme da s djecom započnete usvajati i pravila zdrave, uravnotežene prehrane, kako bi im osigurali dovoljno energije za svakodnevne obaveze te vrijednih nutrijenata potrebnih za rast i razvoj.

Zdrava djeca u dobi između 7 i 9 godina, koja tijekom dana imaju tek osnovne aktivnosti, za normalno funkcioniranje organizma trebaju unijeti oko 1855 kalorija (1740 djevojčice, odnosno 1950 dječaci). Dnevni unos potrebnih kalorija povećava se s dobi djeteta, pa djeci između 10 i 13 godina treba osigurati 2033 kalorije (1845 djevojčice, 2220 dječaci), a onoj u dobi između 14 i 18 godina oko 2433 kalorija (2110 djevojčice, 2755 dječaci).

Zdrava prehrana ne može vas spasiti ako jedete previše soli
Zdrava prehrana ne može vas spasiti ako jedete previše soli

Prehranu treba rasporediti na četiri do pet obroka u danu, tako da kroz tri glavna obroka (zajutrak, ručak i večeru), djeca ukupno dobiju oko 75 posto potrebne energije, stoji u Nacionalnim smjernicama za prehranu djece školske dobi koje potpisuje dvadesetak nutricionista, a na čije su nas smjernice ovih dana uputili brojni stručnjaci. Naravno, ako se dijete redovito bavi nekim sportom ili težom fizičkom aktivnošću, prehranu treba pojačati, a moguće i rasporediti tako da dijete ima još jedan manji obrok, primjerice prije ili poslije treninga. No, ne pretjerujte, jer dodani obroci trebali bi svakako biti u skladu s kalorijama koje dijete potroši u redovnim aktivnostima i na treningu, kako se ne bi debljalo. 

Izbalansirani obroci

- Najvažniji obrok u danu je doručak, jer daje energiju i omogućava koncentraciju za bolji početak dana. Vrlo je važno da doručak bude izbalansirani obrok, a djeca ujutro najčešće konzumiraju preslatke čokoladne namaze ili prezašećerene pahuljice, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Dodaje kako u zadnje vrijeme robujemo zabludama vezanim uz bijeli kruh te preporukama da se konzumira samo integralni. 

Lagana prehrana: Bolji izbor je Light nego originalna verzija...
Lagana prehrana: Bolji izbor je Light  nego originalna verzija...

- Postoji zabluda o bijelom kruhu. Naime, bijela brašna ne treba u potpunosti izbjegavati, jer ona ipak na neki način povećavaju razinu lactobacillus, bakterija u crijevima, slično kao kad konzumiramo povrće. 

Dakle, preporučuje se raznolikost u izboru peciva i kruha, kaže sugovornica. Najbolji izbor su, dodaje, mješavina bijelog i raženog brašna, koja je nešto nižeg glikemijskog indeksa. S druge strane, kruh isključivo sa cjelovitim žitaricama nije najbolji odabir za svakoga, pa je i u prehrani školske djece dobro izbjegavati isključivost.

- Od namaza, ujutro je najbolje uvesti mliječni namaz, putar, marmeladu. Tvrdi sirevi su dozvoljeni, salame samo povremeno, dok je paštete i hrenovke najbolje izbjegavati zbog brojnih aditiva koje sadrže, kaže sugovornica. 

Prehrana: Riba i maslinovo ulje čuvaju kosti od osteoporoze...
Prehrana: Riba i maslinovo ulje čuvaju kosti od osteoporoze...

Sendvič sa šunkom ili tortilja sa salatom

Među jednostavna rješenja za zdravi obrok u školi svakako spada sendvič od bio-peciva sa sirnim namazom i komadićem nemasne šunke, ili popečcima od povrća, u koji možete dodati zelenu salatu, narezanu papriku ili krastavac. Ovisno o energetskoj potrošnji djetetu se može dati i čisto pecivo i jogurt, ako ima uvjete za čuvanje jogurta dok ga ne pojede. Dobar izbor je i salata od purećeg mesa i raznovrsnog povrća, koju možete začiniti sa žlicom majoneze koju ste pomiješali s jogurtom i zamotati u tortilju. 

Iskustva nutricionista pokazuju da obroci u školi nisu izbalansirani

Nedavno sam čula da dijete ne zna reći što je jelo u školi, što može značiti da je jelo bilo jako prekuhano, jer bi dijete ipak prepoznalo povrće koje jede. Čula sam i za slučaj da je djeci za ručak posluženo samo meso i zelena salata, bez drugog priloga, kao i da im je poslužena samo tjestenina sa šećerom, upozorava nutricionistica Marić Bulat. 

Bočica s vodom treba uvijek biti djetetu pri ruci

Djetetu osigurajte bočicu u kojoj je može ponijeti sa sobom u školu i imati pri ruci. To je bi smjele biti jednokratne plastične bočice u kojima kupujemo vodu u trgovinama, jer kod naknadnih punjenja ispuštaju otrovne spojeve, pa izaberite prikladne trajne bočice, savjetuje Marić Bulat.

Meso pet puta tjedno, a riba barem dva puta

Na djetetovom meniju bi svaki dan trebali biti mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i mljevene sjemenke, zatim žitarice i proizvodi od žitarica, kao i krumpir, te voće i povrće. Meso bi djeca trebala konzumirati 5 puta tjedno, a ribu najmanje dva. 

Prehrana s puno mesa i malo ugljikohidrata - skraćuje život
Prehrana s puno mesa i malo ugljikohidrata - skraćuje život

- Meso je glavni izvor proteina važnih za rast i razvoj djeteta. Naime, često se preporučuje nemasno bijelo pileće ili pureće meso, no zbog visokog sadržaja željeza, vrlo je važan i unos crvenog mesa, upozorava nutricionistica.

Banane, riža i tijesto dobrodošli su svaki dan, paštete treba izbjegavati

Pokazalo se da otporni škrob, koji se nalazi u hrani bogatoj ugljikohidratima, poput banane, riže, tijesta i krumpira, stvara osjećaj sitosti, jača metabolizam, poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. Te namirnice su neophodne u svakodnevnoj prehrani djeteta, ističe Marić Bulat. Nastojte izbjegavati hranu s visokim udjelom masti, šećera i soli, u što se prvenstveno ubrajaju gotovi i polugotovi proizvodi, hrenovke, salame i paštete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith