Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

O spolnosti treba razgovarati s djecom već od vrtićke dobi

O spolnosti treba razgovarati s djecom već od vrtićke dobi

Ne postoji samo jedan ‘razgovor’ u kojem im sve objasnite. Djeca upijaju i pamte, a njihova se pitanja ne smiju ignorirati. Odgovori u početku ne moraju biti predetaljni. Prilagodite ih dobi...

VIDEO

Mnogi roditelji nisu sigurni kad je pravo vrijeme za početak razgovora o seksualnosti s djecom. 

Već od najranije dobi djeca uče o spolnosti gledajući interakcije odraslih, istraživanjem vlastitog tijela i upoznavanjem osjeta. Pružanje ljubavi i sigurnosti od najranijeg djetinjstva stvara bazu za uspostavljanje zdravih emocionalnih veza i zdrave spolnosti kasnije, u odrasloj dobi. 

- Nema pravila koja dob je prikladna za razgovor s djecom o seksu jer je seksualna edukacija kontinuirani proces koji započinje od najranije dobi - kaže psihologinja Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razvoj interesa

Dijete će, kako prolazi različite razvojne faze, pokazivati i različiti stupanj interesa.

- Najmlađu djecu gotovo uvijek zanima od kuda i kako dolaze bebe, dok školarci već čuju priče o spolnom odnosu pa ih zanima kako to funkcionira. Učenje o seksualnosti nije samo jedan veliki razgovor u kojem ćemo djetetu reći bitne informacije, i to je to. Roditelji često misle da za razgovor o seksu moraju izabrati određeno vrijeme i mjesto, no to nije tako - pojašnjava psihologinja Hrpka. 

Djeca oko šeste ili sedme godine, zbog pojačanog poimanja sebe, postaju sramežljivija. Sve jače izražavaju potrebu za privatnošću i postaju svjesna društvenih ograničenja spolnog izražavanja. Djeca u toj dobi nisu više sklona pokazivanju intimnih dijelova tijela te se sve češće skrivaju dok se presvlače.

Kad dijete postavi “škakljivo” pitanje, treba mu odgovoriti na način koji će zadovoljiti njegov interes. Ne treba ništa tajiti, ali ni pretjerivati s nepotrebnim detaljima. Ako se roditelj osjeća nesigurno ili mu je neugodno razgovarati o toj temi, važno je da se informira i nakon toga potakne razgovor. Vrlo je važno slušati dijete i biti otvoren za diskusiju. 

Ne trebaju detalji

Također, o temi seksualnosti važno je razgovarati opušteno jer će dijete u protivnom osjećati krivnju što ga ta tema zanima.

- Razgovor o seksualnosti dio je komunikacije o osjećajima, vezama i povjerenju. Do sedme godine treba jednostavno odgovarati na pitanja i reći im, primjerice, da su potrebni muškarac i žena da bi nastalo dijete i da mame rađaju. Školarcima se već može objasniti da spermiji oplode jajnu stanicu - pojašnjava psihologinja.

Odnos roditelja prema spolnosti utječe na razvoj djetetova stava o njoj. Ako roditelj s lakoćom i opušteno pristupa temi, djeca će također biti opuštenija oko vlastite spolnosti. Bitno je ne osuđivati dijete i ne kažnjavati ga zbog interesa o temi. U protivnom, dijete se može početi stidjeti vlastitoga tijela.

Nemojte ih posramljivati

Važno je da roditelji ne izbjegavaju pitanja o spolnosti, ne zastrašuju dijete niti pobuđuju osjećaj srama. Spolnost je prirodna i roditelji moraju biti spremni dati djetetu primjerene informacije. 

Svi besplatni odgovori

Hrabri telefon na svojim internet-stranicama daje besplatan pristup publikaciji ‘Seksualni razvoj djeteta’ namijenjenoj roditeljima suočenima s dječjim pitanjima o seksu i spolnosti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje