Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Obavezno liječniku ako djeca hrču i dišu na usta dok spavaju

Obavezno liječniku ako djeca hrču i dišu na usta dok spavaju

Ako dijete noću diše u pauzama, razina kisika u krvi pada pa trpe mozak, srce i pluća. Disanje na usta često može biti povezano s uvećanim krajnicima

VIDEO

Djeca često otežano dišu kroz nos i ono što roditelji često prvo primijete je da djetetu stalno curi nos ili da kašlje otkako pohađa jaslice ili vrtić.

No ako roditelj primijeti da dijete noću diše na usta, hrče i kad nije prehlađeno, te da tijekom dana često diše na usta ili ima učestale upale uha unatoč tome što redovito provodi higijenu nosa tijekom prehlade, svakako bi ga trebalo odvesti otorinolaringologu, upozorava dr. Irena Ivković, specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, voditeljica Dječjeg odjela na Klinici za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u KB-u Zagreb.

'Povezaniji smo i zadovoljniji otkad i dijete spava s nama’
'Povezaniji smo i zadovoljniji otkad i dijete spava s nama’

Naime, osim banalne prehlade, uslijed koje je djetetu najčešće začepljen nos, disanje na usta često može biti povezano s uvećanim krajnicima.

- Djeca koja idu u vrtić ili školu u većoj su mjeri izloženi patogenima, virusima i bakterijama, koji dolaze u kontakt s limfatičnim tkivom u Waladyerovu prstenu. Taj prsten predstavlja prvu zonu kontakta i zaštite od virusa i bakterija. Najznačajniji dio ovoga prstena možemo zamisliti kao trokut čiju bazu čine dvije nasuprotne palatinalne tonzile koje možemo vidjeti kad dijete otvori usta u ždrijelu i obično na njih mislimo kad govorimo o mandulama. Vrh tog trokuta predstavljaju adenoidi, koji se nalaze u nosnom dijelu ždrijela. Njih obično ne možemo vidjeti kad dijete otvori usta, a često ih nazivamo trećom mandulom. Kad to limfatično tkivo dođe u kontakt s virusom ili bakterijom, proizvode se obrambene stanice, odnosno razvija se imunitet i to je tkivo uvećano, što je odraz njihove obrambene aktivnosti. To može ometati strujanje zraka kroz nos i izazvati slijevanje sekreta u ždrijelo - pojašnjava dr. Ivković.

Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka
Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka

Dodaje da je i mala prehlada dovoljna da se pojača sekrecija iz nosa i da sekret oteža disanje djetetu, što često dovodi i do još jednog čestog problema u dječjoj dobi – upale srednjeg uha.

- Dakle, oba srednja uha komuniciraju s okolinom i izjednačuju tlak putem svojih Eustahijevih tuba. Njih možemo zamisliti kao cjevčice koje spajaju oba srednja uha s ‘krovom’ nosa, tj. vrhom spomenutog trokuta. Kroz njih bi zrak trebao nesmetano cirkulirati kako bi se srednje uho moglo ventilirati, odnosno kako bi se izjednačavao tlak u srednjem uhu. Njihova ušća u nosnom dijelu ždrijela nalaze se s lijeve i desne strane takozvane treće mandule. Kako je ona često u dječjoj dobi uvećana, u nosu se gomila veća količina sekreta, nosni hodnici su kao i Eustahijeve tube uski i k tome lako začepljeni, srednje uho se ne može adekvatno ventilirati i to dovodi do učestalih upala srednjeg uha u dječjoj dobi - pojašnjava dr. Irena Ivković.

Čudo: Rođen s 2% mozga, sad priča i nada se da će prohodati
Čudo: Rođen s 2% mozga, sad priča i nada se da će prohodati

Dodaje da je upravo to razlog zbog kojeg liječnici kod upale srednjeg uha savjetuju roditelje da učestalo ispiru nos koristeći kapi primjerene dječjoj dobi (Meralys, Operil, Olynth H i sl.), inhalacije, sirupe za razrjeđivanje sekreta i slično. Drugi uzroci otežanog disanja kroz nos, među kojima mogu biti polipi u nosu, alergijski rinitis ili poremećaji u građi čeljusti, u prosjeku su rjeđi, no zahtijevaju pregled kod otorinolaringologa. Stoga, primijetite li da dijete noću diše na usta, hrče, ima pauze tijekom disanja ili zabacuje glavu kako bi si olakšalo disanje, zakažite pregled. Svaki put kad dijete prestane disati tijekom noći, razina kisika u krvi opada što može izazvati trajno oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća, ali i poremećaje u razvoju.

POZNATO IME NOVE KRALJEVSKE BEBE? Evo tko je inspirirao Meghan i Harryja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku