Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Obiteljski chic ručak za 40 kn: Recepti za svaki dan u tjednu

Obiteljski chic ručak za 40 kn: Recepti za svaki dan u tjednu

Pripremite slasnu roladu sa špinatom, salatu s piletinom i kus-kusom ili poširanu skušu s jabukom i celerom bombastičnog para iz Pule. Naučite kako brzo pripremiti 7 jela za 7 dana

VIDEO

Zdravi i ukusni ručkovi za četvero mogu se napraviti i za 40 kuna, a ne zahtijevaju previše vremena za pripremu, tvrde supružnici Verica i Dragan Jovanović, kuharski duo koji stoji iza Gastro kluba Pula, čiji je čest gost i poznati chef David Skoko.

- Može se kuhati jeftino, a opet da je fino i zdravo. Takva jela prave se od sezonskih namirnica, poput gljiva, domaće tjestenine, uvijek zdrave ribe, a namirnice je najbolje kupovati od provjerenih prodavača ili od OPG-ova - kaže Verica.

Izračunajte koliko vašem tijelu treba hrane da biste mršavjeli
Izračunajte koliko vašem tijelu treba hrane da biste mršavjeli

S obzirom na to da je završila za nutricionisticu, uveli su i zdravi kutak u Gastro klubu.

- Važno je hraniti se zdravo, a najbolje bi bilo da u danu imate šest obroka, od kojih će svaki sadržavati proteine, vitamine i ugljikohidrate, naravno u pravim omjerima - rekla je Verica, koja zagovara i unos sirove domaće hrane.

- Kod ribe je važno, primjerice, da se filet peče najprije na strani kože, a za tjesteninu da se ne prekuha - dodao je Dragan.

On i Verica široj su javnosti poznati kao finalisti gastronomskog TV showa “Tri, dva, jedan kuhaj!”, nakon kojeg su otvorili Gastro klub za sve ljubitelje hrane, profesionalce i amatere te za sve one koji kroz radionice žele naučiti nešto novo, drukčije, zdravo i ukusno.

Tri brza i zdrava ljetna ručka: Varivo, složenac, tarte flambée
Tri brza i zdrava ljetna ručka: Varivo, složenac,  tarte flambée

- Prostor smo osmislili kao klub u kojem će se družiti svi ljubitelji hrane. Dolaze svi oni koji žele učiti o hrani, kao i oni koji svoje znanje žele podijeliti s drugima - kaže ovaj par, kojem kreacija i ideja za jela ne nedostaje.

7 veličanstvenih jela za ručak od 40 kn ili manje

1. ‘Home made’ tagliatelle s vrganjima i lisičarkama

Sastojci: tijesto: 200 g oštrog brašna, 2 jaja + jedan žumanjak; 250 g vrganja,150 g lisičarki, 100 g maslaca, povrtni temeljac

Priprema: Zamijesite tijesto od brašna i jaja. Razvaljajte ga na pola centimetra debljine i izrežite u oblik tagliatella te kuhajte u slanoj vodi da bude al dente. Narezane gljive karamelizirajte na maslacu, zalijte temeljcem i pirjajte te pred kraj dodajte tjesteninu i sve sjedinite.

2. Punjena teleća rolada s batatom

Sastojci 400 g teletine, 2 žlice skute, 500 g mladog špinata, 50 g mljevenih badema, bjelanjak, sol, papar; po želji 500 g batata

Priprema: Pomiješajte špinat, skutu, bademe, začinite i dodajte bjelanjak da se poveže. Nadjenite istučeno meso, zarolajte i kuhajte 20 minuta u prozirnoj te aluminijskoj foliji. Zapržite na tavi i narežite. Za prilog ispecite 500 g batata u foliji u pećnici te s malo mlijeka i začina napravite pire.

'Danas jedemo ribu': Tolušić učenicima dijelio riblje pakete
'Danas jedemo ribu': Tolušić učenicima dijelio riblje pakete

3. Crumble

Sastojci podloga: 2 žlice zobenih pahuljica, 10 lješnjaka, 10 badema, 100 g maslaca; krema: 4 banane, 125 g šećera, sok pola naranče, 400 ml mlijeka, 2 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke); preljev: 15 g borovnica i 15 g malina, žlica meda

Priprema: Pahuljice, bademe, lješnjake i maslac izblendajte. Borovnice i maline ukuhajte s medom. Istucite posebno bjelanjke i žutanjke. Žutanjke sa šećerom i mlijekom kuhajte na pari dok se ne zgusne pa spojite sa sokom od naranče, bananama i snijegom od bjelanjaka kad se malo ohladi. Izblendajte da postane kremasto. Na dno svake od četiri čaša stavite podlogu od pahuljica, dodajte kremu te prelijte umakom od borovnica i malina.

4. Kus-kus salata s piletinom, povrćem i feta sirom

Sastojci: 600 g otkoštenog batka i zabatka, trećina vrećice kus-kusa, 1 mrkva, 2 paprike, 200 g feta sira, sol, papar, ocat, malo maslinovog ulja.

Priprema: Izrežite mrkvu, papriku i feta sir na kockice, kao i piletinu. Skuhajte kus-kus prema uputama, ispržite piletinu te sve sjedinite i začinite po želji.

5. Poširana skuša

Sastojci :dvije skuše, pola celera (bijeli dio), dvije jabuke, ulje

Priprema Isfiletirajte skušu da se dobiju 4 fileta. U dubokom ulju ispržite je nekoliko minuta i izvadite. Izrežite na kockice celer i oguljene jabuke. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom.

Prehrana s puno mesa i malo ugljikohidrata - skraćuje život
Prehrana s puno mesa i malo ugljikohidrata - skraćuje život

6. Brancin s rajčicom i trakicama tikvice

Sastojci: 2 brancina (da se dobiju 4 fileta), 1/2 dl maslinova ulja, 1 rajčica, 1 dl bijelog vina, 1 tikvica narezana na trakice, 50 g maslaca

Priprema: Na maslinovu ulju sa strane kože prepecite ribu. Dodajte narezanu rajčicu, podlijte vinom i dodajte narezanu tikvicu. Pokrijte da se propirja 2-3 minute. Dodajte maslac i sve sjedinite.

7. Gusta juha s krastavcem, porilukom i kuhanim jajem

Sastojci: 2 krastavca, 1 poriluk, povrtni temeljac, pola žličice ribanog đumbira, 50 g tostiranog sezama, kokosov maslac, 1 žlica brašna tapioke, 1 žlica kiselog vrhnja, sol, papar, 4 jaja

Priprema; Na maslacu popirjajte poriluk narezan na ploške, dodajte krastavac a potom zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 10-ak minuta. Dodajte tapioku prethodno promiješanu s malo vode. Kuhajte još desetak minuta pa začinite. Naribajte komadić đumbira i dodajte kiselo vrhnje. U svaki tanjur na kraju stavite kuhano jaje i kratko tostirani sezam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku