Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Obiteljski ručak iznimno važan za zdravlje i psihu tinejdžera

Obiteljski ručak iznimno važan za zdravlje i psihu tinejdžera
1

Zajednički obiteljski obrok je savršena prilika da roditelji, koji su inače prezaposleni, popričaju s djecom jer to uvelike određuje njihovo rizično ponašanje u budućnosti

VIDEO

Kod tinejdžera, koji redovito ručaju s obitelji, opasnost od depresije, sklonosti alkoholu i drogama te nezaštićenim spolnim odnosima, je daleko manja, ustanovili su stručnjaci sa Sveučilišta Auckland. Također, oni rjeđe razmišljaju o suicidu od mladih koji se ne druže blisko s roditeljima za ručkom ili večerom. Otkrili su i da gotovo 25 posto tinejdžera koji puše ne jedu u krugu obitelji, za razliku od 10 posto pušača koji večeraju s roditeljima. 

Zajednički obiteljski obroci pridonose i boljoj međusobnoj komunikaciji te odnosu mladih prema roditeljima. Trećina tinejdžera jede s obitelji sedam ili više puta na tjedan, a 40 posto njih tri do šest puta. Sve više televizijskih programa, sve više zaposlenih majki i jeftina brza hrana promijenili su status i važnost obiteljskog obroka, potvrđuje istraživanje. 

- Zajednički obrok je savršena prilika roditeljima da popričaju s djecom i saznaju što ih muči - ističe voditeljica istraživanja Jennifer Utter. 

Nekada je u obitelji bio muškarac koji je zarađivao, a kod kuće je bila majka koja se brinula o djeci. Danas većinom rade i jedno i drugo, zbog čega pati odnos s djecom. Zajednički obiteljski obroci predivan su ritual, napominje Stephen Bell iz organizacije za mlade Youthline. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako nisu česte kao nekad, obiteljske večere su nužne. I roditelji i djeca su zaposleni, ali česti zajednički obroci su odličan način za razgovor i povezivanje, objašnjava psihologinja Jane Millichamp sa Sveučilišta Otago. 

Djeca koja jedu s roditeljima su boljeg zdravlja i manje je vjerojatno da će postati depresivni. Zajednički obroci doprinose boljem funkcioniranju obitelji, tvrdi povjerenik za obitelj Carl Davidson. 

Zajednički obrok dokazuje djeci da je njihovim roditeljima stalo do njih, napominje kuhar Len Baldwin.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'