Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Objasnite djeci što su učinili, kazne ne rješavaju probleme

Objasnite djeci što su učinili, kazne ne rješavaju probleme

Loše ponašanje nije karakterna mana, a kazne su samo privremeno rješenje. Bolje je rješenje da djeci objasnite kako njihovo ponašanje utječe na vas i zašto vam nešto smeta

VIDEO

Kad se vaša djeca osjećaju dobro, ponašat će se dobro, tvrde Adel Faber i Elaine Mazlish, autorice knjige “How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk”. Prihvatite osjećaje svoje djece, nemojte ih negirati, savjetuju.

- Ako se dijete, primjerice, osjeća umorno iako se upravo probudilo iz popodnevnog sna, prihvatite njegov osjećaj i upitajte ga obzirno: ‘Umoran si iako si upravo spavao?’ - navode autorice. 


Vi i vaše dijete dvije ste različite osobe koje se u sličnim situacijama mogu osjećati drukčije. Kako biste uspješno razumjeli osjećaje svog djeteta, slušajte ih s potpunom pažnjom usmjerenom isključivo na njih te ih prihvatite odgovarajući riječima poput “razumijem” ili “shvaćam”. Na njihove želje odgovorite vlastitim željama. Kad, primjerice, dijete želi čokoladicu, a nemate je u kući, recite mu kako biste voljeli da je imate, umjesto da im objašnjavate kako je nemate. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako biste lakše odgovorili na osjećaje svoje djece, prvo ustanovite što oni osjećaju u tom trenutku (ljutnju, tugu...) pa im razgovorom pokažite da razumijete njihove osjećaje - savjetuju Faber i Mazlish. Barem jednom tjedno razgovarajte sa svojom djecom i pokažite im da razumijete njihove osjećaje te si zapišite što ste rekli. 

Češće i umiru: Karcinom kože dvaput češće pogađa muškarce
Češće i umiru: Karcinom kože dvaput češće pogađa muškarce

- Loše ponašanje nije karakterna mana. Kažnjavanjem ćete stvoriti više problema nego što ćete ih riješiti - tvrde autorice. Kazne su privremeno rješenje te ne uče djecu ničemu, a ono što vi želite je upravo poučavati. Umjesto da optužujete djecu za nešto, dajte im informaciju o problemu, primjerice ako je dijete prolilo vodu i nije ju počistilo, recite: ‘Voda može uništiti pod jer uđe u njega pa se on podigne i iskrivi’, umjesto da kažete: ‘Uništavaš pod’. Dajte im do znanja kako njihovo ponašanje utječe na vas i kako se vi osjećate zbog njega. Zapišite sva moguća rješenja problema, čak i ona besmislena, pa ih polako eliminirajte dok ne dođete do kompromisa.

- Kada djeca učine nešto dobro, pohvalite njihov rad i trud, a ne njihove osobine jer im tako dajete dokaze o vlastitim talentima i privlačite im pažnju da razmisle o tome što bi oni mogli učiniti s njima te ih ne ograničavate. No nemojte razmaziti djecu i podilaziti im - savjetuju autorice. Ovisnost u konačnici potiče osjećaje bespomoćnosti, zamjeranja i frustracije. 

Oaza mira: Svijeće na ulazu u dom poručuju - 'dobro došli!'
Oaza mira: Svijeće na ulazu u dom poručuju - 'dobro došli!'

- Djeca trebaju pohvale kako bi izgradila zdravo samopoštovanje, ali nemojte pretjerivati kako djeca ne bi dobila osjećaj da mogu dobiti sve što požele. Osnažite ih opcijom odabira - ističu autorice. Pri tome se ne misli da im date moć slobodnog vladanja nego da biraju između dviju opcija koje ste vi odobrili, primjerice da odaberu odjeću koju će obući. Prihvatite izazove svoje djece i potaknite ih da pokušaju kako bi postali neovisni.

- Složenim pitanjima mališani istražuju nove stvari, stoga se ne služite jednostavnim dogovorima. Pitajte ih zašto su postavili to pitanje i što oni misle. Nemojte im lagati kad ne znate odgovor na neko pitanje, potaknite ih da pitaju prijatelje ili članove obitelji koji bi mogli znati više - savjetuju autorice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'