Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječak plače, ona prijeti: Svi tvoji prijatelji će vidjeti snimku

Nitko nije slab zato jer plače. Nitko nije slab jer se nečeg boji. Ali maltretiranje djeteta jer pokazuje te svoje osjećaje vas čini jednim slabom odraslom osobom, napisala je ljuta medicinska sestra

Nedavno je medicinska sestra Lyra Balearica iz Amerike objavila post na Facebooku u kojem je objasnila koliko je krivo dječacima braniti pokazivanje emocija i suza. Njezina objava, koje je skupila 130 tisuća likeova i podijeljena je preko 115 tisuća puta, dirnula je mnoge i potaknula veliku raspravu, a mi vam ju donosimo u cijelosti:

The way our culture treats boys sickens me. I had an 11 year old boy( in my room to have blood drawn today. He was...

Posted by Lyra Balearica on Wednesday, August 22, 2018

Prijevod:

Mučno mi je od načina na koji naša kultura tretira dječake. Danas mi je bio jedanaestogodišnji dječak na vađenju krvi. Plakao je. Nije urlao ili se bjesomučno bacao, samo je pustio par nervoznih suza. Njegova skrbnica mu je stalno ponavljala da se počne 'ponašati kao muškarac' i da se 'prestane ponašati kao curica', Onda mu se počela prijetiti da će ga snimiti i da će snimku pokazati svim njegovim prijateljima, zbog čega je još više počeo plakati. Rekla sam joj da je strogo zabranjeno fotografirati ili snimati u ordinacijama, na što me je ljuto pogledala, pokušavajući mi signalizirati da sam joj uništila 'šalu'. 

Kad je ta žena otišla na WC rekla sam dječaku da je u redu pokazati svoje osjećaje na bilo koji način mu odgovara te kako bi se bolje osjećao, i da odrasli muškarci ponekad plaču kad im se izvadi krv ili jer se boje igli.

Rekla sam mu da se svi nečeg boje i da je on pokazao hrabrost što je unatoč svojem strahu, sjeo u stolac i izvadio krv.

Prekinite. Govoriti. Dječacima. Da. Nisu. Pravi. Dječaci. Jer pokazuju osjećaje.

Znate zašto se žene boje nasilnih muškaraca? Zbog ovakvih sr... koja potiču skrivanje osjećaja kod muškaraca i dječaka. Nitko nije slab zato jer plače. Nitko nije slab jer se nečeg boji. Ali maltretiranje djeteta jer pokazuje te svoje osjećaje vas čini jednom slabom odraslom osobom.

Zašto je dobro plakati?

Oslobađenje od stresa kroz plakanje je sasvim u redu. Ljudske suze sadrže kortizol, hormon stresa, i kada dijete plače, doslovce izbacuje stres iz tijela. Nakon plakanja slijedi i tješenje najbližih, što je za dijete jako važno, a nakon izljeva bijesa dijete je obično puno boljeg raspoloženja. 

Plakanje pročišćuje organizam. U jednom od brojnih istraživanja, nizozemski su liječnici pratili 60 ljudi koji su gledali tužan film i zabilježili da ih je 28 plakalo tijekom projekcije. Neposredno nakon filma oni su bili tužniji od ostalih, ali već sat i pol kasnije osjećali su se puno bolje nego oni kojima nije kanula ni suza.

ČARI ODRASTANJA Izluđuju vas djeca jer se stalno svađaju? To je korisno za njih

Znanstvenici vjeruju da sa suzama izbacujemo iz organizma stresne hormone i toksine, a da obuzdavanje suza može biti štetno za tijelo i um. Nakon plača organizam se brže vraća u ravnotežu koju je stres poremetio.

Emocionalne suze sadrže više bjelančevina, mangana, kalija i hormona prolaktina, no najvažniji je adrenokortikotropin, koji se pojačano luči u stanju stresa.

Čini se da je emocionalni plač način eliminacije ovog stresnog hormona, koji je u većim količinama štetan. Čišćenje putem suza smanjuje rizik od srčanog udara, depresije i anksioznosti. 

JEDAN ZA MAMU... Prisilom djeca neće početi više jesti, treba promijeniti pristup

Nametnuto ponašanje

Iako postoje muškarci koji će češće zaplakati, većina njih će ipak tvrditi da to ne čine jer društveno nametnute norme podrazumijevaju kako je plakanje "ženska aktivnost". Dokazano je kako su svi ljudi, pa tako i muškarci, sve skloniji otpuštanju negativnih osjećaja suzama kako stare.

Ipak, muškarci će rijetko zaplakati dok gledaju tužan film, a obično će plakati uslijed jake patnje, ili ako im je pak povrijeđen ponos. Nedavna istraživanja pokazuju da okolina pozitivnije reagira na muškarce negoli na žene koje plaču, jer se smatra kako su oni zbog toga osjećajniji i "bolji" od drugih muškaraca.

VIDI OVO: Koji horoskopski znak je najbolji u krevetu?

Komentari (60)
  • kad moj muškarac od 198cm i 115kg zaplače, sva se rastopim, srce moje <3

    7. 9. 2018,   10:07
  • jedno je plakat... drugo je cmizdrit za svaku sitinicu.... a to je ono sto ih se treba naucit i cure i decke.... a ne da odrastu u pekmezavcce koji ce cmizdrit jer ga je netko cudno pogledao i jer se mora dic ic na posao.....

    7. 9. 2018,   10:33
  • Kod nas te proglase emotivno nezrelom osobom ako zaplačeš......

    7. 9. 2018,   10:48