Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obraz ili čelo: Ne ljubite djecu u usta jer tako stvarate žrtve

None Foto: Instagram

Dijete na taj način može izgubiti osobne granice, ali i početi izražavati simpatiju prema drugima, a ta gesta može biti krivo shvaćena ako se dijete tako ponaša izvan obitelji

Bivši nogometaš David Beckham nedavno je ljubio svoju kćer Harper u usta, kao i njegova supruga Victoria. Čini se kako za njih to nije ništa neobično, ali je u javnosti izazvalo burne rasprave - je li to za djecu prihvatljivo ili ne. 

Iako liječnici kažu kako se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u obiteljskom okruženju, ljubljenje u usne nije najbolji način izražavanja roditeljske ljubavi.

1. Može izbrisati djetetovo razumijevanje osobnih granica

Usne i usta su osobne granice dječjeg tijela, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick. Kad poljubite dijete usnama, pokazujete mu da je njihova tjelesna granica otvorena i da netko može bez problema upasti na njihov teritorij. To također uključuje hranjenje na silu i dopuštanje i druge vrste agresivnog ponašanja. Dakle, "invazivni" roditelji mogu povećati rizik da će njihovo dijete razviti "sindrom žrtve" s nemogućnošću da kažu "ne" te da ne nauče upravljati vlastitim osobnim granicama.

PRAVO VRIJEME Jeste li spremni za novu vezu? Prvo odgovorite na 13 pitanja

2. Nije higijenski 

Foto: Instagram;

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da u našim ustima postoji ogroman broj mikroba koji možda ne zaraze odrasle, ali se lako mogu prenijeti na djecu i nanijeti im veliku štetu. A budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, pojašnjava Charlotte Reznick, mogu tako pokupiti opasne infekcije koje se prenose putem sline.

ISPOVIJEST HRVATSKE DOKTORICE 'Dok sam radila u dežurstvu napipala sam kvržicu na dojci'

3. Dijete može početi ljubiti druge u usta kao izraz suosjećanja

Dijete se može početi ponašati na isti način na koji ste ih učili kod kuće, ali izvan obiteljskog kruga, pa može početi ljubiti drugu djecu ili odrasle kao način izražavanja suosjećanja i simpatije. Psihologinja ističe da, čak i ako je to bila nevina roditeljska gesta, djeca uče oponašanjem, tako da bi to isto mogli ponoviti s drugima, a da ne shvate intimnu implikaciju ove geste. Zbog toga, preporučuje da dijete samo ljubite u obraz ili čelo. 

PUSA U USTA Napad na Beckhama: Srami se što kćer učiš ljubljenju s ocem
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Komentari (22)
  • ....sisalo dijete prst i roditelji njega do psihologa na razgovor....prošlo to vremena i mali uhvati mamu i tatu na " djelu " kako mama pu&i tati.....aaaa jeste bezobrazni , mene ste slali doktoru što sam prst sisao , ha...????

    9. 12. 2019,   10:26
  • Ne bih isao do te granice da kazem da je bolesno ali je jako cudno, ne bih to nikada radio, a pogotovo ne zenskom djetetu.

    9. 12. 2019,   10:19
  • To je grozno! Majka sam i apsolutno protiv ljubljenja djeteta u usta. I rucice. Mama i tata u lice ili glavu, dok je beba u nogice a svima ostalima lijepo objasniti da ljubljenja nema...pa ako ne razumiju objasniti im ozbiljnije.

    9. 12. 2019,   11:17