Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Oca je uhvatila postporođajna depresija - oduzeo si je život

Oca je uhvatila  postporođajna depresija - oduzeo si je život
1

Bili su u teškom periodu života, morali su zbog njegovog doktorata preseliti kada je dijete imalo samo osam tjedana. Došli su u novu okolinu u kojoj nikoga nisu poznavali...

VIDEO

John Clayton iz Velike Britanije patio je od postporođajne depresije nakon rođenja sina Huga. Potražio je stručnu pomoć, ali čini se da to nije bilo dovoljno. Njegova bivša supruga Vicky Clayton (38) kaže kako se često previdi da i muškarci mogu patiti od ove bolesti, ne samo žene. Ona sada pokušava podići svijest javnosti da se to događa i muškarcima te da nije bezazleno.

Prijatelj je Johna pronašao mrtvog nekoliko dana nakon što je organizirao veliku zabavu za prijatelje, prenosi Daily Mail. Bilo je to u studenom 2016. godine. Imao je tada 41 godinu.

Ovako depresija izgleda: Mama dvoje djece poželjela je zaspati
Ovako depresija izgleda: Mama dvoje djece poželjela je zaspati

Vicky kaže kako je sve počelo 2013. godine kada je rodila sina. Bili su u teškom periodu života, morali su zbog njegovog doktorata na Sveučilištu u Cardiffu preseliti iz Exetera kada je dijete imalo samo osam tjedana. Došli su u novu okolinu u kojoj nikoga nisu poznavali, nisu kraj sebe više imali bliske ljude koji bi ima bili podrška.

- Njemu je bilo sve lošije, a otprilike devet mjeseci od rođenja našeg sina, počeo je pucati. Posjetio je liječnika i razgovarao sa savjetnikom - ispričala je Vicky i otkrila kako njihov brak nakon preseljenja nije potrajao. Rastali su se, a ona se s djetetom vratila u Exeter. Ostali su dobri prijatelji i čuli su se gotovo svaki dan.

- Jednom mi je rekao da su mu se u glavi pojavile samoubilačke misli, ali da se neće ubiti. Iskreno, nikada nisam pomislila da će to napraviti. Imao je toliko toga u životu - svoj doktorat, obitelj prijatelje. Iako je bio pod financijskim pritiskom i nije uvijek bio stabilan, činilo se da živi dobar život - prisjetila se Vicky.

Dodala je kako vjeruje da nije želio pokazati da ima problema. Zadnji posjet liječniku imao je tri tjedna prije nego si je oduzeo život. Pričao je da je dobro raspoložen i da je sve u najboljem redu.

- Vikend prije smrti organizirao je veliku zabavu. Nikada neću znati je li to možda bila oproštajna zabava ili je u tom trenutku doista bio sretan. Nedavno smo saznali da je tri dana prije nego se ubio, tražio financijsku pomoć od sveučilišta na koju studenti imaju pravo nađu li se u takvim financijskim problemima da to počne utjecati na njihovo studiranje - ispričala je Vicky.

Umro je a da nije saznao da mu je zahtjev odobren.

Young sad mad sitting in regret

Hrvatska psihologinja objašnjava što mu se dogodilo

- Nažalost, John se u razdoblju neposredno nakon rođenja djeteta zatekao u višestruko složenim okolnostima koje su visoko stresne, a bez sumnje je bio osjetljiv čovjek. Rođenje djeteta značajna je promjena u dinamici partnerskog odnosa. Partneri su prije rođenja djeteta usmjereni jedno na drugo, a rođenje bebe mijenja partnerski odnos. Otac posredno brinući za sigurnost majke i partnerice, osigurava mir i ravnotežu bebi i mami. Majke se u prvim danima, mjesecima emocionalno i fizički posve se predaju djetetu, često nenamjerno zanemarujući partnera. To je partneru itekako teško razumjeti, a to što može izazvati tugu, beznađe, osjećaj zanemarenosti, gubitak bliskosti - objasnila nam je Senka Božić, prof. psiholog iz Privatne psihološke prakse Una.

Od slomljenog srca moguće je umrijeti - tuga postane prejaka
Od slomljenog srca moguće je umrijeti - tuga postane prejaka

- John je, po svemu sudeći silno, nastojao doktorirati, osigurati financijsku stabilnost. Preseljenje, nova sredina, zahtjevi posla, gubitak prijatelja i dotadašnje socijalne podrške bili su istovremeno suviše bremeniti za njega. Iscrpljivali su ga, destabilizirali, rezultirali osjećajem beznađa. Uz sve, John se trudio funkcionirati i pred socijalnom okolinom ne pokazivati smetnje. Iako je potražio stručnu pomoć, teret je bio ogroman i rezultirao suicidalnim idejama koje je nažalost realizirao - dodala je Senka Božić, prof. psiholog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi