Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Očistite i obnovite oštećenu kožnu garnituru brzo i lagano

None Foto: Dreamstime

Kožna garnitura može izgledati vrlo elegantno, no važno je čistiti ju i održavati pravilno, kako biste izbjegli da izgubi sjaj te da koža popuca. Evo savjeta za održavanje

Kožna sjedeća garnitura može izgledati vrlo elegantno te biti vrlo udobna za sjedenje, no nije svejedno kako ju održavate. Ako ju ne čistite redovito i ne poštujete pritom neka pravila, ubrzo će izgubiti sjaj. Pogotovo je važno izbjegavati kemijska sredstva za skidanje mrlja, koja mogu napraviti veliku štetu. Također, sve metode uvijek je dobro prvo isprobati na malom komadu kože.

POGLEDAJTE VIDEO:  

Savjeti kako očistiti kožnu garnituru, da bi što dulje zadržala oblik i sjaj: 

1. Prvo dobro usisajte mrvice, prašinu i dlake kućnih ljubimaca ručnim usisavačem.

2. Prebrišite garnituru s mokrom pamučnom krpom, ili krpom koja ima mikrovlakna. 

3. Za mrlje pripremite domaće sredstvo - u bočici pomiješajte vodu i vinski ocat u jednakom omjeru, pa namočite krpu u toj tekućini i istrljajte mrlje.

Middle aged woman's hands cutting lemons ZA PRIRODNO ČIŠĆENJE Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš

4. Kožu nikad nemojte previše močiti. I posušite sva vlažna mjesta suhom krpom nakon što ste oprali mrlje. 

5. Za tvrdokorne mrlje potreban je poseban pristup. Tako osušene masne mrlje pospite sa sodom bikarbonom i ostavite da stoji nekoliko sati, pa lagano iščetkajte. Mrlje od tinte laganim tapkanjem protrljajte s vatom koju ste namočili u alkohol. 

6. Za mrlje na svijetloj koži izblendajte malo tartar sosa i limunovog soka, pa tu pastu nanesite na kožu sa spužvicom i ostavite deset minuta. Prebrišite vlažnom krpom. Primijetite li, pak, da koža na vašoj garnituri pomalo propada, te da se naziru prve pukotine, to nije razlog da ju odmah odbacite. Naime, koži relativno jeftino možete vratiti stari sjaj. Na Internetu je lako pronaći vosak za njegu kože te sjajilo za vraćanje boje. 

Postupak za obnovu oštećene kože

1. Testirajte malu količinu proizvoda na malom dijelu kože, da vidite kako će reagirati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

3. Uzmite malu količinu proizvoda i rukom u rukavicama, ili bez njih (budući da je vosak prirodno sredstvo, ne morate imati zaštitu), utrljajte ga u kožu. Ako je koža jako suha, možda ćete to morati ponoviti. 

Hrvatska - Azerbajdzan GENERALKA BEZ MUKE Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

4. Premažite pomalo cijelu površinu koju treba obnoviti, pa suhom pamučnom krpom prebrišite garnituru da skinete višak voska ako ga negdje ima.

5.  Sprej za obnavljanje boje koristite uz zaštitnu masku za usta. Također ga prvo testirajte na manjem dijelu kože, pa pređite na ostatak. Špricajte s otprilike 20 do 30 centimetara udaljenosti. 

6. Prebrišite pamučnom krpom, pa još jednom premažite voskom i ulaštite krpom.   

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

MEGHAN MARKLE PONOVNO ŠOKIRALA JAVNOST: 'Uništit će mi život, rekli su mi da bježim'

Komentiraj, znaš da želiš!