Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Očistite pluća od otrova uz đumbir, disanje i ljute začine

None Foto: Dreamstime

Čišćenje pluća posebice se preporučuje pušačima, ljudima koji često borave u zadimljenim prostorima, alergičnima na prašinu, životinjsku dlaku te onima koji imaju problema sa sinusima

Stres i loša prehrana štete organizmu jer se u tijelu nakupljaju toksini kojih se ne možete riješiti drugačije nego programom detoksikacije, objašnjava Petra Carmichael, učiteljica joge i studentica ajurvedske medicine.

Neki od znakova da je tijelo zatrovano su osip, akne, upale na koži koje ne prestaju, žute ili smeđe naslage na jeziku, stalna glavobolja, suviše sluzi, umor, nemogućnost koncentracije i zaboravnost. Dani nakon blagdana te proljeće su idealno vrijeme za čišćenje organizma jer, zbog više sunca, kao i činjenice da se sve oko nas budi, imamo više energije.

Detoksikacijom se čiste organi i u tom se pogledu detoks-programi dijele na dva jednako važna aspekta - čišćenje pluća, kože i bubrega te čišćenje jetara. Iako se tijekom detoksa često ni ne pomišlja na pluća, ona su među prvim organima koje treba pročistiti. A najlakši način za oslobađanje pluća od nakupljenih toksina je duboko disanje.

Woman heating with a cup of hot coffee in winter | Autor: AntonioGuillem Foto: AntonioGuillem

Disanje je vitalan proces, no kako bi potpuno ispunjavalo svoju funkciju, potrebno ga je izvoditi pravilno. Na loše navike disanja utječu duga razdoblja sjedenja, boravak u prostorima s ustajalim zrakom, nedostatak tjelovježbe i istezanja i slično. Rezultat lošeg disanja su umor, depresija, glavobolja i fizička iscrpljenost. Iako smo rođeni sa sposobnošću pravilnog disanja, većina je ljudi tijekom odrastanja izgubi.

Promatrate li novorođenčad, vidjet ćete kako duboko udišu, tako da im se pri udahu trbuh podigne prema gore. Provjerite podiže li se i vama trbuh dok udišete. Ako ne, to je znak da vam je dah plitak. Ako ponekad primijetite da ste uzdahnuli, to je zato što su razine ugljikova dioksida u krvi visoke, a tada mozak aktivira duboki udah kako bi se tijelo opskrbilo kisikom.

Foto: Dreamstime

Čišćenje pluća posebice se preporučuje pušačima, kao i osobama koje često borave u zadimljenim prostorima iako sami ne puše, alergičnima na prašinu, životinjsku dlaku i onima koji imaju probleme sa sinusima. No osim dubokim disanjem, možete ih pročistiti pomoću đumbira.

- Čišćenju pluća pomaže i čaj od đumbira. Pripremite ga tako da narežete svježi korijen đumbira na kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuhajte desetak minuta, a zatim procijedite. Po želji se u čaj dodaju med, limun, cimet, kardamom i klinčić - savjetuje Petra Carmichael.

Detoksikacijom pluća čistite ih od katrana i toksina, smanjujete rizik od pojave infekcije, povećavate njihov kapacitet te poboljšavate zdravlje respiratornog sustava. Pluća će pročistiti i ljuti začini, poput papra ili pak čilija jer ljuta hrana pomaže u razgradnji viška sluzi. Zbog toga možete osjetiti kako vam nos curi jedete li ljuto, a takvi začini slično djeluju i na višak sluzi u plućima te potiču njezino izbacivanje.

Uz brzu vježbu naučite disati iz trbuha

Kako biste naučili pravilno disati, lezite na pod, na strunjaču ili ručnik, tako da vam bude ugodno. Tada duboko udahnite i osjetite kako se grudni koš širi, a trbuh raste prema gore. Samo polagano dišite i ubrzo ćete osjetiti kako se tijelo i um smiruju. Zbog dotoka kisika moguće je da osjetite laganu vrtoglavicu te stoga disati učite iz ležećeg položaja.

Komentari (20)
  • Ljuto ne volim.Dumbir u caju...odlican.

    10. 1. 2018,   13:45
  • čaj od đumbira jako zdrav

    10. 1. 2018,   17:52
  • Često ga stavljam u čaj i kavu..a i neka jela Volim đumbir :)

    11. 1. 2018,   01:08