Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Od anoreksije i bulimije boluje 40.000 curica i žena kod nas

Od anoreksije i bulimije boluje 40.000 curica i žena kod nas
1

Oboljele su većinom djevojčice i žene u dobi od 12. do 30. godina, a njihov broj se povećava iz godine u godinu. Anoreksija i bulimija nisu jedini poremećaji u prehrani od kojih Hrvatice boluju

VIDEO

Od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja u Hrvatskoj boluje više od 40.000 osoba, većinom djevojčica i mladih žena od 12 do 30 godina, a njihov broj raste iz godine u godinu, upozorili su u ponedjeljak iz Dnevne bolnica za poremećaje prehrane Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan i Centra za poremećaje hranjenja BEA.

Mladi su sve ugroženiji poremećajima hranjenja, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da mlade djevojke i mladići sve ranije odlaze na dijetu jer su nezadovoljni svojom tjelesnom masom. Procjenjuje se da je svojom težinom nezadovoljno oko 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica u dobi od 15 godina. 

"Poremećaj hranjenja je psihički problem s visokom smrtnošću i teškim tjelesnim posljedicama, pogotovo kod adolescentica. Taj poremećaj prate i mnogobrojne predrasude, a njegovim je posljedicama pogođena i cijela pacijentova obitelj. Budući da broj pacijenata raste, poremećaj hranjenja predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem“, ističe psihijatar Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, jedine dnevne bolnice za liječenje anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja u Hrvatskoj.

Jelena Balabanić Mavrović iz Centra BEA, koja je oboljelima i njihovim obiteljima nerijetko prva adresa na koju se javljaju, kaže kako im svakodnevni rad otkriva da su mladi pod sve većim pritiskom zbog fizičkog izgleda, pa je zbog toga iznimno bitno raditi na njihovu osvješćivanju o poremećajima hranjenja i njihovim posljedicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poremećaji hranjenja zbog dijete

Velik broj poremećaja hranjenja ima ishodište u dijeti, no ona kod adolescentica povećava rizik od poremećaja hranjenja za 18 puta.

"Svaka dijeta uvijek ima barem jednu, ako ne i više 'zabranjenih namirnica' koje osoba ne bi smjela konzumirati. Upravo to često izaziva suprotan efekt. Osoba ima veliku želju konzumirati upravo tu namirnicu ili količinu hrane, a kada prekrši pravilo, osjeća se krivom i neuspješnom. To kod nekih psihički ranjivih pojedinaca otvara Pandorinu kutiju: osoba ima potrebu poništiti povraćanjem ili pretjeranim vježbanjem unesenu hranu ili količinu hrane, tako da se može razviti bulimija. Ako pak osoba 'uspješno' provodi dijetu, može postati pothranjena i nastupa anoreksija", pojašnjava nutricionistica Maja Žanko iz Centra BEA.

U Dnevnoj bolnici za poremećaje prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan liječe se punoljetne osobe, a najmlađe pacijentice dolaze s 18 godina. Program traje između tri i šest mjeseci, a obuhvaća terapijske sadržaje svakog radnog dana u tjednu. Kako bi se osoba uspješno izliječila, s njom radi multidisciplinarni tim od osam stručnjaka – od psihoterapeuta do kuhara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise