Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Od aronije napravite pekmez, ali i muffine te umak za kotlete

Kako se aronija udomaćila i u našim krajevima ispostavilo se da su sitne, tamnoplave bobice koje rastu u skupinama, grozdovima, najzdravije voće i da je pogodno za pripremanje svih vrsta jela

VIDEO

Borovnica i crni ribiz tamne su bobice koje smo već navikli viđati na policama prodavaonica i tezgama tržnica, a i dobro znamo uz koje nam jelo, ili same, najbolje gode. Tom nizu veličanstvenih pridružio se još jedan član - aronija.

Gotovo crne su bobice došle na mjesto na kojem su nekad nuđene borovnice i neki nisu ni primijetili da je riječ o posve drugom voću koje je do naših krajeva došlo s istoka Sjeverne Amerike. Dobro podnosi zimu i mraz, čak do 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, pa je dospjela i do Sibira zbog čega je dobila drugi naziv - sibirska borovnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Top 20 ljekovitih namirnica za ljeto 01:36

Kako se aronija udomaćila i u našim krajevima ispostavilo se da su sitne, tamnoplave bobice koje rastu u skupinama, grozdovima, najzdravije voće i da je pogodno za pripremanje svih vrsta jela za koja ste dosad navikli koristiti neke druge bobice. Pomalo opor okus navest će vas ih dodate i slanim jelima u koja vam možda ne paše slađe voće, pa se tako spektar kreativnih mogućnosti s aronijom širi i preko granica onoga što bismo smatrali uobičajenim za voće, a to su džemovi, kolači i sirupi.

Muče vas kašalj i prehlada? Ovi recepti s đumbirom će pomoći
Muče vas kašalj i prehlada? Ovi recepti s đumbirom će pomoći

Sjevernoamerički Indijanci koji su prvi uživali u plodovima toga voća skupljali su ih, sušili i mljeli, te ih potom dodavali mesu i brašnu te si tako osigurali unos vitamina tijekom zimskog razdoblja. Da biste izvukli najviše iz aronije, najbolje ih je jesti svježe, kao dodatak žitaricama, voćnim salatama ili u svježim sokovima. A ako želite eksperimentirati, počnite tako da ih dodate smjesi za palačinke ili u kruh. A želite li zadiviti goste, pripremite im bruskete s aronijom i, recimo škampima, piletinom ili puretinom.

Recepti od kestena: Pripremite slatke i slane jesenske delicije
Recepti od kestena: Pripremite slatke i slane jesenske delicije

Prepečene kriške kruha natrljajte češnjakom i na njih nanesite mješavinu sitno nasjeckane rajčice, aronije, bosiljka i pečenih škampa ili nekog drugog mesa. Nakapajte maslinovim uljem, posolite i poslužite. Mnogi neće ni primijetiti da ste u savijači ili piti borovnice zamijenili aronijom, ali će uživati u punoći okusa. Omiljeno pečenje također će postati još bolje i posebnije uz umak pripremljen s jabukama i aronijom, a ako volite pijuckati voćna pića, aroniju, osim u sokovima i smoothiejima, možete je 'združiti' s rakijom i napraviti izvrstan aperitiv ili voćno vino.

Pekmez s aronijom

Stockfood/Guliver

Sastojci: 400 g bobica aronije, 200 ml vode, 200 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, sok jednog limuna 

Priprema: Oprane bobice aronije i vodu stavite u posudu za kuhanje, zagrijte do vrenja i kuhajte oko pet minuta da bobice omekšaju. Usitnite potom bobice aronije štapnim mikserom ili u blenderu. Usitnjenom voću dodajte limunov sok i promiješajte. Dodajte joj šećer i vanilin šećer te ga dobro umiješajte. Stavite u veću posudu i vratite na vatru. Kuhajte dok ne zavrije, a kada zavrije, još oko 15 do 20 minuta i cijelo vrijeme miješajte. Aronija je puna pektina i pekmez će se vrlo brzo zgusnuti, pa ga nije potrebno dugo kuhati. Gotov pekmez ulijte u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje desetak minuta. Okrenite ih na pravu stranu i ostavite da se ohlade.

Muffini s aronijom

Stockfood/Guliver

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 šalica aronije, 1/2 šalice mlijeka, 1/3 šalice ulja, 1 jaje, 1/3 šalice smeđeg šećera, 2 žlice ruma, pecilni prašak, vanilin šećer

Priprema: Brašno prosijte kroz sito zajedno s praškom za pecivo u veću posudu za miješanje. Dodajte smeđi šećer i vanilin šećer te dobro promiješajte. U drugoj posudi umutite jaje, mlijeko, ulje i rum, te sjedinite suhe i vlažne sastojke u glatku smjesu koja klizi sa žlice. Ako nije takva, dodajte još koju žlicu mlijeka i dobro izmiješajte. Oprane i osušene bobice aronije dodajte smjesi i promiješajte. Nauljite kalupe za muffine i u svaki žlicom stavite smjese do dvije trećine visine kalupa. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta. Kolači su pečeni kad ih ubodete drvenim štapićem, a on izađe čist i suh. Pečene muffine odmah izvadite iz kalupa, kako se ne bi nastavili peći u njima, te ih stavite na rešetku da se ohlade.

Janjeći kotleti s voćnim umakom

Stockfood/Guliver

Sastojci: 500 dag janjećih kotleta, 2 grančice ružmarina, 1 češanj češnjaka, 1 jabuka, 125 g luka srebrenca, 125 ml bobica aronije, 60 ml meda, 2 žlice jabučnog octa, 1 čajna žličica kukuruznog brašna, sol, crni papar

Priprema: Janjeće kotlete očistite od masnoće. Nasjeckajte listiće ružmarina, češnjak i pomiješajte sa soli i svježe mljevenim crnim paprom. Time natrljajte kotlete, položite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih četrdesetak minuta. Za umak zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani luk, a kad omekša, kockice jabuka, aroniju, med, jabučni ocat i kukuruzno brašno te dobro promiješajte. Kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta, odnosno dok se jabuka ne raspadne. U međuvremenu skuhajte krumpir i napravite pire. Kotlete narežite i na svaki tanjur za posluživanje stavite po dvije žlice pirea, po tri kotleta i prelijte umakom s aronijom. Poslužite vruće uz sezonsku salatu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru