Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od crnih i bijelih boba nastaju želei, napici i ledene granite

None Foto: Dreamstime 5

Pravi odabir: Grožđe treba biti čvršće, s debljom korom i s malo ili bez koštica. Neodoljiv okus i miris ima džem ili pekmez ukuhan od pasiranih bobica ‘izabele’

Sokovima od grožđa odavno pripisuju ljekovita svojstva. Možete ih zamrznuti ili poslužiti za pripremu domaćeg sladoleda, granite, ili ih možete ukuhavati sa šećerom u žele. Bobe je najbolje procijediti u sokovniku ili pomoću pasiralice za rajčice. Želite li sok sačuvati za zimu, dodajte i šećera, ulijte u sterilizirane boce te pasterizirajte na 60°C oko pola sata, kako ne bi došlo do vrenja. 

Dobar konzervans je i vitamin C, a stavljate ga pola grama na litru soka. Osim vina, poseban alkoholni napitak je liker od grožđa. Oprane i ocijeđene bobice složite u staklenke i posipajte šećerom. Dodajte začine prema želji; štapić cimeta, vanilije, korice limuna, muškatni oraščić, klinčiće, te zalijte s lozovačom ili nekom drugom rakijom. Dobro zatvorite i ostavite na suhom i hladnome mjestu barem mjesec dana, a zatim procijedite i izlijte u boce. Za slatke kombinacije, grožđe iskoristite za džem ili kompot. 

Bijela sangria 

Sastojci: limeta, 250 g grožđa, l bijelog vina, 30 dag šećera, naranča 

Priprema: Narežite limetu, naranču iscijedite, a grožđe odvojite od stabljike. Sve ulijte i ubacite u veliki vrč te dodajte vino i uspite šećer. Promiješajte i stavite neka se hladi u hladnjaku najmanje tri sata. Poslužite hladno.  

U videu u galeriji pogledajte i kako napraviti klasičnu sangriu. 

Granita od bijeloga grožđa

Sastojci: 500 g bijelog grožđa, 2 žlice šećera, 3 žličice soka od limuna, žličica meda, ekstrakt vanilije

Priprema: Operite grožđe, odstranite peteljke, a bobe sameljite u blenderu ili strojem za mljevenje mesa. Propasirajte grožđe kroz sitnu cjediljku. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i limunov sok. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Ulijte u posudu za zamrzavanje, poklopite i stavite u zamrzivač. Tijekom zamrzavanja nekoliko puta promiješajte smjesu.

Domaći sok od grožđa

Sastojci: 2 1/2 kg grožđa, 375 g šećera, l vode

Priprema: Očistite grožđe, odstranite peteljke i operite ga. Sameljite bobice grožđa, dodajte vodu i propasirajte. Dodajte šećer i ugrijte sok kako bi se šećer otopio. Ulijte sok u boce i zatvorite ga. Pasterizirajte ga pola sata u zagrijanoj pećnici na 75°C. Drugi način je da grožđe dobro izgnječite i procijedite u sokovniku. Punite ga u plastične boce od litre i zamrznite. Nije potrebno dodati šećer.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastro magazina Skuhatćute

Komentari (3)
  • eh, liker od grožđa. Odličan. Spremim ga svake godine, pa kad dođe zima, a ti onako uz kamin, likerčić, a vani puše bura :)))

    31. 8. 2014,   22:02