Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od hrane se ne mora ništa baciti, samo prenamijeniti

Od hrane se ne mora ništa baciti, samo prenamijeniti
1

Hrana spremljena u zatvorene plastične ili metalne posude čuvana na hladnom i pravilno podgrijana produžit će slasnu blagdansku gozbu

VIDEO

Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku. Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Tome može biti uzrok i pretrpavanje hladnjaka, koje vodi otežanom i neravnomjernom cirkuliranju hladnog zraka, nužnom za pravilno očuvanje hrane.
Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge kako bi zrak cirkulirao. Hranu koja stoji dulje od tri dana svakako bacite, osim ako ste je od početka čuvali u vakumiranim posudama i u hladnjaku. Tada može trajati i do tjedan dana. Svježe meso je dobro držati odvojeno od suhomesnatih proizvoda i hrane spremne za jedenje kako biste izbjegli mogući prijenos bakterija.
Svu kuhanu hranu stariju od dva sata, bilo da je prije toga stajala u hladnjaku ili zamrzivaču, treba podgrijati na 75 °C kako bi se termički obradila. Pri tome je važno da se jelo ravnomjerno podgrije pa je povremeno promiješajte.


OSTATAK POVRĆA U UMAKE, A MESO U RIŽOTO
Mesne umake možete iskoristiti za punjenje svih šupljih vrsta tjestenine. Njima možete puniti i krumpire te dodati (ako vam je ostalo) kuhano povrće. Kratko zapecite i prije kraja dodajte komad sira. Kuhano povrće možete dodati novim umacima, kus kusu, pizzi ili pitama. Ostaci kuhanog mesa odlični su za rižota, juhe, variva i umake za tjesteninu. Višak pečenog mesa možete narezati na kockice i dodati kus kusu, juhi od graška, pizzi od kobasica, sendvičima i rižotu.

>> Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije

>> Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija

>> Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj