Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od Hvara do Lovišta, od novog života do velikog potencijala...

Od Hvara do Lovišta, od novog života do velikog potencijala...
9

Nakon upoznavanja sa Slovakom Mirom, koji je ostavio sve u Slovačkoj i otvorio sportski centar u Svetoj Nedjelji u Hvaru put se nastavio prema Živogošću i Lovištu

VIDEO

Dan za transfer iskoristili smo za obilazak penjališta u Svetoj Nedjelji. Na jedinstvenom mjestu na kraju ovog seoca pravi mali, mirni i egzotični pustolovni centar uredio je Slovak Miro. Prije nekoliko godina, kad je otkrio ovu lokaciju na kojoj idealne stijene za penjanje izranjaju izravno iz mora, ostavio je posao, napustio Slovačku i preselio se ovdje.

Danas njegov skromni, ali začudan pustolovni centar nudi više od sto uređenih smjerova za penjanje, kajakaške izlete, treking i mogućnost robinzonskog boravka u prekrasnoj, zaštićenoj uvalici. Vozeći se autom prema trajektu u Sućuraj, prolazimo cijelom dužinom otoka Hvara. Iako automobil pruža puno manje vremena i mogućnosti za doživjeti kraj, vidjeli smo i više nego dovoljno za poželjeti vratiti se što prije. I proživjeti ovaj veličanstveni otok kajakom, biciklom i pješice. Novi radni dan našeg putopisa protekao je uglavnom u kajaku. 

Prebacivanje biciklom od Makarske do Živogošća (Blato) po glavnoj magistrali zbog prometa nije baš ugodno, ali je ta podbiokovska rivijera zaista prekrasna. I znate što? Eto pred kraj mjeseca svibnja još uvijek je gotovo prazna. Jednoglasno zaključujemo da na more više ne idemo u jeku sezone. Sve one plaže na kojima se u srpnju i kolovozu grozničavo bori za slobodno mjesto i koje su prepune turista i buke sa svih strana, sada su prazne i mirne. Ponovo imamo sreće s vremenom na veslanju. 

Od oko 16 milja koje moramo preveslati (nešto manje od 30 km), većina se odnosi na prelazak preko kanala između Hvara i Pelješca. U kanalu su česti vjetrovi i valovi, ali danas ništa od toga. Tek poneki povjetarac za osvježenje i valići koji tu i tamo razbiju monotoniju veslanja po mirnom moru. Zbog izmaglice koja se digla od vrućine naš cilj, rt na samom kraju poluotoka Pelješca, čini se dalek i nedostižan. Od dva i pol sata veslanja koliko nam je trebalo za „skok“ preko kanala, dva sata nam se činilo da stojimo u mjestu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svjetionik prema kojem veslamo nikako da se približi. Monotonija i ujednačen ritam veslanja kao da traže samoću. Naša tri kajaka raštrkala su se po moru i svatko vesla u tišini uljuljkan u svoje misli. Prekidaju ih samo usamljeni delfin koji je par puta izronio ispred nas, simpatične ptice koje izgledaju kao leteći pingvini (ispričavam se na ornitološkom neznanju), a koje su radoznalo u niskom letu obletile par krugova oko svakog kajaka i dva tankera koja su nestala jednako brzo kao što su se i pojavili na svom putu uz Pelješac, vjerojatno do Neuma.

Cilj veslačke dionice je mjesto Lovište, smješteno u prekrasnoj, mirnoj, zaštićenoj uvali na samom vrhu poluotoka. Veslamo prema rivi na kojoj vidimo Welcome ciljna vrata oko kojih maše i doziva nas grupa razdragane dječice. Stol s domaćom rakijom, smokvama i fritulama, srdačan stisak ruke Stjepana Rudana, predsjednika Vijeća mjesnog odbora i ugodan razgovor s mještanima. Drago mi je da smo upravo ovo mjestašce izabrali za cilj etape. Otkrili smo još jedan skriveni biser Lijepe Naše. 

U razgovoru saznajemo da je do početka devedesetih Lovište imalo jednu od najvećih i najuspješnijih zadruga u zemlji koja je zapošljavala ljude s cijelog Pelješca i šire, imala jaku proizvodnju ribe, rogača i smokava i da je, naravno, sve devastirano poslovično uspješnom privatizacijom. Danas mještani žive uglavnom od turizma, omiljeno su utočište nautičarima, a imaju velike razvojne planove za izvjesnu im svijetlu budućnost. Temelji su im sasvim solidni: u svom posjedu imaju oko 40 kilometara obale. Čisto usporedbe radi, otprilike kao cijela Slovenija.

Lackove avanture možete pratite i na Welcome.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj
WELCOME

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj

U Stonu su nam osnovnoškolci posudili pedalinu kako bi prešli kanal, biciklom smo išli do Metkovića, a posjetili smo i Udrugu Lađara i Arheološki muzej u Vidu

Lacka oduševio ploveći muzej naše brodogradnje 'Stonac'
WELCOME

Lacka oduševio ploveći muzej naše brodogradnje 'Stonac'

„Stonac“ već više od stoljeća brodi Jadranom, a na svakom koraku po tom plovećem muzeju vidi se trud, ljubav i marljivost kapetana Lozice prema brodu
Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje
WELCOME

Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje

Završili smo slovo M, za čiji ispis Lacko dobija svakodnevne kritike ljubitelja krasopisa. Da ono izgleda malo bolje, propustili bi toliko divnih stvari, kaže Lacko