Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od lijeka za oči do opasnog trenda neobuzdanih motiva

None Foto: 24sata

Tetovaže šokiraju, znak su pripadnost ili služe kao make-up, no obilježavaju za cijeli život jer se teško skidaju i povećavaju rizik od opasnih bolesti

Povijest tetoviranja stara je kao i čovjek, a rasprostranjena u svim dijelovima svijeta. Od religijskih rituala do šokiranja okoline, razloga za obilježavanje tijela je bezbroj. Najnoviji trend je tetoviranje bjeloočnice, koji vuče korijene od kraja 19. stoljeća liječnici su sličnom metodom liječili leukomu. No tetovaže su naišle i na plodno tlo u kozmetičkoj industriji. Trajni make-up praktično je rješenje za žene koje žele izbjeći svakodnevno šminkanje i izgledati “prirodno” lijepo u svakoj prilici. Iscrtavanje obrva, obrubljivanje usana te očiju kao i svaka tetovaža može rezultirati trajnim posljedicama po zdravlje. Osim što boje ne prolaze detaljnu kontrolu, kao što je slučaj s ljekovima, nehigijenski uvjeti u salonima mogu izazvati zarazu HIV-om ili hepatitisom C. Alergijske reakcije te zaraze bakterijama i virusima nisu rijetkost. U slučaju infekcije tetovirani dio kože pocrveni i ne zacjeljuje, a najveći je problem u tome što se jednom unesene boje više ne mogu odstraniti na jednostavan način, a dio pigmenta putuje u dublje slojeve kože, limfne čvorove ili krvlju cjelim tijelom.

Nenamjerne tetovaže
 Najbolnija mjesta za tetovažu su ona gdje je meso ispod kože vrlo tanko, kao što je slučaj s rebrima, koljenima, dlanovi i tabanima. Iako se većina ljudi tetovira namjerno, ponekad se može dogoditi i slučajno, kao primjerice eksplozija baruta koji može ući dboko pod kožu.

Profesionalne ne lakše uklone
Prije odabira salona važno je provjeriti postoji li dozvola, sterilizator, provjeriti deklaraciju boja, koriste li se jednokratne i sterilne igle te rukavice. Profesionalne tetovaže se bolje uklanjaju zbog čistoće i kvalitete pigmenta, ali ponekad i one djelomično ostaju na koži.

Drevna metoda
Saliabrazija je najstarija metoda uklanjanja tetovaže, koristili su je još i drevni Grci. Vrlo je bolna jer nakon struganja kože, na tetovaži bi se ostavila sol koja izvuče boju. Nakon isprobavanja s laserima koji su unišavali kožu, tek se primjenom Q-Switch lasera uspjelo dobiti dobre rezultate. Jednobojne tetovaže se lakše uklanjanju od šarenih za koje je potrebno više tretmana.

Komentiraj, znaš da želiš!
Message