Obavijesti

Lifestyle

Od ove hrane zubi najviše žute - limunada, cikla, smoothieji...

Od ove hrane zubi najviše žute - limunada, cikla, smoothieji...
1

Oštećenje zubne cakline razlog je zbog kojeg se razvija karijes, ali i mijenja boja. Dr. sc. Davor Ćurković otkrio nam je od koje hrane zubi najviše žute i kada treba prati zube

VIDEO

Hrana koja sadrži šećer, škrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cikla, borovnica, kupina i slično, zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, osobito bijelo, koje je kiselije od crnog, stvaraju mikropukotine u caklini zuba. U njima se potom talože tvari koje uzrokuju promjenu boje zuba, upozorava stomatolog dr. sc. Davor Ćurković s privatnom ordinacijom u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10

Dodaje kako uništena zubna caklina pridonosi direktnom pristupu neželjnim supstancijama u dentinske kanaliće, što uzrokuje karijes te demineralizaciju dentinske mase pa se stvaraju bijele mrlje, poznate kao caklinski biseri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Naime, zadržavanje hrane na zubima pogoduje razvoju bakterija usne šupljine, koje pretvaraju ugljikohidrate, škrob i slično u kiseline koje nagrizaju caklinu i dentinske kanaliće - pojašnjava naš sugovornik. 

 

Stvaranje karijesa i promjenu boje zuba moguće je donekle spriječiti tako da tijekom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju cakline skratimo zadržavanje te hrane u ustima te čišćenjem četkicom i zubnim koncem nakon svakog obroka. 

- Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno isprati usnu šupljinu običnom vodom - dodaje dr. Ćurković. No kada dođe do promjene boje zuba, bjelinu je teško vratiti i malo je toga što možemo učiniti sami, kod kuće. Naime, naš sugovornik upozorava kako posebnu pažnju treba obratiti na paste i gelove za izbjeljivanje, koji su preplavili tržište i služe za kućnu uporabu. 

Shutterstock

- Ništa od onoga što nije klinički ispitano i preporučeno od dentalnih asocijacija ne bih preporučio. Na tržištu se pojavljuju i paste za svakodnevnu primjenu koje sadrže u sebi preparate fluora, mikrogranule i sl. koje neadekvatnom i pretjeranom primjenom mogu oštetiti caklinu. Osobito upozoravam na mikrogranule ili sitne čestice koje mehanički djeluju na abraziju cakline i dentina - kaže stomatolog.

Nažalost, erozija zubne cakline je ireverzibilan proces, koji se ne može sanirati u potpunosti. Ipak, klinički je dokazano da preparati fluora koji se mogu naći u nekim pastama za zube, premazima ili gelovima mogu djelomično ojačati caklinsku strukturu. 

- Zato je potrebno voditi brigu o higijeni usne šupljine kao i namirnicama i njihovoj učestaloj uporabi - dodaje dr. Ćurković. A izbjeljivanje zubi prepustite stručnjacima. 

- Danas se najčešće u ordinacijama dentalne medicine koriste metode izbjeljivanja udlagom s gelom, laserom i LED lampom. Gelovi obično sadržavaju oko 15% karbamid peroksida ili 30%-35% vodikova peroksida (hidrogen), koji svojom aktivacijom uklanjaju obojene supstancije iz caklinskih mikropukotina. Laser i LED svjetlo svojom toplinom aktiviraju i ubrzavaju proces izbjeljivanja - pojašnjava naš sugovornik. 

No u zadnje se vrijeme laser sve manje koristi, radi ireverzibilnog oštećenja zubne pulpe, zbog njenog prevelikog zagrijavanja. Kod tih načina izbjeljivanja dolazi i do djelomičnog oštećenja caklinske strukture, kao i mekog tkiva oko zubi (gingiva), pa je potrebno zaštititi gingivu te ograničiti broj izbjeljivanja jednom do dva puta godišnje.

  • Za ‘ovisnike’ o izbjeljivanju najbolje su rješenje ljuskice Za ‘ovisnike’ o izbjeljivanju preporučio bih vrlo tanke keramičke ljuskice koje se postavljaju bez brušenja zubi, a zaštićuju daljnu eroziju cakline i daju željenu boju, kaže naš sugovornik. One su otporne i na bojenje, odnosno kad ih jednom postavimo, zubi ostaju jednako bijeli kao i nakon što su postavljene.
  • Pričekajte 30 minuta - to je najbolja zaštita Kad jedete ili pijete nešto kiselo, slatko ili nešto što se lijepi za zube, dobro je pričekati 30 minuta pa ih tek onda oprati. Naime, ako zube krenete četkati prerano, dok je kiselina u ustima još jaka, tako ćete je samo dodatno utrljati u caklinu. No 30-ak minuta nakon jela, kad se sokovi iz hrane pomiješaju sa slinom i razblaže, bit će ih lakše ukloniti. 
  • I domaća limunada štetna Kombinacija limunske kiseline i šećera iz limunade može itekako loše utjecati na zubnu caklinu, a time i boju zuba. Zato, čim je popijete, dobro isperite usta običnom vodom ili iščetkajte zube.
  • Operite zube nakon smoothieja Sokovi od svježeg voća i povrća jačaju organizam, no mogu oštetiti zubnu caklinu. Najopasnije su one namirnice za koje znate da ih je inače teško skinuti s odjeće bez deterdženta za odstranjivanje mrlja - one i na zubima ostavlja tvrdokorne mrlje. 
  • Čuvajte se bazena Plivači znaju da u bazenu nije zdravo držati usta otvorenima, kako ne bismo popili vodu punu klora i kemijskih dodataka za čišćenje, no nikad to ne možemo u potpunosti izbjeći. Zato je i nakon bazena korisno lagano iščetkati zube. 
  • I nakon čaja potrebna četkica Poznato je da crni i smeđi čajevi ostavljaju mrlje na zubima, no znanstvenici danas tvrde da je slična stvar i sa zelenim čajem. Stoga vrijedi preporuka: I nakon šalice čaja iščetkajte zube.
  • Sirup protiv kašlja Iako većini nas ni na kraj pameti nije pranje zuba nakon što popijemo sirup protiv kašlja ili sirup za iskašljavanje, svakako bismo to trebali učiniti jer se ljepljivi sirupi lako zalijepe za zube. 

Za bjelje zube manje kave, čaja i tamnih umaka

Sva tamna hrana i pića umanjit će rezultate izbjeljivanja zubi. Zato bi trebalo uvesti promjene u prehranu. Bijela riba i meso te kravlji sir bolji su odabir od tamnih umaka na bazi rajčice. Također, valja smanjiti unos kave i čaja. 

Ako zub boli na slatko ili kiselo, riječ je o karijesu

Kad zubi bole na slatko i kiselo, taj signal često zna biti simptom karijesa, pogotovo ako se radi o pojedinačnom zubu. S druge strane, intenzivna bol na toplo simptom je uznapredovalog procesa u zubnoj pulpi.

Zubi se peru pola sata nakon kiselog obroka 

Jedete li kiselu hranu (voće ili salatu s octom), najgore što možete učiniti je oprati zube odmah nakon jela. Kisele namirnice čine zubnu cakinu osjetljivom, pa pranje može izazvati gubitak boje te povećati rizik pucanja zubi. Pričekajte pola sata kako bi kalcij iz sline demineralizirao osjetljiva područja te potom dobro iščetkajte zube.

Konac je ključan jer četkica pere tek tri plohe zuba

Suvremena stomatologija preporučuje četkicu od umjetnih vlakana, ne pretvrdu, dovoljno malu, kojom možemo dosegnuti svaki zakutak oko zuba. Zub ima pet ploha, a četkicom se mogu oprati samo tri, pa koristite i konac. 

Na stomatološke kontrole ide se jedanput godišnje

Nedovoljna higijena uzrokuje stvaranje naslaga te upalu zubnog mesa. Zatim nastaje karijes, taloži se kamenac, zubno meso postaje sivo, a sve te promjene vode gubitku zuba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju