Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od samo jednog kihanja cijela soba se napuni virusom gripe

None Foto: Fotolia

Tijekom kašljanja iz tijela se "lansira" 3000 mikroskopskih kapljica sline brzinom od oko 80 km/h, a kihanje je još zaraznije te sadrži 40.000 kapljica koje idu 160 km/h

Potrebno je samo jednom kihnuti da bi se virusi raširili po cijeloj prostoriji i u njoj ostali još satima poslije, otkrili su znanstvenici. Mikroskopski male kapljice koje se šire kašljanjem i kihanjem plutaju u zraku i sadrže visoke koncentracije virusa. Potrebno je samo sat vremena da bi se čovjek zarazio u takvom okolišu. U uredima, sredstvima javnog prijevoza i školama obično se može pronaći najveća koncentracija virusa. Zlatno je pravilo, tvrde stručnjaci, ne odlaziti u ordinacije u slučaju blažih prehlada jer se tamo najlakše zaraziti.

Gripa prelazi s jednog čovjeka na drugog putem direktnog fizičkog kontakta ili kapljičnim prijenosom nakon kihanja i kašljanja. Znanstvenici s Virgina Techa su prikupili uzorke zraka iz doma zdravlja, vrtića i na aerodromu.

Polovica uzoraka je sadržavala kapljice virusa gripe, a kubični metar zraka je u prosjeku imao preko 16.000 čestica virusa u sebi.

- S obzirom na tolike koncentracije virusa, čovjeku bi bilo potrebno provesti samo sat vremena u takvoj prostoriji kako bi se zarazio - smatra dr. Linsey Marr, voditeljica studije.

Nakon nekog vremena virusi nestaju iz zraka uz pomoć mehanizama kao što je ventilacija ili klima uređaj. U jednom kašlju je sadržano 3000 kapljica sline koji putuju brzinom oko 80 kilometara na sat. Tijekom kihanja ljudi iz sebe izbace oko 40.000 mikroskopskih kapljica sline pri brzini od oko 160 kilometara na sat.

Komentiraj, znaš da želiš!