Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od tuširanja je ponekad puno više štete za tijelo nego koristi

Kod tuširanja postoje neka pravila koja trebamo imati na umu da bismo zaštitili kožu i osigurali da voda zaista donese ono što ispod tuša i tražimo: čistoću i svježinu

Primjerice, prevruća voda može izazvati oštećenja kože odmah, dok dugoročno isušuje kožu. Ako ne isperete dobro sapunicu, to može izazvati iritaciju i slično.

Ukratko, i kod tuširanja postoje neka pravila koja trebamo imati na umu da bismo zaštitili kožu i osigurali da voda zaista donese ono što ispod tuša i tražimo: čistoću i svježinu. Zato, evo nekoliko savjeta.    

Fotolia OPASNI FTALATI Kemikalije iz šampona za kosu i gelova za tuširanje debljaju

Vruća voda

Može vas opeći, te uzrokovati crvenilo kože i osjećaj da je koža suha, zategnuta i bolna. Dugoročno, vruća voda će isušiti kožu i učiniti je podložnijom ekcemima. Naime, topla voda iscrpljuje lipidnu barijeru kože i uzrokuje isparavanje. Zato je za tuširanje uvijek bolja voda niže temperature, pogotovo ako inače brzo pocrvenite. 

Foto: Dreamstime

 

Zaostala sapunica 

Ostavljanje bilo koje vrste gela za tuširanje ili sapuna na koži može dovesti do iritacije kože i isušivanja i također otvara put za pojavu ekcema. Zato budite pažljivi kod ispiranja gela i sapuna. To se podjednako odnosi i na šampone za kosu i gelove - ostavite li na kosi one koji se ispiru, kosa će biti beživotna i izgledati masno. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

 

Spužva za kupanje 

Malo toga je ugodno kao dobra, čvrsta spužva za kupanje, no imamo i loše vijesti: vlažna spužva doslovno privlači razne vrste bakterija i već kod idućeg pranja može biti izvor infekcija. Zbog toga su pogodnije flanelaste rukavice, koje nakon tuširanja možemo staviti na pranje.  

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Predugo i prečesto tuširanje 

Ako pod tušem otpjevate jednu ariju, to je u redu, no ako ste uspjeli odvrtjeti pola albuma, to može biti štetno za vašu kožu. Suha, dehidrirana i osjetljiva koža, naime, 'ne voli' predugo tuširanje, jer tako gubi vodu. Ako se tuširate često, nabavite gel za tuširanje koji pomaže rehidraciju. 

Foto: dreamstime

 

Britvica sa strane

Ako ste navikli ostavljati britvicu u tuš kabini ili na rubu kade, razmislite o tome koliko ste bakterija tako pustili u taj mali prostor, pogotovo ako britvicu prije toga niste dobro isprali. Naime, na oštrici britvice uvijek mogu zaostati komadići kože i dlaka, koji su leglo za nakupljanje bakterija do novog tuširanja i brijanja. 

Foto: Dreamstime

Otvoreni gel ili šampon

 

Pobrinite se da zatvorite sve gelove i šampone, kao i kutijice sa sapunom nakon korištenja, jer otvoreni postaju idealna meta za klice i bakterije. Također, isperite poklopac i vrh bočice prije nego što ju zatvorite, kako se na ostatcima šampona ne bi nakupljale bakterije. Držite ih na suhoj polici, kako biste smanjili mogućnost prijenosa bakterija. 

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Komentari (21)
  • Dok se tusiram pivam obavezno mila majko ide brod....eto

    25. 7. 2019,   19:24
  • treba se tuširati svaki dan

    25. 7. 2019,   19:10
  • ma ljudi dragi tusirajte se 12 puta u godini dana vidit cete da je super...🙋

    25. 7. 2019,   19:23