Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Od zrelih banana, meda i jogurta ispecite slatki kruh

Kruh od banane jednostavan je kolač kao stvoren uz kavu i čaj ili doručak. Prvi su ga spravljali Indijci koji su pripravljen kruh osušili na suncu ili ga ispekli u pepelu

VIDEO

Najstariji recept datira iz 1849. godine, a taj originalan recept nema dodataka poput čokolade ili oraha jer je i sam dovoljno “sočan” i vlažan, a cijeli dom od njega prekrasno miriše. U ovaj slatki kruhi stavlja se vrlo malo šećera jer banane koje se koriste moraju biti izrazito mekane i što zrelije, a takve banane su same po sebi slatkaste.

- Banana u receptu zapravo mijenja jaja i daje mu potrebnu sočnost, tako da u pravilu u smjesu ide jedno jaje, ali možete i posve izbaciti jaja - objašnjava Mateja Krvarić, naša poznata blogerica M’s Bakery. Banana kruhu možete dodati sve što volite, od nasjeckanih orašastih plodova (oraha, badema, lješnjaka) pa do komadića čokolade. 


- Brašno možete mijenjati prema svojem ukusu, možete dodati i zobene pahuljice i brašno od zobenih pahuljica, suho voće, kokos, ma bezbroj je kombinacija. Možete dodati čak i nutellu u sredini i na vrh kolača prije pečenja - govori Mateja kojoj je kombinacija banane i čokolade - “slatko božanstvo”. 

Od iste smjese možete praviti i ukusne muffine. Samo prilagodite vrijeme pečenja i pazite da ne prepunite košarice za muffine. Za tamni, čokoladni banana kruh smjesi dodajte dvije žlice kakaa i još jedno jaje. Pečeni slatki kruh izvadite iz kalupa, omotajte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

Sočne kekse možete pripremiti i s čipsom od banane. U smjesu brašna, banane, praška za pecivo, maslaca, šećera, jaja i čokolade dodajte i sušene kriške banane. Smjesu žlicom rasporedite na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom pazeći da ostavite razmak među keksima. Pecite ih 15-ak minuta na 190°C.

Slatki kruh od banane i Nutelle

Sastojci: 280 g brašna, 100 g smeđeg šećera, žlica meda, žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 3 zrele banane, 1 grčki jogurt, 2 jaja, pola šalice ulja, 1 burbon vanilin šećer, pola žličice cimeta, 4 žlice Nutelle

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za kruh premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, burbon vanilin šećer i cimet. Banane zdrobite u pire pa ih miksajte s jogurtom, jajima i uljem. Dodajte suhe sastojke nekoliko puta i miješajte ručno sa spatulom dok se ne sjedini.

Zatim Nutellu zagrijte kratko u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, samo da omekša. Ulijte polovicu smjese od banane u kalup, prošarajte polovicom Nutelle pa dodatno prožmite smjese tankim nožem. Dodajte ostatak smjese od banane i Nutellu te opet prožmite nožem. Pecite 50-60 minuta. Provjerite čačkalicom. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku