Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odmorite svoju psihu - riješite se nepotrebnih stvari iz doma

Fizički i mentalni prostor idu ruku pod ruku, jer je fizički prostor u kojem boravimo često odraz našeg mentalnog stanja, a nered je poput 'vizualne buke' i uvlači se u naše emocije i mentalne sposobnosti.

Većina nas teži jednostavnosti, pogotovo kad je riječ o izgledu životnog prostora. I tu bi pravilo o stvarima koje nas okružuju trebalo biti jednostavno; da nas okružuju samo stvari koje zaista volimo ili koje stvarno trebamo. Ili da se, u idealnom slučaju, i to dvoje poklopi, pa da i volimo samo one stvari koje nam trebaju.

No malo tko uspijeva održavati takav red i živjeti okružen samo onim što treba, pa često gomilamo sitnice (i krupnije predmete) dok nam ne zaguše životni prostor.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Zato se mnogi nađu u situaciji da se moraju riješiti viška stvari, u jednom naletu ili po malo. I premda se to čini kao zahtjevan zadatak, mnogi stručnjaci za uređenje prostora se kunu da je osjećaj dobar.

Evo koji su razlozi za to:

1. Fizički i mentalni prostor idu ruku pod ruku, jer je fizički prostor u kojem boravimo često odraz našeg mentalnog stanja. Nered je poput 'vizualne buke' i uvlači se u naše emocije i mentalne sposobnosti.

A čišćenje fizičkih prostora; stvaranje mjesta za zrak i svjetlo, se odražava na našoj psihi. Zamislite samo koliko vam je ugodnije raditi kad vam je stol očišćen - i to proširite na život.

ELIKSIRI MLADOSTI Anti-age hrana: Breskve i losos skidaju godine i peglaju bore

2. Odvajanje od prošlosti nas može izliječiti. Svi se manje više za stvari koje ne trebamo 'držimo' zbog nekih uspomena koje one nose.

Kad si jednom dozvolimo odvojiti se od bespotrebnih sitnica koje prizivaju uspomene, možemo se osjećati kao da gubimo kontrolu nad određenim emocijama. I premda taj čin oslobađanja može biti bolan, ipak pruža i trijumfalan i inspirirajući osjećaj.

Foto: 123RF

3. Donošenje odluka čini nas jačima. Kada donesemo odluku o nečemu, čak i o nečemu malom kao što je npr. zadržavanje starih zavjesa, u manjoj ili većoj mjeri osjećamo kontrolu, a to je osjećaj koji stvara ovisnost.

TREĆA DOB Zbog stresa i lošeg braka žene u menopauzi imaju slabe kosti

Tako ako, na primjer, doniramo dječju odjeću koja se sakupljala godinama, ne samo da pravimo prostor psihički i fizički, već se učimo kako se drugi put uhvatiti u koštac s drugim stvarima koje nam vise nad glavom i preplavljuju našu svijest: od vježbanja ili traženja povišice, pa do kopiranja slika s memorije mobitela.

4. Ostaje nam manje stvari za nositi se s njima. To je najočitija nagrada za oslobađanje od bespotrebnih stvari. Svaka stvar koja nam izađe iz stana jedna je stvar manje koju moramo pronaći, organizirati, i čistiti, piše Apartmenttheraphy.

NIKAD NISU ZADOVOLJNI: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Komentari (6)
  • nisan lud nosit teške stvari iz kuće...čekan ovršitelja,nek on nosi...

    16. 8. 2019,   19:05