Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Ojačajte imunitet grejpom i usporite rast stanica raka

Ojačajte imunitet grejpom  i usporite rast stanica raka

Vitamin C štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i tako sprečava nastanak štetnih tvari, a samo jedna jabuka osigurava 10 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina

VIDEO

Prehrana koju čine raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke može pomoći u smanjivanju rizika za obolijevanje od mnogih vrsta raka, tvrde znanstvenici s američkog Instituta za istraživanje raka. 

U laboratorijskim istraživanjima mnogi minerali, vitamini i fitokemikalije pokazuju antikancerogeno djelovanje, no dokazi upućuju na to da je jedino sinergija spojeva u cjelovitoj prehrani učinkovita.

Dreamstime

Prema izvješću američkog Instituta za istraživanje raka, višak tjelesne masti povećava rizik od deset vrsta karcinoma (između ostaloga, gušterače, jednjaka, bubrega i prostate), pa se povrće i voće u prehrani preporučuje i zato što nam pomaže da postignemo i održimo zdravu tjelesnu težinu. 

Zdravlje na tanjuru

Cjelovite žitarice i grah bogati su prehrambenim vlaknima i sadrže umjerenu dozu kalorija pa su također korisni u kontroli tjelesne težine. Zato znanstvenici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjura napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a trećinu proteinima životinjskog podrijetla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi).

Također, objavili su popis namirnica koje, prema mnogim istraživanjima, mogu imati pozitivan učinak u prevenciji raznih vrsta karcinoma, a popis stalno ažuriraju na temelju novih spoznaja.

Fotolia

Laboratorijska istraživanja pokazala su da vitamin C iz borovnica štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i sprečava nastajanje kancerogenih tvari. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana, koji ima izvrsna antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan, pigment topiv u vodi koji borovnici daje lijepu ljubičastu boju, smanjuje rast i potiče samouništenje stanica raka usta, dojke, debelog crijeva i prostate.

Na sličan način djeluje i moćna brokula. Dobar je izvor vitamina C. Tamnozeleno povrće sadrži visok udio vitamina K. Brokula i križonosno povrće (prokulica, cvjetača) odlični su izvori folne kiseline, vitamina B, vlakana i magnezija. Crveni kupus i rotkvice bogati su antocijanom, a ostalo križonosno povrće sadrži i polifenole, koji imaju tešku zadaću borbe protiv slobodnih radikala. Jedna jabuka osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana.

Goran Ferbežar/Pixsell

Dijetalna vlakna mogu djelovati na nekoliko načina u smanjivanju rizika od raka, među ostalim i tako da pomažu kontroli tjelesne težine. Dobre bakterije mogu koristiti pektin i veći dio dijetalnih vlakana jabuke za stvaranje spojeva koji štite stanice debelog crijeva od raka. Kora jabuke sadrži trećinu ili više korisnih spojeva.

Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća te potiču neke druge stanice raka na samouništenje. 

Snaga citrusnog voća

Jedna porcija brusnica osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK stanica te sprečava stvaranje kancerogenih tvari.

Na popisu moćnih namirnica nalazi se i grejp, koji je bogat vitaminom C, a crvene i crne sorte sadrže karotenoide (uključujući likopen i beta-karoten) te dijetalna vlakna.

U laboratorijskim istraživanjima grejp u prahu potiče samouništenje stanica raka debelog crijeva, usta, kože, pluća, dojke i želuca. Laboratorijska istraživanja sugeriraju da spojevi koje sadrži smanjuju upalu i povećavaju udio enzima koji mogu spriječiti djelovanje kancerogenih stanica. 

Protiv raka i razvoja štetnih stanica:

1. Uzgojite svoje voće

Nastojte uzgajati vlastitu hranu, bez upotrebe pesticida i drugih kemikalija. Ako ne možete uložiti puno vremena i truda, potrudite se barem da uzgojite vlastitu salatu i kupusnjače, odnosno općenito povrće kako biste imali osnovu zdravog obroka. Vlastiti vrt je važan i zbog kontakta sa zemljom, koja je alkalična i pozitivno nabijena. Zemlja će pomoći da se negativna energija isprazni i dovesti vas u energetski ekvilibrij.

2. Redovito koristiti zaštitu od sunčevih zraka

Izbjegavajte direktno sunce, danas više nema nikakvih nedoumica o tome da to može biti okidač za pojavu raka kože.

3. Izbjegavajte ispušne plinove automobila

Izbjegavajte smog, odnosno boravak u jako prometnim područjima. Pazite da vaši vrtovi nisu preblizu prometnih cesta, udaljite ih barem stotinjak metara od ispušnih plinova automobila. 

4. Klor u vodi može biti kancerogen

Izbjegavajte vodu koja je jako klorirana. Klor se koristi za dezinfekciju vode, odnosno za ubijanje mikroorganizama u vodi, no može  biti i kancerogen.

5. Samo ekološki uzgoj

Izbjegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uvjetima pilići će u roku od šest mjeseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 mjeseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

6. Zaboravite na uživanje u cigareti

Izbjegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uvjetima pilići će u roku od šest mjeseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 mjeseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

7. Što manje štetnih navika

Izbjegavajte žestoki alkohol, pogotovo kombinaciju pušenja i alkohola, za koju je dokazano da može potaknuti razvoj raka ušne šupljine, jednjaka ili želuca.

Dreamstime

8. Odmorite se od mobitela ili laptopa

Izbjegavajte sve vrste tehničkih zračenja, od mobitela pa do releja i trafostanica u blizini. Dokazano je da u njihovoj blizini ima štetnih zračenja, iako u samoj kući na kojoj se nalazi relej nema opasnih zračenja.

9. Terapija hormonima traži veći oprez

Izbjegavajte terapiju hormonima, odnosno u slučaju da je primate, imajte na umu da je dobro češće odlaziti na kontrolne preglede kako bi se eventualne promjene, koje mogu biti reakcija organizma na hormone, otkrile što ranije.

10. Redoviti liječnički pregledi spašavaju živote

Redoviti kontrolni pregledi najbolja su metoda prevencije svih oblika raka. Imajte na umu da bi svi ljudi s povećanim rizikom od raka takav pregled trebali obaviti barem jednom godišnje i tako smanjiti rizik od neke vrste karcinoma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'