Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ojačajte mušku plodnost: Uz 7 načina do većeg broja spermija

None Foto:

Na smanjenu mušku plodnost utječu kemikalije iz plastike, držanje mobitela u prednjem džepu, ali najviše njegovo ukupno zdravstveno stanje. Evo kako to popraviti...

Svaki šesti par ima problema sa začećem, a istraživanja pokazuju da je problem neplodnosti kod muškaraca sve rašireniji. Uzrok je često u svakodnevnim stvarima koje koristimo ni ne znajući koliko nam štete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svakodnevno korištenje plastike, ali i sam doticaj s njom, može utjecati na smanjeni broj spermija, pokazalo je dansko istraživanje na 5000 muškaraca. Krivac za to su ftalati u plastici koji mogu utjecati na smanjeni broj spermija još u trudnoći s muškim bebama.

Foto: Dreamstime

Na smanjenu pokretljivost i broj spermija utječu i perfluorirane kemikalije, poznate kao PFC, kojih ima u tavama, kremama za sunčanje, autima, hrani pa i sportskoj odjeći.

Te kemikalije se udišu ili apsorbiraju u organizam kroz kožu te utječu na reproduktivni sustav. 

No najviše na smanjenu plodnost muškarca utječe njegovo cjelokupno zdravlje, piše Daily Star. 

Evo što možete učiniti da popravite kvalitetu sperme:

1. Nemojte se seksati svaki dan

Ako svakodnevno ejakulirate testisi ne mogu održavati broj spermija i s vremenom će njihov broj opadati.

Foto: Dreamstime

S druge strane, ako predugo ne ejakulirate smanjuje se broj aktivnih i zdravih spermija u sjemenu. Ako se trudite začeti, idealno bi bilo imati spolne odnose svaki drugi dan.

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Debljina može imati jako negativan utjecaj na broj spermija. Ako imate višak kilograma, trebali biste se odreći, barem djelomično, masne hrane i umjetnih šećera, kako biste vratili idealnu tjelesnu težinu.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia Vježbanje će pomoći u aktivaciji masnih naslaga i ubrzati proces mršavljenja.

3. Smanjite s alkoholom

Povećana konzumacija alkohola može utjecati na kvalitetu i kvantitetu spermija. Ako želite ostati trudni najbolje bi bilo potpuno izbaciti alkohol iz svakodnevice.

4. Prestanite pušiti

Pušenje utječe na broj spermija, ali još nije poznato koliko stvarno utječe na plodnost kod muškaraca.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Ipak, prestanak pušenja će poboljšati vaše zdravlje i pozitivno utjecati na sve aspekte vašeg života.

5. Ohladite se

Dugotrajno sjedenje ili kupanje u vrućoj kadi će značajno podići temperaturu u testisima, a posljedica je smanjena produkcija spermija. Ako radite za stolom potrudite se svakih pola sata prošetati ili ustati i neko vrijeme stojećki raditi. U početku će vam biti iznimno naporno jer rijetko tko je navikao mirno stajati, ali ovakva "vježba" će se ubrzo isplatiti.

6. Smanjite stres

Potrudite se koncentrirati na stvari koje možete kontrolirati, a stvari koje nisu pod vašim utjecajem pustite da se same riješe.

Foto: Dreamstime

Konstantno živciranje štetno djeluje na vašu plodnost, a može uzrokovati i erektilnu disfunkciju, koja će znatno otežati trudnoću.

7. Pravilno se hranite

Prehrana bazirana na voću i povrću, i smanjenju unosa masne hrane u organizam, znatno poboljšava mušku plodnost.

Foto: Dreamstime

Pripazite kod kupovnog voća jer je često puno pesticida, ali možete ga i sami, barem djelomično, "očistiti" od pesticida. Kako ga očistiti pročitajte u članku Ocat, limun, sol i voda ispiru štetne pesticide. 

Komentari (27)
  • Nitko ne zna što je pravi uzrok masovne neplodnosti osim onoga tko zna. A taj tko zna također zna zašto je tome tako. Ostali se čude kao pura glisti i misle kako je zacijelo njihov stres krivac ili uroci ili pjege na suncu ili pušenje ili bilo što drugo.

    15. 2. 2017,   13:09
  • Zato i prave sve veće mobitele...da ne stanu u prednji džep :))

    15. 2. 2017,   13:07
  • Upravo to što su napisali da ne treba raditi, treba, zašto? Obveze, djeca, filozofska sranja... život je samo jedan ipak :) Ko vas hebe pametnjakovići...

    15. 2. 2017,   13:01