Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Omiljena začinska biljka tjera stres i poboljšava raspoloženje

Linalol, organski spoj iz bosiljka, limuna i lavande, pomaže u smanjenju stresa, tvrde znanstvenici. NASA-ino istraživanje iz 1989. pokazalo je da su 3-4 biljke dovoljne su za 'čišćenje' 80 kvadrata doma

Omiljena začinska biljka, bosiljak, poboljšava raspoloženje, baš kao što poboljšava i okus šalše. Njezini pozitivni mirisni učinci dolaze iz linalola, organskog spoja koji se još nalazi u lavandi i limunu te je jedan od najčešće korištenih ekstrakata u aromaterapiji i parfemima.

Linalol, pokazala su mnoga istraživanja, pomaže u smanjenju stresa mijenjanjem aktivnosti naših gena i sastava krvi. Ima cvjetni miris i prirodno se nalazi u čaju, naranči, grožđu, limunu, rajčici, ali i lavandi. Mirisna lavanda, pak, opušta tijelo i razbistruje um te ublažava tjeskobna stanja, a pomaže i kod glavobolja te nesanice. Uz to, aromaterapeuti smatraju da aktivira energiju koja iscjeljuje i donosi stabilnost u život. A dokazano je i da uklanja toksine iz doma.

Happy young woman enjoying honey spa therapy KORISNI RECEPTI Evo kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti srčani udar...

Miris ruže opčinjuje, ali ujedno i ublažava stres. Raspršuje toksine i negativnost, a u dom unosi strast i ljubav. No nije nužno samo se zaustaviti na mirisu, jer čak i samo gledanje u buket ruža djeluje iscjeljujuće.

Studija objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology pokazala je da su se uredski radnici koji su gledali ruže osjećali opuštenije i smirenije. Japanski znanstvenici, nakon što su urede ukrasili vazama punim ružama, zaključili su da se zaposlenima snizio broj otkucaja srca, a da je razina stresa značajno pala.

PAZITE ŠTO STAVLJATE U USTA Plastične boce su leglo opasnih bakterija - čak i one višekratne

I orhideje poboljšavaju raspoloženje čak i tijekom zimskih dana. Osim toga, praktičari feng shuija vole koristiti orhideje kad povećavaju pozitivnu energiju u sobi. Oslobađaju kisik tijekom noći i balansiraju energiju dok spavate. Smatra se da poboljšava romantiku, a u drevnoj Kini orhideja se smatrala glasnikom seksualne energije i ključem aktivacije kundalinija.

Kraljevska biljka - bosiljak - za manje toksina

Bosiljak je biljka koja privlači pozitivne vibracije u svoje okruženje. Jedna je od rijetkih biljaka koja proizvodi kisik 20 sati na dan uklanjajući toksine iz zraka. Ova ‘kraljevska’ biljka izvrsna je kod liječenja raznih iritacija.

Biljke koje čiste zrak u domu

ALOE VERA

Aloe vera plant | Autor: Lev Kropotov Foto: Lev Kropotov

Djeluje protuupalno i antibakterijski, a istraživanja su pokazala da može apsorbirati 80 posto etilbenzena u zraku. Korisna je i protiv kemikalija iz plastike, namještaja i igračaka. Idealna je za spavaću sobu u koju prodire puno sunčeve svjetlosti. Zato ju je dobro držati na prozoru.

KUĆNA PAPRAT

Foto: Dreamstime

Prirodni je ovlaživač zraka. Idealna je za ljude koji imaju problema sa suhom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Eliminira i tragove formaldehida te većine drugih toksina. Korisna je protiv elektromagnetskih zračenja aparata, ali i zemljanih silnica. Traži veliku vlagu u prostoriji.

DRVO ŽIVOTA

Foto: Dreamstime

Može apsorbirati više od 90 posto acetona, pronađenog u odstranjivaču laka za nokte ili proizvodima za čišćenje u kućanstvu, pokazalo je NASA-ino istraživanje. Ova biljka odlično se bori s otrovima poput benzena i formaldehida, kojih ima i u sredstvima za čišćenje. Ljubitelji biljaka tvrde da odlično djeluje i protiv mentalnog umora, što nije znanstveno potvrđena činjenica, ali - vrijedi probati.

FIKUS

Foto: Dreamstime

Smanjuje koncentracije dušikova dioksida, ugljikova monoksida i ugljičnog dioksida (produkt izgaranja - kuhala, dim cigarete...). Bakterije koje se nalaze u listovima hrane se toksinima iz zraka, a s rastom se njegovi mikroorganizmi množe i on postaje efikasniji.

SPATIFILUM

Foto: Dreamstime

Poboljšava kvalitetu zraka u domu do 60 posto. Smanjuje razine spora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani svoje korijenje. U kupaonici smanjuje pojavu vlage te upija štetne pare od acetona. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen. Pokraj računala će apsorbirati elektromagnetsko zračenje.

Young couple blowing their nose in tissue PRIRODA PROTIV PREHLADE Stop šmrcanju! 14 namirnica ublažava simptome prehlade

Ne pretjerujte: U spavaću i dječju sobu postavite samo jednu biljku

Ne pretjerujte s biljkama koje imate u spavaćoj ili dječjoj sobi. Naime, donedavno se čak smatralo da ih je bolje i ne držati u tim prostorijama jer noću, dok nema svjetla, troše kisik za fotosintezu. No znanstvenici se danas slažu da većina biljaka tijekom dana proizvede više kisika nego što će ga noću potrošiti pa jedna biljka u sobi nije naodmet.

Foto: Dreamstime

Za ljekovitost: Biljka na svakih devet kvadrata

Istraživanja o dobrobiti biljaka upućuju na to da bismo na svakih devet kvadrata trebali postaviti po jednu biljku, s tim da ih treba birati po učinku. Primjerice, one koje najjače djeluju protiv cigaretnog dima najbolje je postaviti u boravak, biljke koje djeluju protiv spojeva iz ljepila ili tinte za pisaći stol u kućnom uredu, a one koje djeluju kao ovlaživači postaviti u boravak i slično. Biljke treba držati i u uvjetima koji im odgovaraju. Vodite računa da ih redovito zalijevate i dohranjujete te uklonite biljku koja se počela sušiti jer može emitirati štetne plinove.

Dreamstime ČUVAJTE SE Prehladu i gripu možete dobiti i kod kuće: 8 čestih prijenosnika

Za dan ili dva štetni spojevi se smanje 90 posto

Biljke kroz listove i korijenje apsorbiraju štetne spojeve iz zraka, a to je potvrdilo i NASA-ino istraživanje čiji je cilj bio bolji zrak u - svemirskim letjelicama. Još 1984. NASA je utvrdila da neke biljke pritom imaju sjajan učinak te da za samo dan do dva mogu smanjiti udio štetnih spojeva u zraku i do 90 posto.

VIDI OVO! Najmisteriozniji: Što skrivaju ova četiri horoskopska znaka? 

Komentari (6)
  • ...like za plavušu sa slike 👍...ta sigurno podize raspolozenje nekome...😇

    6. 12. 2018,   08:42
  • Prije sam imala orhideju, ali sada je Aloe vera je u spavaćoj sobi.

    6. 12. 2018,   09:00
  • Paprat zakon pogotovo sto me podsjeca na jedan film i aloe vera isto...

    6. 12. 2018,   14:35