Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Omjer pozitivnih i loših 'stvari' u sretnoj vezi treba biti 5:1

None Foto: Allmoviephoto.com

Svi se parovi svađaju, i oni sretni i oni malo manje sretni, ali da bi veza bila uspješna, pozitivni trenutci trebaju nadjačati negativne, poput ljutnje i prezira

Tajna uspješne ljubavne veze je u ravnoteži pozitivnih i negativnih emocionalnih interakcija. Bitno je da dobri trenuci, kao što su strast, smisao za humor, podrška, ljubaznost i velikodušnost nadmašuju one loše poput gunđanja, kritike, ljutnje, gađenja, prijezira i hladnoće, tvrdi bračni savjetnik John Gottman u svojoj knjizi "Znanost o povjerenju: Emocionalna usklađenost za parove". 

Jednostavno je, tvrdi. Parovi koji imaju uspješan brak više su sretni nego nesretni. Međutim, svi parovi, i sretni i nesretni se sukobljavaju, ali omjer pozitivnih i negativnih situacija kritičan je čimbenik. Taj bi omjer trebao biti pet naprema jedan, ističe Gottman. 

Iako je tijekom života teško pratiti omjere, trebate otkriti u kojem smjeru vaša veza ide i popraviti je, ako je moguće. Emocionalnu usklađenost najlakše je postići tolerancijom, razumijevanjem, slušanjem i empatijom. Partnerima je u braku najbitnije da su njihove "bolje polovice" dobre prema njima i da se trude kako bi život oboma bio bolji, dodaje.  

Komentiraj, znaš da želiš!