Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Opasna manikura: UV lampe povećavaju rizik od raka kože

Opasna manikura: UV lampe povećavaju rizik od raka kože

Na manikuru idemo uljepšati ruke, ali lampe koje se koriste za učvršćivanje gela ubrzavaju starenje i štete koži. Ultraljubičasto zračenje, koje se koristi kod ovakvih tretmana, treba smanjiti na minimum...

VIDEO

Led lampe ili UV lampe koje se koriste pri manikuri emitiraju četiri puta jače opasno UVA zračenje nego što je prirodno zračenje tih zraka, upozorava dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije. 

Tretmani manikure i pedikure, geliranih noktiju i trajnog laka provode se pod posebnim UV lampama koje suše gel i lak. Sve one zrače ultraljubičastim zrakama u različitim postocima te sve zrače spektrom UVA zraka.

Rizik uvijek postoji

- UVA spektar je direktno povezan sa starenjem kože i povećanjem rizika razvoja karcinoma kože. Zbog toga treba biti oprezan jer realna opasnost na temelju činjenica i dosadašnjih saznanja postoji - objašnjava Nola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od otprilike 2010. godine u Americi 87 posto kozmetičkih salona koristilo je upravo takve lampe. Od tada je prošlo nekih sedam godina i još ne postoje konkretni statistički podaci od kojih bi se napravila neka studija o tome koliko je žena zaista dobilo karcinom.

Za sada se oko toga vode polemike, no činjenica jest da postoje različite studije koje su potvrdile povezanost i utjecaj UVA spektra zraka na razvoj karcinoma bez obzira na to što još ne postoje dokazi o striktnoj povezanosti UV lampi i porasta broja karcinoma kože. Doduše, umjerenost u svemu uvijek je ključ uspjeha, pa je tako i s ovom vrstom manikure. 

Umjereno nije opasno

Ako se ona ne radi previše često, vjerojatno nije opasna, dodaje.

- Rizik od ubrzanog starenja i karcinoma kože ovisi o duljini izlaganja i učestalosti izlaganja štetnim UVA zrakama. Teoretski, rizik postoji i zato je važno davati upute, imati određenu samokontrolu i ne ići na manikure češće od jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca te je važno biti svjestan da ona, ako se u neku proceduru upuštamo, sa sobom nosi određeni rizik te je potencijalno štetna - kaže Nola.

S time se slaže i doktor Dinko Kaliterna, specijalist dermatovenerolog.

- Korištenje UV lampe u umjerenoj mjeri ne povećava rizik od karcinoma kože, ali ako se pretjeruje u njihovoj upotrebi mogućnost nastanka karcinoma i rizik uvijek postoji. Veći problem jest trajno oštećenje nokta zbog nestručnosti. Ono može izazvati trajne deformacije nokta i gljivična oboljenja. 

Deformacije nokta

Bitno je raditi pauze od nekoliko mjeseci da se nokti oporave. Nokat gubi vodu sto puta brže nego koža, postaje osjetljiv i puca pa je u tom periodu iznimno važno voditi računa o ishrani nokta hranjivim uljima za nokte, a od velike je važnosti da se pojačano djeluje uljem oko zanoktice te da je se nikako ne trga zubima jer ona štiti od infekcija - napominje Kaliterna.

Krema sa zaštitnim faktorom ili rukavice mogu pomoći, no i dalje opasnost postoji za ležište nokta te područje ispod nokta koje je najteže liječiti, a posebnu pozornost obratite na ispravnu sterilizaciju instrumenata u salonu.

Alergije i gljivice

Kod prečestoga geliranja postoji opasnost od razvoja alergijske reakcije, a može doći i do bakterijske ili gljivične infekcije. Koža postane crvena i natečena, a ispod noktiju se pojavljuju bijele, crne ili žute mrlje, kažu dermatolozi.

Zaštitni faktor

Rukavice ili krema sa zaštitnim faktorom mogu donekle pomoći, no oni neće zaštititi područje ispod nokta i ležište nokta gdje melanom može nastati, a komplicirano je za kirurški tretman, upozorava dr. sc. Ivana Nola.

Umjereno izlaganje UVA i UVB zrakama je terapijski korisno

U dermatologiji se UVA i UVB zrake koriste u terapijske svrhe. Njima se liječe dermatitisi i slična kožna stanja, stoga je umjereno izlaganje umjetnom svjetlu neškodljivo i prihvatljivo.

Nekontrolirano izlaganje postaje problem, osobito na koži koja je svjetlijeg tipa ili čak lagano crvenkasta te ima mnogo madeža, tvrdi dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog.

Sterilizacija instrumenata

Tijekom manikure nokat se lagano ošteti, a oštećeni nokat otvara ulaz bakterijama, virusima i gljivicama s neispravno steriliziranih instrumenata te uz štetna zračenja iz lampe može povećati rizik obolijevanja od karcinoma, posebice ako se radi o virusnoj HPV infekciji uz postojanje bradavica, upozorava doktor Dinko Kaliterna, specijalist dermatovenerologije. 

Rašpice i škarice koriste se samo na jednoj osobi

Rašpice i škarice leglo su bakterija i ne smiju se koristiti na više klijanata. Imate pravo zatražiti da se na vama rabe potpuno novi instrumenti koji su zasebno pakirani.

Neki instrumenti mogu se sterilizirati, ali ispravna sterilizacija je više od ispiranja pod toplom vodom. Ona se provodi u sterilizatoru.

Solarij povećava rizik obolijevanja od melanoma

Korištenje solarija prije tridesete godine povisuje rizik obolijevanja od melanoma za 75 posto. Stoga sa solarijem treba biti na oprezu, a neke zemlje su otišle i korak dalje te korištenje solarija uredile zakonom.

Fotolia

U Njemačkoj korištenje solarija nije dopušteno maloljetnim ljudima. Solarij se koristi isključivo u estetske svrhe, što je paradoksalno, jer upravo tako ubrzavamo starenje kože, pa time i estetski efekt koji želimo postići dovodimo u pitanje, a osim melanoma prijete i planocelularni te bazocelularni karcinomi kože.

Nokat ispod gela mora biti dezinficiran

Da bi se gel primio, površini nokta miču se prirodna ulja te se nokat brusi. Vrlo je važno dezinficirati površinu nokta prije stavljanja gela jer u suprotnom prijete infekcije koje mogu dovesti do odstranjivanja nokta, a oporavak traje 6 mjeseci.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima