Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Opasni norovirus u školjkama na Pelješcu - pazite što jedete!

Opasni norovirus u školjkama na Pelješcu - pazite što jedete!

Nemojte kupovati, niti jesti školjke ako niste apsolutno sigurni u njihovo porijeklo, jer niti lagano kuhanje na buzaru nije uvijek dovoljno da se spriječi mogućnost crijevne viroze

VIDEO

Nakon što je Veterinarska inspekcija ovih dana u malostonskom zaljevu otkrila da su školjke u uzgoju na nekoliko mjesta zaražene norovirusom, Pelješki turistički radnici odustali su od manifestacije Dani malostonske kamenice, koja se trebala održati u sklopu obilježavanja feste sv. Josipa, 16. ožujka, na rivi, a svim se mještanima i turistima savjetuje poseban oprez pri kupnji bilo koje vrste školjki i rukovanju njima.

Stručnjaci bijesni: 'Za*rali smo i fekalijama ugrozili kamenicu'
Stručnjaci bijesni: 'Za*rali smo i fekalijama ugrozili kamenicu'

Naime, norovirus je jedan od najčešćih uzročnika enteroviroza, vrlo je otporan na okolišne uvjete, pa može preživjeti i temperaturu smrzavanja, kao i temperature zagrijavanja ispod 60 stupnjeva i vrlo ga je lako 'pokupiti'.

Fotolia

- Prenosi se prvenstveno konzumiranjem zagađenih školjaka, vode, voća i povrća koje se jede sirovo, te oralno-fekalnim putem, najčešće preko zaraženih ruku osobe koja barata s hranom - kaže nutricionistica dr. sc. Vesna Bosanac te dodaje kako je najveći problem upravo hrana koja se jede sirova. 

- Posebno su to školjke, odnosno more iz kojega se vade školjke koje se jedu mora biti izvanredne čistoće da bi bile jestive - ističe sugovornica. Ukratko, nemojte ih kupovati, niti jesti ako niste apsolutno sigurni u njihovo porijeklo, jer niti lagano kuhanje, primjerice na buzaru, ponekad nije dovoljno da se do kraja 'ubiju' svi virusi. 

Od vremena ulaska virusa u organizam do prvih znakova bolesti obično prođe 24-48 sati, iako taj period može biti i kraći, primjerice samo 12 sati, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Bolest obično počinje naglo, s grčevima u trbuhu, povraćanjem i(li) vodenastim proljevima, a mogu se javiti i bol u mišićima, umor i klonulost. Rijetko se javlja povišena temperatura, kažu sugovornici. U većini slučajeva, simptomi prolaze sami po sebi, bez ozbiljnijih posljedica. Jedina potrebna terapija je dijeta, odnosno lagana prehrana s puno povrća, uz nadoknadu tekućine.

Dr. Cvetković: Crijevnu virozu ublažite kamilicom i đumbirom
Dr. Cvetković: Crijevnu virozu ublažite kamilicom i đumbirom

Zbog povraćanja i proljeva može doći do dehidracije, što se posebno odnosi na malu djecu i starije osobe, no kod svih je važno voditi računa o tome da se nadoknadi izgubljena tekućina. Najbolje ćete to napraviti s rehidracijskom otopinom, koju treba u malim gutljajima davati oboljelom tijekom cijelog dana, kao i laganim toplim domaćim juhama.

Haraju viroze s proljevom, spas je u mirovanju i čaju od mente
Haraju viroze s proljevom, spas je u mirovanju i čaju od mente

U većini slučajeva simptomi će se povući kroz 3 do 4 dana. Komplikacije su rijetke i češće se javljaju kod kroničnih bolesnika ili starijih osoba, no za sve vrijedi jednako pravilo: U slučaju pogoršanja simptoma, obavezno se odmah treba javiti liječniku, upozoravaju u HZJZ.

U borbi protiv viroza pomažu čaj i juha, ali i sušilo za kosu
U borbi protiv viroza pomažu čaj i juha, ali i sušilo za kosu

Pažljivo kod pripreme hrane

Osim pravilne termičke obrade hrane jako je važno održavanje higijene ruku, kuhinjskih površina i alata tijekom kuhanja, pogotovo kod pripreme salata koje jedemo sirove. Da biste smanjili rizik za zarazu, ispirite površine sredstvom koje sadrži klor. 

Perite ruke nakon WC-a

Pranje ruku nakon upotrebe toaleta jedna je od važnijih mjera prevencije. Naime, zaražena osoba sa stolicom luči oko 10 na 12 virusnih čestica po gramu stolice, a samo 7 do 12 virusnih čestica može uzrokovati infekciju.

Kod pogoršanja obavezno liječniku

Ako simptomi crijevne viroze traju duže od tjedan dana i ne smanjuju se, pogotovo ako cijelo vrijeme samo povraćate i jave se neki simptomi koji se ne mogu povezati sa crijevnom virozom (primjerice krv u povraćanoj sluzi ili stolici), obavezno se javite liječniku.

Norovirus najčešći uzročnik enteroviroza

Norovirus je najčešće prijavljivani virus kod epidemija za koje postoje čvrsti dokazi koji povezuju bolest kod ljudi i hranu kao izvor. Povezuje se s više od 95 posto prijavljenih slučajeva oboljenja, pokazalo je istraživanje hrvatskih stručnjaka iz 2016. godine. 

Zarazni i nakon povlačenja simptoma 

Kod odraslih osoba izlučivanje virusa počinje prije pojave prvih simptoma i obično traje do 3 tjedna, dok kod asimptomatskih kliconoša može trajati i dulje, pa i nakon što se simptomi povuku treba voditi računa o higijeni da ne zarazimo ukućane.
 

BAHATI I PUNI SEBE: Ovo su najumišljeniji horoskopski znakovi, uopće ne mare za druge

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje