Obavijesti

Lifestyle

Komentari 107

Opasno po zdravlje: Pomicanje satova svijet polako odbacuje

Opasno po zdravlje: Pomicanje satova svijet polako odbacuje
2

Prelazak na ljetno računanje vremena (DST) ne znači samo sat manje sna nego i opasnost od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, upozoravaju neurolozi...

VIDEO

Ovaj vikend, u noći na nedjelju, vraćamo se na ljetno računanje vremena pa ne zaboravite pomaknuti satove jedan sat unaprijed. Prelazak na ljetno računanje vremena (DST) ne znači samo sat manje sna nego i opasnost od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, upozoravaju neurolozi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Zbog promjene u računanju vremena najviše trpe osjetljive osobe, mlađi ljudi koji imaju naporni dnevni raspored te žene. Najveća promjena osjeti se dva ili tri dana nakon pomicanja sata. U tom periodu zabilježen je povećan broj automobilskih nesreća, a manjak sna rezultira smanjenom radnom učinkovitosti, slabijom koncentracijom, otežanim pamćenjem, izrazitijim umorom te dnevnom pospanosti. Kod žena se javljaju i povećan umor te češće glavobolje, veći rizik od pobačaja te promjene u ritmovima plodnosti.

Sve to rezultira povećanjem broja moždanih i srčanih udara kod oba spola u prva dva dana nakon primjene ljetnog računanja vremena. Pomicanje sata jedan sat unaprijed ubrzava promjene na srcu, pokazala je studija na Sveučilištu u Coloradu. Srčani udari se u prosjeku najčešće događaju ponedjeljkom, a podaci pokazuju kako je broj srčanih napadaja 25 posto veći ponedjeljkom nakon pomicanja sata nego isti dan prije pomicanja.

Stoga stručnjaci ističu kako bi našem organizmu najbolje odgovaralo kad bismo stalno živjeli u zimskom računanju vremena, iz kojeg večeras izlazimo. Sukob je vječan. I dalje pomicati sat unaprijed u zadnjem vikendu ožujka ili u potpunosti odbaciti ljetno računanje vremena? Pomicanje sata uvedeno je u Drugom svjetskom ratu kako bi se bolje iskoristilo danje svjetlo i uštedjela struja.

Međutim, novije studije pokazuju da ušteđena električna energija bude potrošena za grijanje ujutro, pa su uštede tijekom ljetnog računanja vremena zaista male. Istraživanja su pokazala i da je povećanje osobne potrošnje u ljetnom računanju zanemarivo te da mnogo više trošimo tijekom zimskog računanja.

Upravo zato je većina zemalja svijeta odbacila ljetno računanje vremena. U Europi ga koriste sve zemlje osim Islanda, Azija je odbacila pomicanje sata, baš kao Afrika i većina zemalja Južne Amerike. Ljetnog računanja vremena još se pridržava i Sjeverna Amerika, osim dvije savezne države SAD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith