Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Opasnost u zraku: Duplo više sudara s pticama u 5 godina

Opasnost u zraku: Duplo više sudara s pticama u 5 godina
1

Sudari ptica sa zrakoplovima sve su češći, a posebno im pogoduje blizina rijeka kraj aerodroma. Posljedice su vrlo ozbiljne, a među najgorima su zatajenje motora

VIDEO

Samo u Velikoj Britaniji prošle je godine bilo preko 2200 incidenata koji uključuju sudar ptica s avionima, što je gotovo dvostruko više nego 2007. godine kada je bilo 1299 nesreća tog tipa. Sličan trend porasta broja avionskih nezgoda s pticama prisutan je u cijelom svijetu, izvijestila je britanska Služba za civilnu avijaciju.

Najozbiljnija posljedica takvih nesreća je zatajenje rada motora zbog zapaljenja kao i tehnički kvarovi koji uzrokuju hitno prizemljenje zrakoplova, prenosi Daily Mail. Česte posljedice su i odbacivanje goriva kako bi mogli prisilno sletjeti te požar u kabinama. U 2011. i 2012. bilo je 315 slučajeva s pticama koji su bili vrlo ozbiljni po sigurnost putnika. 

Jedna od takvih nesreća je i ona Airbusa A321 koji je letio iz britanskog Lutona. Jato ptica zaletjelo se u zrakoplov koji je potom morao ugasiti jedan od motora te hitno sletjeti. Drugi zrakoplov koji je slijetao na Gatwick proglasio je hitnu situaciju nakon sudara s jatom zelendura. Piloti moraju prijaviti udar ptica bez obzira na ozbiljnost posljedica po sigurnost, znači, i male i velike sudare.

Među najpoznatijim sudarima aviona s pticama bio je u New Yorku 2009. prilikom polijetanja, kada je pilot morao prisilno sletjeti na rijeku Hudson. Prema američkim studijama, 49 posto nesreća s pticama desi se prilikom slijetanja ili vrlo brzo nakon polijetanja, donosi Telegraph. 

Britanski CAA u svom izvješću donosi i da je najviše sudara s pticama bilo na Heathrowu, zatim Gatwicku, Lutonu, Manchesteru, London Cityju pa Birminghamu. Brojne zračne luke protiv ptica se bore pomoću sokolova ili glasnih električnih truba. 

Razlog povećanja broja nesreća s pticama svakako je pojačan zrakoplovni promet, a ekološki aktivisti upozoravaju da je potrebno razviti sustav kojim će se umanjiti broj takvih nezgoda, koje ipak češće završavaju tragično za ptice, nego zrakoplove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje