Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Opasnosti ljetne obuće: Bol u leđima mogu izazvati japanke

Opasnosti ljetne obuće: Bol u leđima mogu izazvati japanke
1

Nošenje japanki može dovesti do bolova u koljenima, kukovima i leđima, a popularna platforma opasna je jer hodanjem u njoj može doći do uganuća gležnja

VIDEO

Kad je riječ o izboru obuće za šetnju gradom, odlazak na posao ili do trgovine u ljetnim mjesecima, japanke su te koje se najčešće nađu na nogama. No unatoč tome što su udobne, japanke dugoročno mogu ozbiljno štetiti zdravlju.

- Japanke nisu idealna obuća za dulje nošenje. Nestabilne su, pri hodu vise na prednjem dijelu stopala stvarajući potrebu pojačane aktivacije i podizanja prstiju stopala. Dakle, mišići i tetive su aktivniji pa u inače manje aktivnih ljudi može doći do pojave bolova pri duljem hodu. Osobe koje dulje sjede u uredu, a nemaju naviku redovitog vježbanja, često imaju skraćenu muskulaturu, posebno fleksors kuka i koljena te stražnjih mišića potkoljenice. Zato ravne japanke  zahtijevaju intenzivnije podizanje stopala u gležnju i skraćivanje dužine koraka. 

Vozači u japankama uzrokuju 1,4 milijuna prometnih nezgoda na godinu

Dodatno, nestabilnost japanke može dovesti do zapinjanja i posrtanja pri hodu s mogućnošću uganuća gležnja i stopala - pojašnjava dr.sc. Hrvoje Klobučar iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion. Zbog svega toga, redovito i dugotrajno nošenje japanki može dovesti do bolova u koljenima, kukovima, ali i leđima te je, ako osjetite neobjašnjivu bol u tim dijelovima tijela, moguće da su je uzrokovale udobne japanke. Japanke su, osim toga, i prava opasnost u prometu. Nedavna britanska studija pokazala je kako vožnja u japankama može smanjiti brzinu reakcije za 0,13 sekundi, a vozači u japankama uzrokuju 1,4 milijuna prometnih nezgoda na godinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim japanki, ženama su ljeti naročito omiljene i takozvane platforme koje se također ne preporučuje dulje nositi. 

- Obuća s povišenim đonom ili platforma potencijalno je opasna, osobito u ljetnim mjesecima. Naime, cipele s platformama su nestabilne, prilikom hoda po neravnom terenu lako može doći do uganuća gležnja, a kod čizama je zglob puno više zaštićen nego ako je riječ o otvorenim cipelama – objašnjava dr. Klobučar. Ravne platforme nisu puno bolje rješenje. Iako dodaju centimetre visini i vizualno izdužuju noge, a puno su udobnije od sandala ili otvorenih cipela na visoku petu, zbog nefleksibilnog i povišenog oblika hodanje po neravnim površinama postaje lutrija. Većina će se žena najelegantnije osjećati u sandalama na visoku ili nešto nižu petu. No i sandale nose određene posljedice. 

- Sandale s visokom petom imaju isti biomehanički utjecaj na stopalo kao i cipele s visokom petom. Pri povišenju pete iznad 5 do 7 centimetara značajno se opterećuje prednji dio stopala, spušta se prednji svod i širi stopalo te nastaju deformacije prstiju, a jedna od najčešćih je haluks valgus ili čukalj. Sandale s otvorenim prstima mogu imati i dodatno nepovoljan utjecaj jer visoka peta gura prste prema naprijed stvarajući nestabilnost stopala, mogućnost proklizavanja, uganuća. 

dr. med., spec. ortoped Hrvoje Klobučar 

Obuća mora biti udobna 

Idealna obuća je ona u kojoj se čovjek udobno osjeća tijekom duljeg stajanja i hoda. Ekstremi nisu povoljni za naša stopala. Visoke pete opterećuju prednji dio stopala, a ravna obuća povećava opterećenje na stražnji dio stopala. Najbolja obuća je ona u kojoj se osjećate kao da niste obuveni. Najčešće su to različiti oblici sportske obuće, sandale mekanog đona, fiksne oko gležnja ili pete te s blagim povišenjem pete u odnosu na prste do 1 centimetar, a kod žena koje su često u cipelama s visokom petom i imaju skraćenu Ahilovu tetivu od 2 do 3 centimetra povišenja. 

Hodaju li bosa, djeca jačaju male mišiće stopala

Bosonogo hodanje tijekom ljeta na plaži dobro je za djecu i neformirana stopala. Neravni tereni iziskuju pojačanu aktivnost malih mišića stopala te se oni jačaju. Deformirana stopala u starijoj dobi teže se prilagođavaju neravnim podlogama pa je zato bosonogo hodanje u starijoj dobi često nelagodno. Ako hodamo bosi, moramo paziti kakva je podloga, jer naša stopala nisu otporna kao stopala naših predaka i postoji opasnost od ozljeda.

Deformacije mogu dovesti do operacije

Obuću koja nije prilagođena stopalu, odnosno nefiziološku obuću treba koristiti povremeno, a nikako ne stalno i redovito. Prisiljavanje stopala na opterećenje u neprirodnom položaju može imati za posljedicu razvoj ozbiljnih deformacija stopala koje na kraju mogu završiti i operacijskim liječenjem, upozorava dr. Klobučar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje