Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Opasnosti na odmoru: Opeklinu od meduze ispiru more i ocat

Opasnosti na odmoru: Opeklinu od meduze ispiru more i ocat

Na ljetovanje ponesite obavezno antiseptički sprej, pincetu, kreme protiv alergijskih reakcija i budite oprezni. Osnovna stvar na koju roditelji trebaju paziti je obavezno nanošenje krema s visokim zaštitnim faktorom

VIDEO

Nezgode koje vrebaju na plaži mogu pokvariti godišnji, stoga vam donosimo popis najčešćih problema, kako ih spriječiti te kako liječiti.

POGLEDAJTE VIDEO (prva pomoć na plaži):

Pokretanje videa...

01:27

Osnovna stvar na koju roditelji trebaju paziti je obavezno nanošenje krema s visokim zaštitnim faktorom i vrijeme koje djeca provode na suncu. Kako je dječja koža osjetljivija nego kod odraslih, već kratki boravak izravno na suncu može izazvati crvenilo i opekline. Kožu opečenu suncem treba rashlađivati oblozima natopljenim vodom sobne temperature te ih mijenjati svakih 10 minuta. Također, može se namazati kremom za hlađenje koja ubrzava oporavak. Dok se koža ne oporavi, dijete ne smije opečeni dio izlagati suncu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mirela i njenih 7 nogometaša: 'Za ručak trebamo 3 kile mesa'
Mirela i njenih 7 nogometaša: 'Za ručak trebamo 3 kile mesa'

Nije sunce jedina vruća opasnost koja vreba na plaži. Meduze su raširene po cijelom Jadranu, a nakon što opeku kožu javlja se jaka bol uz pojavu blage otekline i mjehura. Opečeno mjesto treba isprati morskom vodom (nikako ne običnom jer dodatno aktivira žarnice) ili octom. Ako su na koži ostale žarnice treba ih postrugati, najbolje plastičnom karticom poput osobne iskaznice.

- Ako je područje manje treba staviti antihistaminik (kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta) te djetetu dati i neki sirup protiv alergije - pojašnjava dr. med. Giovana Armano.

Dirljivi video: Majka opet čula otkucaje srca pokojnog sina
Dirljivi video: Majka opet čula otkucaje srca pokojnog sina

Iz plićaka na kupače vrebaju i morski ježevi čije bodlje, nagaze li djeca bosom nogom, nemilosrdno probadaju kožu i ostaju zabodene u stopalu. Prevencija je jednostavna, obucite djetetu šlapice za kupanje s čvršćim đonom koji sićušne bodlje neće moći probiti. Nabode li se dijete na ježinca, iglice treba odmah odstraniti pincetom, a one koje se ne mogu izvaditi namažite crnom masti, odnosno s masti amonijeva sulfogirodalata koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Područje uboda dobro je posprejati antiseptičkim sprejem ili staviti antibiotsku mast. Nasreću, u Jadranu nema otrovnih ježinaca. Sljedeća opasnost je utapanje. Ne ispuštajte djecu iz vida, čak i ako znaju plivati. Važno je znati da se malo dijete može utopiti i u nekoliko centimetara vode, stoga djeca uvijek trebaju biti pod budnim okom starijih. Ljeti su česte i enteroviroze, a prevencija je često pranje ruku. Potrebno je također upozoriti djecu da ne gutaju bazensku ili morsku vodu jer mogu dobiti proljev. Po ljeti su česta trovanja lako pokvarljivom hranom u kojoj se može razviti stafilokok. Problem možete riješiti tako da hranu koju nosite na plažu stavite u prijenosne frižidere koje treba smjestiti negdje na sjenovito mjesto.

Majku čije dijete (3) ima rak šokirala hladna poruka susjeda
Majku čije dijete (3) ima rak šokirala hladna poruka susjeda

Ne u more nakon jela

Tijekom fizičkog napora nakon obilnog obroka probava ne radi dobro pa se preporučuje odmor. Manja djeca trebala bi i odspavati da se organizam odmori, a probava i peristaltika prorade.

Pauk vreba u pijesku

Morski pauk je riba koja se često skriva u pijesku, a na leđima ima otrovne bodlje. Stane li dijete na nju što prije uronite nogu u što topliju vodu i javite se liječniku jer može doći do grčeva i nesvjestice.

Limun i peršin protiv boli

Kad se izvadi žalac pčele ili ose, bol i svrbež ublažuje trljanje peršinova lista te soka od limuna. Izbjegavajte djeci oblačiti žarke boje i pripazite bolje na njih kad imaju hranu u rukama.

Moguće je i utapanje izvan vode

Suho utapanje događa se kad dijete umjesto zraka udahne vodu. Prvi simptom je kašalj, a unutar 24 sata dijete diše plitko i ubrzano, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća i jače se znoji. Odvedite dijete hitno liječniku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...