Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Operacija ju spasila: Roditelji su prvi put čuli kćerin (3) glas

Djevojčici su rupicu na dušiku zatvorili uz pomoć hrskavice s njenog prsnog koša, a liječnici koji su joj pomogli kažu da su od 1989. godine imali samo 50 sličnih slučajeva

VIDEO

Zoey Ellius rođena je 15. ožujka prije tri godine s ekstremno rijetkim poremećajem uslijed kojeg je dušnik blokiran zbog čega nije mogla govoriti. Do nedavno je Zoey komunicirala uz pomoć znakovnog jezika, a prošle su joj godine liječnici iz Ohija odobrili operaciju koja joj je odblokirala dušnik, a zahvaljujući njoj je Zoey nedavno rekla svoje prve riječi. Njena je majka u razgovoru za Daily Mail opisala teške trenutke kroz koje je prolazila dok je mislila kako Zoey nikad neće reći ni riječ, ali i radost koju je osjetila kad ju je prvi put čula kako kaže 'mama' i 'tata'. 

- Bila sam u 20. tjednu trudnoće i išli smo na ultrazvuk kojim smo trebali doznati spol, a kasnije su mi iz bolnice javili da misle da dijete ima nekakav poremećaj, ali da me prvo šalju specijalistu - ispričala je Zoeina majka Amberlee kojoj su brzo potvrdili da dijete ima tzv. CHAOS ili 'Congenital High Airway Obstruction Syndrome', rijetki poremećaj gdje su fetusu blokirane glasnice i dušnik. Liječnici nisu sigurni što je kod Zoey uzrokovalo poremećaj, ali, kako su rekli iz UCSF Benioff Children's Hospital gdje su operirali Zoey, zračni putevi su joj bili suženi i nedostajao joj je dio dušnika.

Fetusi s ovim poremećajem obično imaju i uvećana pluća, tekućinu u trbuhu, a prijeti im i opasnost od zastoja disanja. Operacija ovisi o tome koliko je ozbiljno stanje, a ako je potrebna mala korekcija dušnika to se uglavnom brzo i ispravi. No ako je veći dio dušnika blokiran, dijete treba cijev za pomoć s disanjem. Prema osoblju iz Benioff Children's Hospital, u težim slučajevima CHAOS-a i srce može biti oštećeno, a operacije se ponekad rade dok je fetus još u majčinom trbuhu.

- Svi su doktori kod kojih smo bili prvo rekli da Zoey neće preživjeti - ispričala je majka Amberlee. Inače, prema riječima liječnika iz Ohija, od 1989. godine su se susreli sa samo 50 slučajeva s ovim poremećajem, a samo ih je sedam preživjelo.

- Mislili su da će Zoey trebati operaciju čim se rodi i neće imati niti malo kvalitetan život - prisjetila se majka.

Četiri puta je imala rak, a ima 28 godina: Stalno se vraćaju...
Četiri puta je imala rak, a ima 28 godina: Stalno se vraćaju...

- Zoey i ja smo u ovom zajedno. Moja je trudnoća bila jako teška, sa stalnim mučninama i povraćanjima, i samo sam brinula hoće li ona preživjeti - ispričala je majka, koja je bila u 36. tjednu trudnoće kad su liječnici porodili Zoey koja je odmah trebala pomoć s disanjem. Nije mogla plakati i smijati se, ni govoriti kasnije, a roditelji su joj svako malo iz dušnika morali izvlačiti i čistiti cijev.  

Prošle su godine ona i suprug, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pronašli 'Cincinnati Children's Hospital u Ohiu, gdje su pristali operirati djevojčicu u rujnu ove godine, a rupicu na dušiku su zatvorili uz pomoć hrskavice s njenog prsnog koša. Budući da njihovo zdravstveno osiguranje nije pokrivalo takav zahvat, roditelji su uspjeli sakupiti novac kojim su platili operaciju. No isplatilo se, već u studenom se Zoey počela smijati, a uskoro je rekla i svoje prve riječi, mama i tata. 

 

Bebu izvadili iz majke, operirali ju pa onda opet vratili natrag
Bebu izvadili iz majke, operirali ju pa onda opet vratili natrag

- Dok ju nisam čula nisam ni bila svjesna koliko to želim - kaže Amberlee. Zoey trenutačno ide na terapiju kod logopeda, a majka ju potiče da još koristi znakovni jezik. Inače, djevojčica je s tri godine na znakovnom jeziku imala vokabular širok kao da joj je šest. 

U PAR MINUTA PRETVORILA SE U LJEPOTICU: 'Izgledaš potpuno neprepoznatljivo, kako je ovo moguće?'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise