Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

'Operirao sam debelo crijevo i srce, a na dijalizi čitam 24sata'

'Operirao sam debelo crijevo i srce, a na dijalizi čitam 24sata'

I DALJE JE AKTIVAN: Đuro Jovanović (62) zbog vena ne može dobiti novi bubreg, no ne klone. Kad nije na dijalizi, pije kavu sa suprugom, odlazi na kartanje s prijateljima...

VIDEO

Đuro Jovanović (62) iz Pule već četrnaest godina ide na dijalizu, i to tri puta tjedno.

Bolničke dane krati čitanjem novina da što manje razmišlja o bolesti.

- Teško je to, ali se čovjek navikne. Tri puta tjedno idem na dijalizu u pulsku bolnicu, a ta četiri sata, koliko traje dijaliza, obavezno moram pročitati 24sata. Kad ležim i aparat za dijalizu radi čisteći moju krv, ništa me zapravo ne boli. Malo me bole vene jer nas pacijente moraju bosti tri puta tjedno, pa vene počnu pucati nakon nekog vremena, ali da se izdržati. Ima i gorih stvari u životu - optimističan je Đuro.

Ograničena prehrana 

Kao pacijent koji ide na dijalizu mora se pridržavati nekih pravila, posebice prehrane i unosa tekućine, a dnevno, kaže, najviše popije pola litre tekućine - vode.

Bez ovih sedam organa možete preživjeti - evo na koje načine
Bez ovih sedam organa možete preživjeti - evo na koje načine

- To vam teško padne, posebno ljeti kada su temperature visoke, a vi ne smijete piti jer ne mokrite, pa vam se sva tekućina skuplja u organizmu. Ne smijem jesti banane, svježe i sušeno voće, rajčice, piti alkohol... Jedem mliječne proizvode,malo mesa i ribe. Trebao bih piti više tekućine jer sam operirao i karcinom debelog crijeva, a zbog dijalize ne smijem. Pijem i 17 lijekova na dan, pa jedno vuče drugo. Tu su lijekovi za tlak, štitnjaču, za parathormon, kalcij - objasnio je.

Kaže da bi najviše volio ponovno jesti omiljenu hranu - grah, a to nikako ne smije. Pomirio se s tim, iako priznaje da okus domaćega graha pamti. Dok aparat za dijalizu radi, Đuro cijelo vrijeme leži u bolničkom krevetu te nakon četiri sata odlazi kući. Tada se može malo opustiti, popiti kavu, jer je sav višak tekućine iz tijela izbačen dijalizom. Utorkom, četvrtkom i subotom ide na dijalizu, što znači 12 sati tjedno.

3D jajnici su spas za žene koje su ostale neplodne zbog raka
3D jajnici su spas za žene koje su ostale neplodne zbog raka

- To je puno kad shvatim da idem već 14 godina na dijalizu. Ne nadam se dobivanju novog bubrega jer su mi vene kalcificirane, pa su mi rekli da ne mogu na transplantaciju. Dijaliza je moj drugi dom. Tu se družim i s drugim pacijentima. Liječnici i sestre su super, evo i sestra mi je upravo donijela kavu. To nema nigdje. Razmjenjujem iskustva s drugim pacijentima dajemo jedan drugom savjete, sve da vrijeme brže prođe - rekao je.

Slobodno vrijeme 

Unatoč teškom životu, Đuro ne odustaje, pa čim uhvati malo slobodnog vremena, odlazi na kartanje s “ekipom”, na kupalište Valkane, gdje se okupljaju.

- To je način da ne razmišljam o bolesti. Zapravo bi bolesnici trebali što manje razmišljati o bolesti i više se posvetiti svakodnevnim životnim radostima. Karcinom sam operirao 2008.godine i evo me, živ sam. Prebolio sam i bakteriju MRSA, pukle su mi bule na plućima, ugrađene su mi dvije premosnice za srce, imam femoralni kateter za nogu, ali život ide dalje, neumoljivo. Prihvatio sam stvari onakve kakve jesu. Imam dva sina, dva unuka i unuku i to me drži. Čekam i praunuke ako Bog da - rekao nam je u šali ovaj vedri borac.

Aktivnosti uz dijalizu 

Đurin dan počinje u 8 ujutro. Popije kavu sa suprugom, doručkuje, autobusom odlazi u grad u šetnju i kupnju, a na ručak se vraća oko 13 sati. Odmah nakon ručka vrijeme je za kartanje s prijateljima, potom popodnevnu kavu sa suprugom, večeru i spavanje. Nema mjesta razmišljanju o bolesti, kaže.

Bez izleta 

Đuro punih 14 godina, koliko ide na dijalizu, nije otišao niti na jedan izlet ili putovanje izvan Pule. To je zato što mu je komplicirano dogovarati dijalizu negdje drugdje, kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'