Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Oporavak nakon carskog reza: Šetajte svaki dan - pola sata

Oporavak nakon carskog reza: Šetajte svaki dan - pola sata

Kegelove vježbe i ustajanje ubrzo nakon operacije, usprkos boli, ubrzat će oporavak. stoje. Stajanjem nakon porođaja poboljšava se cirkulacija i izbjegavaju krvni ugrušci...

VIDEO

Vjerojatnost da će porođaj završiti carskim rezom danas je veća nego prije 20 godina. Godine 2001. u Hrvatskoj ih je bilo 11,9%, a danas ih je oko 20 posto.

Zato je važno znati kako se pripremiti na oporavak od carskog reza i što očekivati. Helene Byrne, stručnjakinja za zdravlje i fitness prije i poslije porođaja, i dr. Kecia Gaither, specijalistica za fetalnu medicinu iz New Yorka, dale su nekoliko korisnih savjeta.
- Jedna od stvari je faktor iznenađenja. Treba biti svjestan da je razina boli velika, pogotovo u prva tri dana. Sve će nastaviti boljeti oko šest tjedana - kaže dr. Gaither.

young beautiful woman suffering stomach cramps on belly holding tummy with her hands in period pain

Iako je nakon operacije i samo rastezanje bolno i žena se ne osjeća sposobnom za ustajanje iz kreveta, sestre će ih tjerati da stoje. To je zato što se time poboljšava cirkulacija i izbjegavaju krvni ugrušci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uzimate li jake lijekove protiv bolova, dojenje treba odgoditi prva tri dana jer se oni mogu preko mlijeka prenijeti na bebu - savjetuje Byrne.

Žena iz SAD-a rodila je šestero djece - za svega devet minuta
Žena iz SAD-a rodila je šestero djece - za svega devet minuta

Još jedan koristan savjet je imati oko sebe puno jastuka kako beba, dok sisa i dok je držite na rukama, ne bi pritiskala rez. Kako bi se tijelo brže oporavilo, treba vježbati. Byrne ističe da liječnici upozoravaju kako se ne smije vježbati šest tjedana nakon porođaja, no to se ne odnosi na hodanje.

- Samo 15 posto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svaki dan, a to pomaže cirkulaciji. Sustav limfne drenaže je presudan i nema vlastitu pumpu - pojašnjava Byrne.
Carski rez često može uzrokovati trom probavni sustav, a treba biti svjestan da prvi odlazak na WC neće biti bezbolan.

Fit woman walking in park

- Odmah nakon carskog reza i nekoliko tjedana poslije ključno je izvesti nešto što se zove ‘konstruktivni odmor’. Lezite na pod, podignite noge na kauč, koljena neka budu pod kutom od 90 stupnjeva, a ruke raširene. Ovaj položaj pomaže u liječenju jer smanjuje sav mehanički stres u tijelu.

Omogućuje da se oslobode kronično napeti mišići u kukovima i donjem dijelu leđa. Odvojite 10-15 minuta za ovo svaki dan - savjetuje Byrne i dodaje kako treba raditi i Kegelove vježbe jer se mnogo carskih rezova izvodi nakon što je žena dulje vrijeme tiskala.

NE OTKRIVAJTE IM SVOJE TAJNE: Ova tri horoskopska znaka vas tračaju čim im okrenete leđa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru