Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

GUŽVI JOŠ NEMA Bilježnice formata A5 mekih korica mogu se nabaviti po cijeni od 1,29 do 24 kune, drvene bojice od 12 do 90 kuna, a pernice od 17 do 150 kuna, ovisno o veličini

Mučila sam roditelje prohtjevima u osnovnoj školi. Htjela sam imati sve, važno je bilo da bude svjetlucavo i šareno, a puno toga nisam koristila. Roditelji su mi ispunjavali želje, a danas se tome smiju, rekla nam je brucošica Tena koju smo sreli dok je birala planer u prodavaonici Biro-Galerije.

POGLEDAJTE VIDEO (treba li roditeljima smanjiti broj ispričnica?):

- Kad sam došla u srednju školu, shvatila sam da mi je dovoljna pernica s olovkom i gumicom - dodala je. Nastava u školskoj godini 2019./2020. počinje 9. rujna i u školske klupe sjest će oko 150.000 učenika. Udžbenike za osnovne škole ne treba kupovati, ali mnogo je druge opreme i pribora koji su školarcima neophodni. Prošli tjedan smo obišli nekoliko knjižara i sličnih specijaliziranih prodavaonica, te supermarketa trgovačkih lanaca. Gužve još nema, a ponuda je ogromna!

Marko Jurinec/Pixsell | Autor: Marko Jurinec/Pixsell Foto: Marko Jurinec/Pixsell

- Kada smo mi bili djeca, toga nije bilo ovako puno - rekla nam je majka djevojčice koja kreće u šesti razred. Dodala je kako njena kći prati youtubere i zbog toga teško odabire bilježnice jer želi onakve kakve oni imaju – ružičaste i “šljokičaste”. Majka je zadovoljna što su u kupnju krenule prije gužvi.

- Kako su kasnili kupci potrepština za zimnicu, tako kasne i oni koje očekuje naporna školska godina – nasmijala se.

USKORO ZVONI Uvedite rutinu 'odlaska u krpe' kao pripremu za početak škole

- Ljudi su još na odmorima ili čekaju hladnije dane da krenu u kupnju školskog pribora - zaključila je Majina mama koja je zadovoljna s cijenama, a i s time što nastava nije započela danas. Kaže kako je dobro došao tjedan više jer mogu tražiti niže cijene. Vjerojatno će kupovati u knjižari jer tamo ima sve na jednom mjestu.

Foto: 24sata Video

Svi učenici osnovnih škola ove godine dobit će udžbenike koje financira država. Srednja škola nije obavezna, pa besplatne udžbenike imaju samo učenici određenih županija, primjerice u Gradu Zagrebu. No svi nabavljaju omote, rekla je prodavačica iz Prosvjete Vesna Dražić.

- Preporučljivo je imati omote zato što se danas knjige prodaju, posuđuju ili vraćaju i tako se mogu najbolje očuvati za sljedeću generaciju - objasnila je.

UPS, ŠTO SE DOGODILO? Život prije i poslije djece: Jeste li se i vi prepoznali u ovome?

Od tri knjižare koje smo posjetili, Prosvjeta nudi najjeftinije omote po cijeni od dvije kune. Biro-galerija na Trgu bana Jelačića prodaje ih za 2,5 kune, a Narodne novine su nešto skuplje s ponudom od tri kune.

U Narodnim novinama ipak imaju pregled popisa udžbenika za sve škole pa je roditeljima olakšan proces odabira i kupnja se najbrže obavi.

TABLICA S CIJENAMA ŠKOLSKOG PRIBORA:

- Roditelji trebaju samo naglasiti ako im dijete ne sluša neki predmet i ima li za to vrijeme zamjenski - rekao je predstavnik Narodnih novina Ognjen Kozolić.

Voditeljica odjela za robu u Biro-galeriji Ana Stanić otkrila nam je kako se osnovnoškolci i srednjoškolci jako razlikuju.

- Srednjoškolci biraju većinom jednobojne “obične’’ ruksake i to najčešće sportske ili druge poznate marke. Jednostavni su po tom pitanju. I obavezno ih nose tako da im vise ispod pojasa. Jako se traže “dva u jedan” ruksaci koji se mogu razdvojiti pa koristiti i kao torba za izlet ili druge prilike.

SPUŽVE SKUPLJE OD ZLATA Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...

- Srednjoškolci se lako odlučuju zato što znaju što žele. Učenici osnovnih škola su nesamostalni jer ih roditelji previše ‘tetoše’. A to rade zato što se plaše škole više nego djeca. Vremena su čudna. Djevojčici se jako svidjela šarena torba, a mama je rekla da će joj se druga djeca smijati ako je kupe. To je baš bilo tužno čuti - ispričala je je Ana Stanić.

amendment2.com | Autor: amendment2.com Foto: amendment2.com

I dalje su jako popularne torbe Santoro London sa stiliziranim likom djevojčice, a od ruksaka najviše se traže Explore, te najpoznatiji sportski brendovi. Dobra torba traje četiri godine, ako se čuva. Ako nije toliko izdržala, nekvalitetna je - savjetuje Ana Stanić.

I roditelji i djeca ozbiljno shvaćaju kupnju, ali svatko na svoj način. Roditelji žele sve obaviti što brže i proći što jeftinije, učenici se mobitelima snimaju među bilježnicama posloženima po podu. Marina Gašpar iz Prosvjete kaže kako ima osjećaj da su roditelji u strahu od djece. Rijetko kad se odluče nešto sami kupiti pa zovu djecu, opisuju bilježnice ili ih fotografiraju i šalju na “odobrenje”.

I u Prosvjeti i u Mülleru pronašli smo torbe skuplje od 1000 kuna. Vesna Dražić iz Prosvjete objasnila je kako takve dolaze u kompletu s punim pernicama i dodacima poput vrećice za papuče ili dodatne torbe. Obično je riječ o anatomskim torbama koje su lagane, ali jako čvrste i kad su pokraj klupe na podu u njima se knjige ne savijaju. Često imaju i garanciju. Priznala je i kako se kod njih baš ne kupuju.

ČESTO SE PRESVLAČITE Najezda buba u Zagrebu: Perite kosu, otporne su na insekticide

U Mülleru su zadovoljni i prodajom skupljih modela. Podjednako dobre mogu se pronaći i za 600-tinjak kuna i takve najviše traže, kazali su nam.

Je li poželjna euforija pri kupnji školskih potrepština, pitali smo pedagoginju Ljiljanu Đurđević.

- Živimo u vrijeme potrošačkih groznica, ali nepotrebno je dizati kredite i plaćati opremanje djeteta za školu na rate. Razvikani brendovi neće pomoći da se bolje uči - rekla je pedagoginja i zaključila kako pretjerivanje ne donosi ništa dobro.

Komentari (25)
  • davno prosla vremena kad smo sa jednim knjigama po par generacija i jedna torba za par godina skolovanja-sad mora sve biti tip top inače si out!!!

    2. 9. 2019,   13:34
  • zasto ne napisati i to da 9 rujna 84 osnovne skole nece upisati ni jednog dobro citajte ni jednog djaka prvascica tuga i jad

    2. 9. 2019,   13:39
  • Inace najjaci su mi nabrijani roditelji koji kupuju supersonicne torbe po 1000kn i onda voze dijete u skolu i iz skole svaki dan🤣🤣🤣

    2. 9. 2019,   15:50