Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

GUŽVI JOŠ NEMA Bilježnice formata A5 mekih korica mogu se nabaviti po cijeni od 1,29 do 24 kune, drvene bojice od 12 do 90 kuna, a pernice od 17 do 150 kuna, ovisno o veličini

VIDEO

Mučila sam roditelje prohtjevima u osnovnoj školi. Htjela sam imati sve, važno je bilo da bude svjetlucavo i šareno, a puno toga nisam koristila. Roditelji su mi ispunjavali želje, a danas se tome smiju, rekla nam je brucošica Tena koju smo sreli dok je birala planer u prodavaonici Biro-Galerije.

POGLEDAJTE VIDEO (treba li roditeljima smanjiti broj ispričnica?):

Pokretanje videa...

03:26

- Kad sam došla u srednju školu, shvatila sam da mi je dovoljna pernica s olovkom i gumicom - dodala je. Nastava u školskoj godini 2019./2020. počinje 9. rujna i u školske klupe sjest će oko 150.000 učenika. Udžbenike za osnovne škole ne treba kupovati, ali mnogo je druge opreme i pribora koji su školarcima neophodni. Prošli tjedan smo obišli nekoliko knjižara i sličnih specijaliziranih prodavaonica, te supermarketa trgovačkih lanaca. Gužve još nema, a ponuda je ogromna!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marko Jurinec/Pixsell

- Kada smo mi bili djeca, toga nije bilo ovako puno - rekla nam je majka djevojčice koja kreće u šesti razred. Dodala je kako njena kći prati youtubere i zbog toga teško odabire bilježnice jer želi onakve kakve oni imaju – ružičaste i “šljokičaste”. Majka je zadovoljna što su u kupnju krenule prije gužvi.

- Kako su kasnili kupci potrepština za zimnicu, tako kasne i oni koje očekuje naporna školska godina – nasmijala se.

Uvedite rutinu 'odlaska u krpe' kao pripremu za početak škole
Uvedite rutinu 'odlaska u krpe' kao pripremu za početak škole

- Ljudi su još na odmorima ili čekaju hladnije dane da krenu u kupnju školskog pribora - zaključila je Majina mama koja je zadovoljna s cijenama, a i s time što nastava nije započela danas. Kaže kako je dobro došao tjedan više jer mogu tražiti niže cijene. Vjerojatno će kupovati u knjižari jer tamo ima sve na jednom mjestu.

Svi učenici osnovnih škola ove godine dobit će udžbenike koje financira država. Srednja škola nije obavezna, pa besplatne udžbenike imaju samo učenici određenih županija, primjerice u Gradu Zagrebu. No svi nabavljaju omote, rekla je prodavačica iz Prosvjete Vesna Dražić.

- Preporučljivo je imati omote zato što se danas knjige prodaju, posuđuju ili vraćaju i tako se mogu najbolje očuvati za sljedeću generaciju - objasnila je.

Život prije i poslije djece: Jeste li se i vi prepoznali u ovome?
Život prije i poslije djece: Jeste li se i vi prepoznali u ovome?

Od tri knjižare koje smo posjetili, Prosvjeta nudi najjeftinije omote po cijeni od dvije kune. Biro-galerija na Trgu bana Jelačića prodaje ih za 2,5 kune, a Narodne novine su nešto skuplje s ponudom od tri kune.

U Narodnim novinama ipak imaju pregled popisa udžbenika za sve škole pa je roditeljima olakšan proces odabira i kupnja se najbrže obavi.

TABLICA S CIJENAMA ŠKOLSKOG PRIBORA:

- Roditelji trebaju samo naglasiti ako im dijete ne sluša neki predmet i ima li za to vrijeme zamjenski - rekao je predstavnik Narodnih novina Ognjen Kozolić.

Voditeljica odjela za robu u Biro-galeriji Ana Stanić otkrila nam je kako se osnovnoškolci i srednjoškolci jako razlikuju.

- Srednjoškolci biraju većinom jednobojne “obične’’ ruksake i to najčešće sportske ili druge poznate marke. Jednostavni su po tom pitanju. I obavezno ih nose tako da im vise ispod pojasa. Jako se traže “dva u jedan” ruksaci koji se mogu razdvojiti pa koristiti i kao torba za izlet ili druge prilike.

Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...
Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...

- Srednjoškolci se lako odlučuju zato što znaju što žele. Učenici osnovnih škola su nesamostalni jer ih roditelji previše ‘tetoše’. A to rade zato što se plaše škole više nego djeca. Vremena su čudna. Djevojčici se jako svidjela šarena torba, a mama je rekla da će joj se druga djeca smijati ako je kupe. To je baš bilo tužno čuti - ispričala je je Ana Stanić.

amendment2.com

I dalje su jako popularne torbe Santoro London sa stiliziranim likom djevojčice, a od ruksaka najviše se traže Explore, te najpoznatiji sportski brendovi. Dobra torba traje četiri godine, ako se čuva. Ako nije toliko izdržala, nekvalitetna je - savjetuje Ana Stanić.

I roditelji i djeca ozbiljno shvaćaju kupnju, ali svatko na svoj način. Roditelji žele sve obaviti što brže i proći što jeftinije, učenici se mobitelima snimaju među bilježnicama posloženima po podu. Marina Gašpar iz Prosvjete kaže kako ima osjećaj da su roditelji u strahu od djece. Rijetko kad se odluče nešto sami kupiti pa zovu djecu, opisuju bilježnice ili ih fotografiraju i šalju na “odobrenje”.

I u Prosvjeti i u Mülleru pronašli smo torbe skuplje od 1000 kuna. Vesna Dražić iz Prosvjete objasnila je kako takve dolaze u kompletu s punim pernicama i dodacima poput vrećice za papuče ili dodatne torbe. Obično je riječ o anatomskim torbama koje su lagane, ali jako čvrste i kad su pokraj klupe na podu u njima se knjige ne savijaju. Često imaju i garanciju. Priznala je i kako se kod njih baš ne kupuju.

Najezda buba u Zagrebu: Perite kosu, otporne su na insekticide
Najezda buba u Zagrebu: Perite kosu, otporne su na insekticide

U Mülleru su zadovoljni i prodajom skupljih modela. Podjednako dobre mogu se pronaći i za 600-tinjak kuna i takve najviše traže, kazali su nam.

Je li poželjna euforija pri kupnji školskih potrepština, pitali smo pedagoginju Ljiljanu Đurđević.

- Živimo u vrijeme potrošačkih groznica, ali nepotrebno je dizati kredite i plaćati opremanje djeteta za školu na rate. Razvikani brendovi neće pomoći da se bolje uči - rekla je pedagoginja i zaključila kako pretjerivanje ne donosi ništa dobro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...