Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Oprez, ambrozija napada: Prva pomoć je moćna aromaterapija

Oprez, ambrozija napada: Prva pomoć je moćna aromaterapija
1

Prva pomoć kod kuće: Sredinom kolovoza počinje cvatnja ambrozije, koju prati omražena hunjavica. Nju možete smiriti hidrolatom od rimske kamilice i mirte

VIDEO

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine se o čovjeku na svim njegovim razinama - fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj. U tu svrhu koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstancije, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabljike, cvijeta ili korijena. 

Alergije su autoimuni poremećaji, pa je potrebno pružiti podršku imunološkom sustavu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije, a tu pomažu i eterična ulja, koja je u slučaju alergije najbolje koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem. 

- Svrbež očiju jedan je od najneugodnijih simptoma peludnih alergija, a za njegovo ublažavanje koriste se hidrolati (cvjetne vodice) koji moraju biti mikrobiološke čistoće, bez dodanih konzervansa ili alkohola - kaže certificirani aromaterapeut Saša Radulović i dodaje:

-  Dva idealna hidrolata za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opeklina i crvenila su rimska kamilica (Chamaemelum nobile) i mirta (Myrtus communis). Kako biste spravili pripravak kod kuće, pomiješajte jednake volumene hidrolata rimske kamilice i mirte u zasebnu bočicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hidrolat mirte cineol djeluje protuupalno pa se u oblozima za oči rabi za tretiranje alergijskih upala, kao i kod crvenih i umornih očiju - pojašnjava. 

Kad je riječ o alergijskoj hunjavici, važno je istaknuti nekoliko eteričnih ulja koja pokazuju direktno antialergijsko djelovanje. 

- Za primjenu, kao ‘prvu pomoć’, mogu se koristiti eterično ulje puzajući varijetet miloduha (Hyssopus officinalis var. decumbens) i eterično ulje rimske kamilice (Anthemis nobilis), i to tako da se kap jednog ili oba eterična ulja nakapa na komadić tkanine. Prislonite je ispod nosa i inhalirajte minutu, dvije - otkriva aromaterapeut. 

Također, nastavlja, jedna od odličnih receptura je mješavina od 10 ml biljnog ulja jojobe i 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), pri čemu se opisana mješavina u tankom sloju namaže ispod nosnica i na same nosnice te se tako stvori zaštitni film koji učinkovito umanjuje nadraženost od alergena iz okoline. 

- Dovoljno je ujutro prije odlaska iz doma te uvečer aplicirati ovu mješavinu - kaže Radulović. 

Imate li problema sa sezonskim alergijama, dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma-lampama ili difuzerima kako biste u potpunosti iskoristili njihovo djelovanje. 

Budući da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje. 

Zato najprije napravite test s malom količinom ulja, koji će pokazati kako organizam reagira na pojedini pripravak, te potražite savjet kvalificiranog aromaterapeuta. Djeci i osjetljivijim ljudima koji pate od alergija preporučuju se nježnija ulja, poput lavande. Ako se koriste druga eterična ulja, treba voditi računa o količini. Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 mililitara baznog ulja (badem, maslina, jojoba, marelica) doda 60 kapi eteričnih ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu tako da se 20 kapi eteričnih ulja doda u 100 mililitara baznog ulja. 

Drevna medicina

Kineska tradicionalna medicina promatra alergije prije svega kao nesposobnost jetre da upravlja imunološkim sustavom. Biljka koja regulira pretjeranu imunološku reakciju je list crnog ribiza i priprema se kao čaj, dok se čišćenje jetre, koje se smatra imperativom u fitoaromaterapijskom tretiranju alergija, provodi čajevima od korijena maslačka, lista artičoke i korijena čička. 

Ljekoviti mirisi

Protiv hunjavice se možete boriti stavljanjem obloga od blagih hidrolata lavande na oči, savjetuje aromaterapeutkinja Petra Brzović i dodaje kako se u akutnim situacijama ulje treba koristiti barem dva puta dnevno, a pomoći može i inhalacija par kapi ulja nakapanog direktno na maramicu.

Individualan pristup

S obzirom na to kako postoje različiti tipovi alergija i terapija ljekovitim biljkama i eteričnim uljima, najčešće se propisuje individualno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru