Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez: I najskuplji sprej protiv komaraca može iritirati kožu

None Foto: Dreamstime

Cijene repelenata rastu ako u sebi sadrže više prirodnih sastojaka i onih iz organskog uzgoja. No i oni mogu izazvati kožne reakcije. Zato je važno koristiti ih prema uputama

Za odbijanje insekata i sprečavanje njihovih uboda ili ugriza upotrebljavaju se repelenti. Oni najčešće blokiraju osjetne organe kukaca. Češće se rabe u krajevima s toplijom klimom koji obiluju vodom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Među prirodnim tvarima ističu se eterična ulja lavande, klinčića te mnoga iz egzotičnih krajeva. Repelenti se najčešće pakiraju u obliku otopina, krema, sprejeva i popularnih stickova. Među najpoznatijima je DEET (dietiltoluamid).

To je sintetski spoj, bezbojna tekućina. Upotrebljava se u različitim oblicima, a nije štetan za zdravlje ako se koristi kako je propisano. U slučaju neodgovarajuće dugotrajne primjene mogu se pojaviti kožne iritacije. U komercijalnoj upotrebi je od 1957., a devet godina prije upotrebljavala ga je za zaštitu američka vojska.

Pročitajte i: Ne možete se riješiti komaraca u kući? Provjerite ove stvari

Često se koristi i ikaridin (pikaridin). I on je bezbojna tekućina te dobro štiti od komaraca i ostalih insekata. Sastojak PMD prirodno se nalazi u ulju citronele koja se dobiva iz limunskog eukaliptusa. U borbi protiv insekata podjednako je dobar kao i DEET.

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da nisu svi dostupni repelenti jednako učinkoviti, odnosno da je važno i o kojoj vrsti komaraca je riječ. Studija je također pokazala da su proizvodi na bazi DEET-a najučinkovitiji te da proizvodi na bazi ulja iz limunskog eukaliptusa koji sadrži PMD slično djeluju i traju kao i oni bazirani na DEET-u.

Pročitajte i: 12 super rješenja za ugrize komaraca - i sva su prirodna!

Kod upotrebe ovih preparata važno je držati se preporuka. Na deklaracijama su navedeni način upotrebe, preporuke za nanošenje, ograničenja i mjere opreza te trajanje učinkovitosti proizvoda. Proizvod treba koristiti u roku valjanosti koji je naveden na deklaraciji. Razlika u cijeni uvelike se temelji na činjenici da su sastojci koji imaju repelentna svojstva različitog podrijetla. U pravilu, prirodni sastojci i oni iz organskog uzgoja su skuplji.

Foto: 24 sata

Posebno smo usporedili najjskuplji i najjeftiniji proizvod. EcoKid ima 99,5 posto sastojaka prirodnog podrijetla, a 41,3 posto je iz biouzgoja. Na deklaraciji piše da je za cijelu obitelj, ali navedeno je i da ga treba držati izvan dohvata djece, izbjegavati kontakt s očima, a u slučaju iritacije prestati s korištenjem i potražiti lječničku pomoć. U reklamama se, pak, tvrdi kako je pogodan i za zaštitu trudnica, dojilja i male djece.

Foto: 24 sata

Najjeftiniji S-Quito sadrži ulje eukaliptusa te citronelol, spoj iz mnogih eteričnih ulja. Pri korištenju svih sredstava treba poštovati preporuke proizvođača jer će nas tako najbolje zaštititi i najmanje izložiti neželjenim nuspojavama.    

Pročitajte i: Četiri tipa ljudi kojima komarci vole piti krv - žele samo njih! 

Komentari (4)
  • Oprez i najobičniji članak na ovom portalu je 100% iritantan za vaš mozak.

    26. 6. 2017,   13:22
  • Obozavam komarce, njihove ubode, one plikovei taj svrab. Bozanstveno.

    30. 6. 2017,   14:01
  • Meni nije jasno da nitko ne razmišlja da nešto što ubija komarce ubija i ljude samo sustavno, polako jer komarcima su te količine trenutno smrtonosne a ljudima na duže staze uz dodatne stvari tipaalergije,poremečaji rada hormona i sl. Samo prirodni repelenti i to je to!

    26. 6. 2017,   13:22