Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Oprez! Iako izgleda učinkovito, nikad ovako ne skidajte krpelje

Kada krpelj pronađe svoju žrtvu, najprije hoda po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom. Potom se dobro učvrsti rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta...

VIDEO

Na Facebooku se pojavila snimka na kojoj se vidi ženska ruka i krpelj na njoj. Žena ga potom nakapa eteričnim uljem paprene metvice i krpelj ubrzo počne bježati.

Pogledajte kako to izgleda:

Etarsko ulje mente Ovo ulje je odlično ako nađete krpelja da nanesete na to mesto. Pogledajte kako će otići :)

Objavljuje Danijela Brankovic u 30. srpnja 2017

Inače, ulje paprene metvice odbija kukce svojim mirisom, ali nije preporučljivo premazivati krpelja uljem jer može naglo isprazniti sadržaj iz sebe pod kožu. Osim toga, preporuka je da se čista eterična ulja ne nanose direktno na kožu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

- Niti u kojem slučaju krpelje se na koži ne smije "gušiti" premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, "paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen - upozoravaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

S njima se slaže i Iva Pem Novosel, dr.med. spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Moguće je da paprena metvica odbija bube, ali mazanje krpelja uljem ili bilo čim drugim nikako ne preporučujemo. To može izazvati ugibanje krpelja, ali on tako lakše istisne sekrete iz sebe, što je posebno opasno ako je zaražen. To se definitivno ne savjetuje - objasnila nam je ova epidemiologinja.

Thinkstock

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Što prije krpelja izvadite, manja je šansa od zaraze u slučaju da je prijenosnik neke bolesti. Važno je odmah po dolasku iz prirode, pregledati cijelo tijelo.

- Odmah izvaditi krpelja pomoću pincete za čupanje dlačica. Krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući, pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja. Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti povećalo jer trganjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika - dodali su.

Zaštitite obitelj od krpelja koji nose opasne bolesti, evo kako
Zaštitite obitelj od krpelja koji nose opasne bolesti, evo kako

Inače, kada krpelj pronađe svoju žrtvu, najprije hoda po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom. Potom se dobro učvrsti rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne osjeća jer krpelj u svojoj slini ima tvar koja djeluje poput anestetika.

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru