Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fekalije u Jadranu: Infekcija se razbukta u samo nekoliko sati

None Foto:

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu vrtićkog uzrasta koja mogu dobiti infekciju kože, impetigo. Liječenje je brzo i jednostavno, no jako je važno paziti na higijenu

Dolaskom ljeta sve je više kruzera u Jadranu pa se pojavljuju uljne i naftne mrlje, a ove godine su na površinu doslovno isplivale i fekalije. Onečišćenje fekalijama prijavljeno je na području Pule, Rijeke, Dubrovnika, Starigrada, na otoku Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, na otoku Ugljanu, a zadnje u Veloj Luci na Korčuli.

Pogledajte video

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu koja mogu dobiti imptetigo, 

- Impetigo je zarazna bolest koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka, a osobito su osjetljiva mala djeca. Njihova je koža osjetljivija pa se bakterije lakše razmnožavaju. Zato se impetigo najčešće javlja kod djece vrtićke dobi, a riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože, rekla je dr. Vesna Lamer, dermatovenerologinja iz ordinacije Dermatologija Dubrava.

Foto: Dreamstime

Brzo se širi po tijelu

Bakterije prirodno žive u anusu ili u nosu pa se dodirivanjem tih područja na prljavim prstima šire dalje.

brunette woman yellow bikini sea OPREZ KOD TUŠIRANJA More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži

- Kad je riječ o streptokoku, on najčešće dolazi iz anusa, dok je stafilokok češći kod infekcija koje dolaze iz nosa. Za razvoj bolesti potrebna je ranica na koži, najčešće ogrebotina, koju djeca dotaknu prljavim prstima i razvije se infekcija. Tijekom ljetnih mjeseci bolest se javlja i kod kupača na moru ili u rijekama ako je voda zagađena fekalijama - ističe dr. Lamer pojašnjavajući kako se bolest može proširiti u svega nekoliko sati.

Uglavnom se pojavljuje na licu u području nosa i usta te na rukama i nogama.

Foto: Dreamstime

Liječenje uz antibiotik

- Najčešće nam mame dolaze s rečenicom da je dijete imalo krasticu na koži, a u roku od dva ili tri sata pojavilo se pet takvih krastica. Karakterizira ih žućkasta boja meda, a umjesto krastice može se pojaviti i žućkasti mjehur na koži iz kojeg nakon pucanja isteče žućkasta tekućina i nastaje krastica - nastavila je dermatovenerologinja.

BUDITE BLISTAVI Neka vaša koža dobije prirodan sjaj u samo nekoliko koraka

Kaže kako nema dodatnih simptoma, poput svrbeža ili pečenja, ali je riječ o vrlo zaraznoj bolesti koja se prenosi dodirom, što je poseban problem u kolektivima.

Dodatne komplikacije može prouzročiti ako djeca dodiruju te ranice ili kopaju po njima prenoseći zarazu i na druge dijelove tijela, a u ekstremnijim i opasnijim situacijama infekcija se može proširiti na bubrege ili mjehur.

Foto: Dreamstime

- Zato ponekad tražimo analizu urina, no nasreću riječ je o bolesti koja se uz terapiju liječi lako i relativno brzo. Obično propisujemo antibiotske kreme, a ako je riječ o uznapredovaloj infekciji, djetetu možemo propisati i antibiotik na bazi penicilina - pojasnila je dr. Lamer.

Foto: Dreamstime


Rekla je kako tijekom liječenja roditelji posebno moraju paziti na higijenu ruku i noktiju kod djece kako bi izbjegli komplikacije i širenje bolesti.

Foto: Dreamstime

- Dodatno moraju opkuhavati ručnike, rublje i posteljinu kako bi koža uvijek imala doticaj samo s čistim i svježim tekstilom te kako bi se spriječio prijenos zaraze - zaključila je dr. Lamer.

Foto: 123RF

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode kako je riječ o učestaloj ljetnoj bolesti te da nemaju podatke o broju oboljelih na godišnjoj razini jer im ljudi ne šalju individualne prijave.

Komentari (92)
  • I tako, nestade to divno plavo more.

    24. 8. 2019,   20:04
  • U 2019. godini još uvijek oko 80% mjesta ma obali nema kanalizaciju, to je sramotno. Ako već jedinice lokalne samouprave nema snage ili volje za to, onda je vrijeme da se uključi država. Taj projek je važan kao što su bile i autoceste, ako ne i važniji ! Kanalizacija svima, a ne samo njima !

    24. 8. 2019,   20:32
  • To je neka budala ispustila iz jedrilice ili motornog broda. Jako ružno.To se inače radi na otvorenom moru.

    24. 8. 2019,   20:10