Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Oprez, jedemo otrove: Otkrijte kako ukloniti pesticide s hrane

Oprez, jedemo otrove: Otkrijte kako ukloniti pesticide s hrane
1

Organskog voća i povrća je vrlo malo, a sve ono u supermarketima špricano je opasnim pesticidima. Uz neke mjere predostrožnosti smanjite rizik za zdravlje

VIDEO

Preko 90 posto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlja. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice obranile od nametnika i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su.

Iako često ne možemo utjecati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo, sami možemo učiniti voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavne trikove.

Nije dovoljna sama voda

  • Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperu s vodom u koju ste dodali žlicu do dvije sode bikarbone.
  • Pesticide možete isprati octom, tako da na dvije šalice vode stavite pola šalice destiliranog bijelog octa.
  • Ako želite posve prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 
  • Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tijekom noći - potopite voće i povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u hladnjak ili smočnicu jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom

Limuni, naranče, mandarine, lubenice te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo također treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba ribati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Namirnice s najviše pesticida

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'