Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez: Na vozače gripa ima isti učinak kao četiri duple žestice

None Foto: Fotolia

U slučaju teže prehlade ili gripe vozačke sposobnosti umanjene su za više od 50 posto, pa su puno češća proklizavanja, iznenadna kočenja i prolasci kroz crveno

Teška prehlada i gripa imaju ozbiljan učinak na vozače, koji zbog toga imaju smanjenu percepciju i slabije reflekse, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Cardiff i britanske osiguravajuće kuće Young Marmelade. U nekim slučajevima bolest može umanjiti vozačke sposobnosti i za više od 50 posto, što je otprilike jednako efektu nakon četiri dupla žestoka pića.

Iznenadno kočenje, proklizavanje i prolazak na crveno događaju se jer je čovjek usporen, a bolest je vjerojatno krivac tisućama nesreća diljem svijeta svakoga dana, tvrde istraživači. Intenzivno kihanje i kašljanje onemogućuju nam da vidimo cestu jer refleksno zatvaramo oči, a samo trenutak nepažnje je dovoljan da se dogodi nesreća. Stručnjaci upozoravaju vozače da radije ostanu kod kuće ako su bolesni, jer tako neće ugrožavati niti sebe niti druge.

Komentari (6)
  • zadnji put sam se skoro zabila u kombi ispred sebe kad me iznenadilo kihanje na autocesti :D što je, je, kod nas nema nikakve vozačke kulture, ni zdrav, ni bolesni!

    5. 1. 2012,   12:26
  • A zato Policija dijeli čajeve i Max Flu .

    5. 1. 2012,   14:27
  • Sad budu uz alkoholtester uveli i gripotester pa ako imaš više od 0,5 promila gripe nesmeš voziti.

    5. 1. 2012,   21:56