Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez, opasna bakterija razara rožnicu i može jako oštetiti vid

Iako danas postoje i mekane kontaktne leće koje se mogu nositi i do 30 dana bez skidanja čak i tijekom spavanja, oftalmolog dr. Josip Zolota smatra da ih ipak treba skidati

Iako danas postoje i mekane kontaktne leće koje se mogu nositi i do 30 dana bez skidanja čak i tijekom spavanja, na temelju iskustva koje imam, ne bih to preporučio. Mislim da leće možemo nositi najviše 8 do 9 sati tijekom dana, nakon čega ih treba skinuti, kako bi oko imalo vremena za odmor, kaže oftalmolog dr. Josip Zolota iz Zagreba, komentirajući potez američkog oftalmologa iz Vita Eye klinike u Shelbyju u Sjevernoj Karolini, koji je na svojoj Facebook stranici objavio šokantnu fotografiju pacijentice koja je često spavala s lećama, uslijed čega joj se razvio  ulkus (čir) rožnice. 

Objavljuje Vita Eye ClinicUtorak, 30. travnja 2019.

 Dr. Patrick Vollmer uvjeren je da je uzrok problema bakterija Pseudomonas, te da je to direktna posljedica  toga što žena često nije skidala leće prije odlaska u krevet.

Fotolia OPASNO SUNCE Kontaktne leće s UV filterom najbolje štite od bolesti očiju

Riječ je o bakteriji koja brzo nagriza rožnicu čovjeka i već za nekoliko dana može izazvati trajna oštećenja, ostavljajući iza sebe bijelo mrtvo tkivo. Iako sada kod pacijentice pokušava ublažiti promjene antibiotikom i kapljicama te steroidima, ali kaže kako je vjerojatno da će žena imati neki oblik trajnog gubitka vida. 

Objavljuje Vita Eye ClinicNedjelja, 28. travnja 2019.

- To može biti vrlo opasno, jer može izazvati zamućenje rožnice, čime je i vid kompromitiran. Rješenje u takvom slučaju može biti jedino djelomična ili kompletna transplantacija rožnice, kaže dr. Zolota. 

Objavljuje Vita Eye ClinicPonedjeljak, 29. travnja 2019.

- Osim toga, rožnica nema krvne žile i 'hrani' se kisikom iz atmosfere, tako što se kisik otapa u suzama. Dakle, rožnica ga crpi iz sloja suza. Iako mekane leće propuštaju zrak, nije preporučljivo nositi ih predugo jer mogu utjecati na to da do rožnica ne dođe dovoljno kisika, pojašnjava sugovornik. Na koncu, nakon predugog nošenja može doći i do zamućenja leća, pa ionako slabije vidimo. 

IZVOR ZDRAVLJA Lubenica čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju, jača imunitet...

- Zbog toga bih svakako preporučio da se u poslijepodnevnim satima leće zamijene naočalama, odnosno da se obavezno skidaju barem prije spavanja, zaključuje sugovornik.  

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Komentari (13)
  • Lece nosim vec 30g, tehnologija se mijenjala ali higijena i odgovornost ostala ista. U tih 30 g 2 blaga konjuktivitisa koje pripisujem trudnicama;)), i u birtiji/klubu/stanu kad je jako zadimljeno- suho oko malo postane neugodno. Dakle, kao i one drama price s tamponima- dajte se perite ljudi i pazite na sebe ne zaboravljajte osnove higijene i educirajte se sto i za sto koristite

    5. 5. 2019,   18:26
  • Nosim meke leće i možda par puta mi se dogodilo da sam zaspala s njima. I iako piše da se ne trebaju skidati prilikom odlaska na spavanje osjećaj kad se ujutro probudiš s njima je ogavan. Baš osjetiš da to nije nešto normalno. Vid bude zamućen, leća kao da se potpuno zalijepi za oko dok nakon određenog perioda treptanja osjećaj neugode ne nestane. Uglavnom, ne mogu zamisliti te koji leće ne skidaju danima. Poznajem tipa koji ih ne skida po 1 mjesec. I onda se takvi čude kad spuše infekciju. Pa naravno da ćeš je spušiti kad si šporkulja. Poznajem curu koja je isto zbog leća završila s oštećenjem vida nakon infekcije. Tome je godinama prethodilo neodgovorno ponašanje. Vani bi joj ispala slučajno leća na pod, ona bi je mrtvo hladno podigla i ubacila je nazad u oko. Jebiga što se čudiš infekciji kad se tako ponašaš.

    5. 5. 2019,   18:11
  • Nosim leće već godinama i jedine probleme s očima imam kad je sezona alergije... zadnje 2 god nosim one što se ne moraju skidati mjesec dana, ali ih ipak povremeno skinem! Kod leća je najvažnija higijena ruku... mnogi uzmu vodu iz vodovoda i s njom peru leće što je totalna ludost jer u vodi mogu bit svakakve bakterije... svatko tko pazi na higijenu ruku i vodi računa o lećama neće imati problema s njima... naravno uvijek ima izuzetaka i ekstrema kao i kod svih ostalih bolesti i stanja u životu!

    5. 5. 2019,   18:27