Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprez! Opasne maske djecu mogu porezati, opeći i ugušiti

U maskama i kostimima redovito otkrivaju spojeve koji djeluju na hormone, a u jeftinoj karnevalskoj šminki ima olova i arsena, upozoravaju stručnjaci...

Ako dijete na lice stavi masku u kojoj ima previše ftalata, organskih spojeva koji omekšavaju plastiku, a preko znoja ulaze u kožu, oni djeluju na hormone i mogu izazvati neplodnost kod dječaka. 

Kostim vilenjaka s previše ftalata, ali i arsena, otkrili su Francuzi i europskim sustavom brzog uzbunjivanja zatražili njegovo povlačenje s tržišta. Nije ga bilo u hrvatskim prodavaonicama, ali bio nam je dostupan jer se prodavao na internetskoj stranici AliExpress. 

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva ove je godine iz hrvatskih prodavaonica na ispitivanje uzela 29 uzoraka šminke za maškare, boja, kostima i maski. Opasna je bila samo krinka Batmana u Kauflandu, koja je imala bridove i šiljke toliko oštre da se dijete moglo i porezati pa su naredili povlačenje s tržišta. 

No u posljednjih pet godina pronašli su pet maski s ftalatima. Oni u organizmu najviše utječu na endokrini sustav, odnosno reproduktivne hormone, a djeca su na njih jako osjetljiva. Četiri puta su pronašli i karnevalske boje za lice te šminke koje su imale previše teških metala, aluminija, barija i olova.

PIXSELL | Autor: PIXSELL, REUTERS Foto: PIXSELL, REUTERS

No pored inspekcija na tržištu, sve češće sami proizvođači ili trgovci šalju obavijesti da povlače proizvode. Na stranicama Ministarstva gospodarstva ove su godine objavili da se povlači set opasnih kostima za maškare. Sve su se prodavale preko internetskih stranica i svi kupci su trebali dobiti obavijest da prestanu koristiti kostime. Osim opisanog vilenjaka, opasni su bili kostimi vještice, tigra i zelenog dinosaura, te dinosaura na napuhavanje koji je opasan poput pravog T-Rexa. Napravljen je od lako zapaljivog materijala, dijete ima otvor samo za lice, pa može ostati bez zraka, a može se ugušiti i vrećicom u koju je dinosaur pakiran. 

RECEPTI IZ CIJELE HRVATSKE Tajna savršenih krafni: Fine da ćete maškare 'tjerati štapom'

Upozorenje da se lako može zapaliti nije imala ni vještica, a s tigrastog kostima otpadali su sitni dijelovi kojima se dijete moglo ugušiti. Taj problem, kao i previše ftalata te arsena, imao je i kostim zelenog reptila. 

Ftalati se koriste u plastičnom namještaju, linoleumu, PVC zavjesama za kadu, plastičnim kutijama i bocama, folijama za pakiranje hrane te igračkama. 

Tako su ove godine iz prodaje povučeni žuta plastična patka i tri pačića koji su se prodavali kao igračka za kupanje. Djeca su je stavljala u usta i ftalati su slinom mogli ući u tijelo.

PIXSELL | Autor: PIXSELL, REUTERS Foto: PIXSELL, REUTERS

Potrošači ne mogu prepoznati ima li proizvod previše ftalata jer je riječ o mikrokoličinama. 

- Ne smiju se prodavati proizvodi za djecu s više od 0,1 posto ftalata. U organizam mogu ući kroz kožu, a još lakše slinom kod djece koja sve stavljaju u usta. Nije dokazano da ftalati utječu na reproduktivno zdravlje, no bolje da djeca s njima nisu u kontaktu - rekli su u Službi za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stručnjaci kažu da treba kupovati proizvode s oznakom CE jer kod njih proizvođač garantira da je proizvod sukladan propisima. I takvi proizvodi, tvrde, povremeno se uzimaju s polica prodavaonica pa im se provjerava sastav. 

>>> 5500 - stranica s opasnom šminkom europske policije su zatvorile, ali stižu nove

>>> 29 - maski i kostima s polica prodavaonica ispitala je ove godine sanitarna inspekcija

OPASNE MASKE

Otrovna tkanina 

Foto: ec.europa.eu

Kostim s internetske stranice AliExpress imao je previše dvije vrste opasnih ftalata i arsen. Dijete je moglo staviti tkaninu u usta te se otrovati.

Reptil s arsenom

Foto: ec.europa.eu

U kostimu (a može se nositi i kao pidžama) ima previše ftalata i arsena. Djeca se mogu otrovati. Prodavao se preko online trgovine Cdiscount.

Može se porezati 

Foto: ec.europa.eu

Sanitarna inspekcija naredila je Kauflandu da povuče masku zbog oštrih rubova na koje se dijete može ozlijediti. 

T-rex ‘jede’ djecu 

Foto: ec.europa.eu

Kapuljačom T-Rexa dijete se može udaviti, a vrećicom u kojoj je pakiran i ugušiti. Dinosaur je i lako zapaljiv, a nema upozorenja o tome. Prodavao se na AliExpressu.

Metla ne leti, ali gori 

Foto: ec.europa.eu

Vještičja haljina sa šeširom i metlom nema upozorenja da je lako zapaljiva i opasna za djecu mlađu od tri godine. Prodavala ju je internetska stranica Wish.

DRAMA U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princ Harry izjavio da dijete nije njegovo? 

Komentari (2)
  • ja posljednjih nekoliko godina pazim kakvu šminku za maskiranje kupujem. Uglavnom ćete naići na petrolej. čak i na onoj skupljoj šminki od joyfrika itd. Zapitajte se, želite li da Vaš klinac/klinka stavlja na golu kožu petrolej? Gledala sam može li se napraviti prirodna šminka. Vrlo teško. Ljudi koriste škrob, ali se teško skida boja s kože pa nije pametno

    28. 2. 2019,   15:24
  • više nisu ni maske šta su bile

    27. 2. 2019,   17:44